Cookie usage

Оваа страница има намена да објасни како се користат колачињата (cookies) на форумот. Со продолжување на користењето на овој форум, вие се согласувате со примената на колачињата која е опишана подолу.

Што се „колачиња“, или - Cookies?

Колачињата се мали податоци кои вашиот интернет прелистувач (како Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome и тн.) ги складира на вашиот компјутер по барање на интернет страницата која ја прелистувате. Ова овозможува интернет страницата да „запомни“ неколку работи поврзани со вас, како на пример вашите поставки или прелистувачка историја, со цел да ве задржи најавени на интернет страницата (или во случајот - форумот).

Колачињата може да останат складирани на вашиот компјутер за краток (додека ја прелистувате страницата) или продолжен период на време, дури и со години. Колачињата кои не се поставени од оваа страница, не можат во никој случај да бидат пристапени од форумот.

Употреба на колачињата на форумов

Овој форум користи колачиња за голем број работи, вклучително и:

  • Регистрација и одржување на вашите поставки. Ова е со цел системот да ве задржи најавени, како и да ги одржи вашите поставки за јазик, изглед (скин) кои вие ги имате одбрано.
  • Аналитика, преку која сме овозможени да заклучиме како посетителите го користат форумот и како ние можеме да го подобриме.
  • Колачиња од трета-страна, како Facebook или Twitter споделувања, лајкови и тн.

Отстранување и оневозможување на колачиња

Уредувањето на вашите колачиња и поставки за колачињата мора да биде извршено од поставките / опциите на вашиот прелистувач. Еве листа со упатства за употреба и уредување на колачиња за некои од најпопуларните интернет прелистувачи:

На врв Bottom