71. Gran Torino (Clint Eastwood, 2008)

Gran Torino (2008)
Уште еден од низата на одлично прифатени филмови на Клинт Иствуд. Unforgiven (1992),Mystic River (2003), Million Dollar Baby (2004), Changeling (2008).![]()
Ни сам веќе незнам дали старецот е подобар зад камерата или пред неа. Изрежира и глумеше во неколку прекрасни филмови кои како нешто заедничко имаат потресна, трагична приказна. Приказна која знае да допре до гледачите, ликови кои брзо ќе ги засакате.
Клинт Иствуд е еден осамен старец, отуѓен од фамилијата, човек кој не сака никого на светот. Живее во населба која ја населуваат Азијати и Црнци, самиот тој е преполн со омраза и расни предрасуди но не сака да се отсели. Веднаш до него се доселува фамилија која ќе стане дел од неговиот живот, по што и нивните проблеми, ќе станат негови.
Клинт си е Клинт и мора да го сакате. Филмот, како и серијата предходни филмови, оди по малку спора линија. Работите бавно се движат, но тој што ги изгледал останатите филмови, знаат за што се работи. Сепак, завршницата им е секогаш возбудлива и емотивна, а секој негов филм носи многу поуки. Филмов е доказ, дека не треба многу пари или познати холивудски актери, за да се направи нешто добро. Или така е можеби заради тоа што Клинт Иствуд е доволен за тоа?
Оцена: 9/10
A fucking masterpiece! Damn...
Невозможно ми е да го замислам филмов без Клинт Иствуд во главна улога.
"Get of my loan or else I'll fucking shoot a hole in your head" го кажува ко да вика "Good morning to you too"!
Се чувствува сop Dirty Harry низ филмов...
"Ever notice how you come across somebody once in a while that you shouldn't have messed with? That's me."
Хел јеа.
Непоправлив badass расист до последна минута, а не можеш да не го сакаш. Нели е тоа just amazing?! Каков слатко-горчлив хумор. Расистички коментари со зарипнат глас, крв на марамче и цигар во уста. Само зборови...who gives a shit?Никој не е навреден. Интелектуално убиство.
Запира здив на филмов. Брилијантно.
Неповторливо и прекрасно обмислено.
Зарем Клинт Иствуд може поинаку?
После овој филм, уште долго ќе ми се вртат мисливе и цитатите на Клинт Иствуд. Веќе од лани кога го гледав „Slumdog Millionaire“, не ме оставил некој филм со толку длабоки и силни импресии. Според мене од изгледаните „Мистична река“ и „Размена“, дефинитивно ова е најубавиот филм на Иствуд. Филмот ни‘ нуди прекрасна содржина, фантастична глума, и неверојатна режија и музика. Саундтракот веќе ми е на листата за симнување, генијален е. Иствуд дефинитивно го одигра маестрално ликот на стариот и огорчен Волт Ковалски. Дефинитивно најинтересни цени ми беа додека беше на скарата кај комшиите Азијци, значи прекрасни цитати!
Крајот беше доста shocking :nesvest: ! Уште еднаш, огромна препорака до сите, овој филм ќе го паметам уште многу долго време...!
Чиста 10ка, без размислување!
Ториното беше :smir: