- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 14.824
- Поени од реакции
- 36.832
41. A Beautiful Mind (Ron Howard, 2001)
Ми го имаа раскажувано филмот дури и некои детали од него па решив да го гледам иако донекаде знаев што ќе се случи и како ќе се одвива дејството.
Станува збор за млад и одличен математичар со извонредна интелегенција кој станува професор, но исто така се јавува и еден проблем во неговиот ум,. Поради тоа настануваат многу проблеми, а неговата жена е покрај него и секогаш се обидува да му помогне и да му објасни некои нешта.почнува самиот да си измислува и да гледа ликови што всушност не постојат, не може да разликува што е стварност, а што е негова илузија
Перфекција. Оценка од мене 10/10.
со Расел Кроу
- Тематиката партали- десетка од мене , скроз изместен филм на моменти иако Расел баш и не ми се свиѓа како глумец. Сторијата е јака, бидејќи го следи животниот пат на Џон Неш, од студентските години до неговата старост. Поминете 2ч. и 15 мин. без да трепнете
*по препорака на Saladin
Биографска приказна за животот на Џон Неш, добитник на Нобеловата награда за економија во 1994. Филмот е на Рон Хауард, а во главната улога е Расел Кроу. Во 2002 година добива 4 оскари, меѓу кои и оскар за најдобар филм за 2001 година. Филмот е адаптиран според истоимениот биографски роман на Силвија Насар.
Филмот го прикажува целосно животот на извонредниот математичар. Почнувајќи од неговите универзитетски денови и успесите на полето на теоријата на игри и поставувањето на моделот на она што денес е познато како Нешов Еквилибриум, па се до неговата длабока старост.
Јас не знаев дека се работи за реална личност. Затоа и посебно го доживеав филмот. Да не беше реален Неш, тогаш филмов ќе бешe одлична психолошка драма. Вака е само одлична биографија.