Angels & Demons (2009)
OK, морам да кажам дека не е лош колку што го реметевте по форумов
Незнам каков е во споредба со книгата пошто не сум ја читал, а и онака не споредувам книги со филмови. Во секој случај, ако сте подготвени да ги заобиколите многуте филмски нелогичности (и апсурдности) и само да уживате, има шанси да ви се допадне. Овде посебно мислам на она со анти-материјата кое е едно од најголемите филмски (или литературни) глупости кои сум ги сретнал (tnx Dan Brown), ама да не пишувам спојлери сега, во друга прилика...
Лично, мислам дека ја научиле лекцијата од
The Da Vinci Code (2006), кој имаше премногу (и пребрзи) флеш-бекови па на сите оние кои немаат барем скромни познавања од историјата, немаат време во главата да си го организираат сето тоа што се случува во едно гледање. Па не ме чуди што многумина не го разбраа и не им се допадна.
Овој филм пак во споредба со Кодот прилично едноставно ги прикажува работите: Илуминатите - лошите момци кои дошле да се одмаздат, Ватикан - нивниот вечен непријател и актуелна мета. Тоа и доволно е за брканица низ Рим. Немаше флеш - бекови и многу-многу филозофии за минатото, немаше ни време за тоа.
Горе - долу, филмот беше она што очекував. Туристички водич низ Рим и откривање траги. Кој сака филмови од типот на National Treasure или Indiana Jones, ќе се снајде во збрката. Од мене
7/10 и треба да се види.
Инаку налетав и на некој документарец се вика The Matter of Angels and Demons и планирам да го изгледам. Го обработува историскиот дел од филмот, колку што разбрав, но се уште не сум видел што сака авторот да каже...