- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 14.823
- Поени од реакции
- 36.831
71. Gran Torino (Clint Eastwood, 2008)
Gran Torino (2008)
Уште еден од низата на одлично прифатени филмови на Клинт Иствуд. Unforgiven (1992),Mystic River (2003), Million Dollar Baby (2004), Changeling (2008).
Ни сам веќе незнам дали старецот е подобар зад камерата или пред неа. Изрежира и глумеше во неколку прекрасни филмови кои како нешто заедничко имаат потресна, трагична приказна. Приказна која знае да допре до гледачите, ликови кои брзо ќе ги засакате.
Клинт Иствуд е еден осамен старец, отуѓен од фамилијата, човек кој не сака никого на светот. Живее во населба која ја населуваат Азијати и Црнци, самиот тој е преполн со омраза и расни предрасуди но не сака да се отсели. Веднаш до него се доселува фамилија која ќе стане дел од неговиот живот, по што и нивните проблеми, ќе станат негови.
Клинт си е Клинт и мора да го сакате. Филмот, како и серијата предходни филмови, оди по малку спора линија. Работите бавно се движат, но тој што ги изгледал останатите филмови, знаат за што се работи. Сепак, завршницата им е секогаш возбудлива и емотивна, а секој негов филм носи многу поуки. Филмов е доказ, дека не треба многу пари или познати холивудски актери, за да се направи нешто добро. Или така е можеби заради тоа што Клинт Иствуд е доволен за тоа?
Оцена: 9/10
A fucking masterpiece! Damn...
Невозможно ми е да го замислам филмов без Клинт Иствуд во главна улога.
"Get of my loan or else I'll fucking shoot a hole in your head" го кажува ко да вика "Good morning to you too"!
Се чувствува сop Dirty Harry низ филмов...
"Ever notice how you come across somebody once in a while that you shouldn't have messed with? That's me."
Хел јеа.
Непоправлив badass расист до последна минута, а не можеш да не го сакаш. Нели е тоа just amazing?! Каков слатко-горчлив хумор. Расистички коментари со зарипнат глас, крв на марамче и цигар во уста. Само зборови...who gives a shit?Никој не е навреден. Интелектуално убиство.
Запира здив на филмов. Брилијантно.
Неповторливо и прекрасно обмислено.
Зарем Клинт Иствуд може поинаку?
После овој филм, уште долго ќе ми се вртат мисливе и цитатите на Клинт Иствуд. Веќе од лани кога го гледав „Slumdog Millionaire“, не ме оставил некој филм со толку длабоки и силни импресии. Според мене од изгледаните „Мистична река“ и „Размена“, дефинитивно ова е најубавиот филм на Иствуд. Филмот ни‘ нуди прекрасна содржина, фантастична глума, и неверојатна режија и музика. Саундтракот веќе ми е на листата за симнување, генијален е. Иствуд дефинитивно го одигра маестрално ликот на стариот и огорчен Волт Ковалски. Дефинитивно најинтересни цени ми беа додека беше на скарата кај комшиите Азијци, значи прекрасни цитати!
Крајот беше доста shocking :nesvest: ! Уште еднаш, огромна препорака до сите, овој филм ќе го паметам уште многу долго време...!
Чиста 10ка, без размислување!
Ториното беше :smir: