5X Филмски предизвик

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.642
Поени од реакции
34.057
Go izgledav i A Most Wanted Man... nisto kvalitetno ne ponudi, osven gluma, a zapocna kvalitetno.
Navistina steta. 2/5

So ovoj go kompletirav predizvikot.

Spy Март:

1. Tinker Tailor Soldier Spy
2. The Conversation
3. Three Days of Condor
4. The Good Shepherd
5. A Most Wanted Man

Mozebi dur smenime predizvikot ke gi izgledam i drugite od predlozenite. Munich i Lives of Others nema da gi repriziram, a ostanatite tri ima vreme. Ako sakam da se navratam na spioniranje pak.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.826
Поени од реакции
36.843
Go izgledav i A Most Wanted Man... nisto kvalitetno ne ponudi, osven gluma, a zapocna kvalitetno.
Navistina steta. 2/5

So ovoj go kompletirav predizvikot.

Spy Март:

1. Tinker Tailor Soldier Spy
2. The Conversation
3. Three Days of Condor
4. The Good Shepherd
5. A Most Wanted Man

Mozebi dur smenime predizvikot ke gi izgledam i drugite od predlozenite. Munich i Lives of Others nema da gi repriziram, a ostanatite tri ima vreme. Ako sakam da se navratam na spioniranje pak.
Браво бе @wot . Јас три пати го пуштив Tinker, Tailor, Soldier, Spy и три пати чувствував дека немам нерви и концентрација, па го оставив за подоцна. Некако ептен се презаситив со филмовиве - 80 за два месеци. Морам малку да одморам, па затоа фурам кратки анимирани периодов.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.642
Поени од реакции
34.057
Браво бе @wot . Јас три пати го пуштив Tinker, Tailor, Soldier, Spy и три пати чувствував дека немам нерви и концентрација, па го оставив за подоцна. Некако ептен се презаситив со филмовиве - 80 за два месеци. Морам малку да одморам, па затоа фурам кратки анимирани периодов.
skokni go
raat ke si cinis
mene me izdemotivira i za drugite duri
zameni go so nekoj

W

wicked_1

Гостин
Го изгледав јас синоќа, again. Masterpiece, again.

Собери кондиција и избутај го до крајот, се до последната сцена има тензичен и квалитетен build-up.. не е толку едноставен филмот, стварно е лавиринт на бавно темпо ама на крајот има доста разјаснувања, и после филмов коа ќе погледнеш ретроспективно нема многу подобри на таа тематика ако ги одземеш колите и гаџетите на бонд.

За одглуменото и ликовите внатре нема потреба да се збори. Се надевам режисеров ќе напраи филм и за Smiley's People.

8/10

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.826
Поени од реакции
36.843
skokni go
raat ke si cinis
mene me izdemotivira i za drugite duri
zameni go so nekoj
Го изгледав јас синоќа, again. Masterpiece, again.

Собери кондиција и избутај го до крајот, се до последната сцена има тензичен и квалитетен build-up.. не е толку едноставен филмот, стварно е лавиринт на бавно темпо ама на крајот има доста разјаснувања, и после филмов коа ќе погледнеш ретроспективно нема многу подобри на таа тематика ако ги одземеш колите и гаџетите на бонд.

За одглуменото и ликовите внатре нема потреба да се збори. Се надевам режисеров ќе напраи филм и за Smiley's People.

8/10
Не бе guys, не е до филмот, до мене е. Јас од филмот не ни видов ништо, па да судам за него. Првиот пат го исклучив по само 12 мин., а вториот по 3 минути. Ми треба одмор од филмови, барем недела-две, па после ќе го гледам, обавезно!

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.826
Поени од реакции
36.843
Јас сепак почнав со најстариот - The Conversation. Убав! Малку крајот ми беше досаден и од разговоров на женава со швалерот ја насетив нивната намера уште во првата половина на филмот, не знам само како тоа не го виде прислушкувачот. Но, генерално, убав. Ептен ми се допадна.[DOUBLEPOST=1458213270][/DOUBLEPOST]А, да, и да не заборавам - сериозно планирам да гуглам дали е ова сатира или навистина до таа мера прислушкувањето било легално во тоа време.

Грујо дефинитивно го има гледано филмов!

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.826
Поени од реакции
36.843
Вториот од шпионските е вториот по ред (хронолошки): Three Days of the Condor, и по тоа што му удривте фалење, искрено, малку останав разочаран. Не дека беше лош, 7/10 му дадов, ама имаше моменти кои не му требаа. Премисата ОК, реализацијата солидна но со маани, a главниот лик лош. Не лошо портретиран, туку лошо напишан, веројатно. Уште не можам да сфатам како може некој кој во еден ден видел убиства на седуммина негови пријатели, истиот ден да има секс со непозната личност, како ништо да не се случило. Многу џејмсбондовски ми делуваше ова. Лошо. И не беше единствената замерка, ама ај доста беше кудење, ќе испадне после дека превисока оценка сум му дал. :P

G

grande-juve

Гостин
Вториот од шпионските е вториот по ред (хронолошки): Three Days of the Condor, и по тоа што му удривте фалење, искрено, малку останав разочаран. Не дека беше лош, 7/10 му дадов, ама имаше моменти кои не му требаа. Премисата ОК, реализацијата солидна но со маани, a главниот лик лош. Не лошо портретиран, туку лошо напишан, веројатно. Уште не можам да сфатам како може некој кој во еден ден видел убиства на седуммина негови пријатели, истиот ден да има секс со непозната личност, како ништо да не се случило. Многу џејмсбондовски ми делуваше ова. Лошо. И не беше единствената замерка, ама ај доста беше кудење, ќе испадне после дека превисока оценка сум му дал. :P
Мене романсата и тие моменти меѓу нив ми го уништија филмот, многу лошо ми испаднаа.. го глеав пред некој месец, 6-6,5/10

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.826
Поени од реакции
36.843
Мене романсата и тие моменти меѓу нив ми го уништија филмот, многу лошо ми испаднаа.. го глеав пред некој месец, 6-6,5/10
И ликот на типката беше многу лош. Имаш сцена - посрана од страв, во следната сцена се трансформира во catwoman. :D Плус, не сфатив зошто се заљуби така брзо и лесно во својот киднапер. Фетиш?

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
9.115
Поени од реакции
25.177
Иако не бев во можност да ги изгледам филмовите за месец февруари, продолжуваме понатаму со предизвикот. Месец март комплетиран, се надевам дека ќе успеам понатаму да ги надокнадам филмовите и од претходниот месец.

1. Tinker, Tailor, Solder, Spy - Одличен филм, одлична актерска екипа поготово. Можда малце крајот не беше тоа барем ја што го очекував али далеку дека тоа го прави лош филм. Филм тотално спротивен на Џејмс Бонд и сличните како него филмови си шпиунажа, овдека нема гламур, туку она спротивното параноја дека некој цело време те следи. Ликот на Олдман е предобро напишан, шпиун кој е истовремено и професионално и приватно изневерен од своите во потрага да го најде одговорот. Бенедикт исто многу добро глуми во филмов.

2. The Lives of Others - Морам да признаам, бев еден од оние кој што го немаа гледано филмов. И мислам дека за најдобар филм месецов од предизвиков е токму овој. Сценатио, ликови, карактер се е на најдобро можно ниво. Многу добар филм кој ни го покажува периодот на Германија за време на Берлинскиот ѕид и како им било на луѓето кој живееле таму. Главниот лик е баш она, оригинал шваба. Трансформацијата на ликот е нешто најдобро до сега што го имам видено. Крајот е перфектен.

3. The Conversation - Филм кој што го покажува врвот на паранојот која може да ја има еден човек. Интересно е што и покрај главното дејство на филмот, режисерот ни го покажува животот кој што го живее еден човек што се бави со прислушкувања. Гледаме како паранојата на главниот лик и неговата претходна работа која тргнала на лошо го однела до тој стадиум да не може да оствари никаква врска со ниту едно човечко суштество, да живее во стан со три клучалки, без телефон. Крајот не го очекував, испадна интересен филм.

4. Three Days of the Condor - Се заебав од старт што му пристапив на филмов сериозно да го гледам, али после сцената кога имаше секс со девојката зашто примети дека е осамена поради сликите што и биле тажни реков fuck this shit, заебанција филм, не се замарам и стварно на крај филмот интересен ми испадна. Толку нелогичности, толку клишеа моменти, на моменти и смешно делува. Како на пример, професионален убиец со автоматска пушка влага во стан да го убие и типов што бил цел живот на биро успева да го убие. Како што реков, ако не се сфати сериозно филмов интересен е за гледање.

5. The Good Shepherd - Е ова е филмчиште. Знам дека Минхен е ставен како 5ти филм за гледање во предизвикот, али бидејќи го имав гледано од порано, а избегавам да репризирам филмови се решив за овој и не згрешив. Три саати трае филмов, ама мора толку да трае за да се долови и објасни се убаво што се дешава во филмов, ако трае пократко ќе бидат многу работи изнафрлени и избрзани, нешто како True Detective (малце глупо е што споредувам филм и серија, али мислам дека доколку серијата би имала повеќе епизоди за да се развлече малце дејството би била далеку подобра). Мет Дејмонд гази, улогата на Анџелина Џоли мислам дека и е малце утната, мислам дека со тие големи очи и усти не може да изгледа на депресивна жена, али маче е како и да е така да простено и е. А да, Еди Редмејн, се изненадив кога го видов. Супер филмче.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.826
Поени од реакции
36.843
Драги мои, жал ми е што морам да ви соопштам дека поради слабиот интерес, нема да продолжиме со 5X предизвикот, и со тоа ја заклучуваме темава. Ви благодарам на сите кои до сега учествувавте, и се надевам дека ќе продолжите сами. Се уште го имаме клубот, па ќе се дружиме таму.

АПРИЛИ-ЛИ-ЛИ :vozbud:

Секако дека продолжуваме понатаму. Од мартовскиот предизвик мене ми остана само уште Tinker, Tailor, Soldier, Spy (и за Munich не напишав ништо, ама ај ко ќе го изгледан Tinker... ќе пишам за двата), зашто некако се преморив од филмови периодов. Но ветувам дека ќе го изгледам, ќе надоместам. За април имаме нова тема, овојпат предлог на @grande-juve :

МАРТ 2016 - Film Noir

Јас ептен и се израдував на темава, затоа што немам ништо гледано од жанрот, па затоа и го замолив @grande-juve да ги избере најдобрите 10 според него, а тој ако не сака да ги репризира, да си одбере други. За тие кои не знаат што е тоа film noir, некој се обидел да напише неколку реченици на Википедија на македонски која овде ќе ја цитирам:
Филм ноар или таканаречената Црна серија е стилистички пристап на жанровските филмови обликувани за време на Големата депресија, детективски и гангстерскифилмови и валкани детективски приказни какви што се среќаваат во евтините и прозаични романи. Филм ноар е во голема мера жанр базиран на натурализам,литературно движење базирано на реализам. Жанрот го добива името од францускиот збор noire, што во превод значи црн па оттаму и називот Црна Серија. Всушност на името кумувал францускиот обичај да се именува одредена серија романи според бојата на нивните корици. Во овој случај станува збор за серијата валкани детективски романи наречена „Série Noire“. Првата примена на поимот за обележување на еден филм му се припишува на францускиот критичар Нино Франк.

Филмовите од овој жанр се претежно црно-бели и се снимени во САД. За прв вистински филм ноар обично се смета Малтешкиот сокол (1941), а за последен Допир на злото (1958). Овие филмови обично се нискобуџетни и без ѕвезди, превртувајќи ја холивудската естетика на глава. Така, наместо да шират позитивна порака, филмовите претставуваат морално дискутабилни драми исполнети со нихилизам и цинизам, снимени со изразено chiaroscuro и во урбани средини. Наместо јасни херои, главните ликови обично имаат недостатоци од морална природа, споредните ликови се изразено дводимензионални додека учеството на т.н. femme fatale е карактеристично за овој жанр.

Откако популарноста на жанрот расте, големите студија позајмуваат некои од неговите стилски средства. Така, од ‘60-те преку филмовите на режисери како Сем Пекимпау и филмовите на браќата Џоел и Етан Коен, па сѐ до до ден денес ноарот постојано се јавува како влијание во помалку или повеќе изразена форма. За пример, целото сајберпанк движење, како и клучниот филм за ова движење Блејд Ранер (1982), го позајмуваат длабоко песимистичкиот светоглед како и клишеата на гангстерските филмови.
Филмовите кои ги одбра @grande-juve и кои препорачувам сите да ги гледаме се:

1. Double Indemnity
2. Sweet Smell of Success
3. The Big Sleep
4. The Third Man
5. Out of the Past

а за оние кои секогаш сакаат повеќе:

6. The Maltese Falcon
7. The Killers
8. Laura
9. Murder, My Sweet
10. The Big Heat

Ова е листа на letterboxd на која ќе може да го следите предизвикот и ако се приклучите подоцна да фатите чекор со останатите: http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/5x-film-challenge-kajgana/

А ова е листата со EXTENDED CHALLENGE-от со по 10 филма секој месец. Листата може да ја најдете овде: http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/10x-extended-film-challenge-kajgana/

Листите не се сѐ уште updat-увани зашто Letterboxd утрово доживува некои сериозни здравствени проблеми. Затоа и фали сликичка од филмовите. Штом ќе се оправи, ќе ги средам.

@grande-juve ми ја посочи и оваа листа, за оние кои сакаат да одберат нешто друго: http://www.theyshootpictures.com/noir250noirs1.htm

Верувам дека ќе биде месец за уживање! :uzi:

G

grande-juve

Гостин
Март не ми беше многу филмски месец па не ги изглеав сите кои ги избрав, али деновиве ќе бидат со приоритет. Од тие шо ги гледав:
The Ipcress File, си владее таа Британска шпионска атмосфера и стил, иако малце е тенок со приказната али ништо страшно.. Мајкл Кејн, цар!
Munich, овде поише е фокусот на психолошки план, како шпиунската работа влијае на животот на еден прикриен агент, и добро е преставено сето тоа.
И за крај The Army of Shadows, баш и не е шпионски, не е ни за студената војна, али растура филмов. Многу реалистички приказ на отпорот во Франција за време на 2ра светска војна, ама без акции и бомби, туку споричко, со фокус на ликовите, нивната свесност дека најверојатно ќе умрат, а малкумина ќе знаат што правеле и за што умреле... Jean-Pierre Melville и самиот бил член на отпорот, затоа и е толку реалистичен и јак филмов.

Е сеа за жанрот со најмногу стил, за Ноар Април, иам само една препорака, да ги гледате со Англиски титл(нормално кој добро владее со англискиот), зашо сценаријата се остри до даска, греота е да се преведат, им се губи шмекот.

Изборот за Април:
Where the Sidewalk Ends
The Narrow Margin
Gaslight
и реприза на:
Out of the Past
The Third Man

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.826
Поени од реакции
36.843
Јас почнав со Double Indemnity. И ауууу... :cuc: Немам што повеќе да кажам, навистина. Ме запрепасти филмов, бидејќи, најискрено, очекував нешто малку поинакво. Film Noir повеќе ме асоцираше на тајни агенти, мистерии, пиштоли... и femme fatale - нешто налик на Бонд можеби, а гледав сосема поинаков филм, па веројатно затоа толку ми се допадна. Маестрално! Од глума, режија, сценарио, приказна, игра на сенки и светлина... ма перфекција. 9/10

A propos femme fatale, мислам дека сценава најдобро го опишува тој термин:
Femme Fatale.jpg
P.S. По филмов веројатно со други очи ќе гледам на жена ми :cautious: - имам полиса за животно осигурување. :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom