- Член од
- 9 јануари 2006
- Мислења
- 5.671
- Поени од реакции
- 7.544
Dva vida kanalski imaat u Gree, ednata e cista kanalska (U-Match), a drugata e od multislplit kanalska (Free-Match). U-Match najslabata e 12000btu, dodeka Free-Match (multisplit) najslabata nadvoresna e 14000btu koja mozes da ja iskombiniras so kanalska ne pojaka od 12000btu.Еве и сметката за февруари (26.1-26.02) стигна: 3416 денари.
Јас немам дилеми за греењето со клима, туку дај кажете предлог за греење на спалните. Собите се по 14м2 и тоа со кос кров и делат заеднички ходник од 7м2. Се мислев да ставам една 12ка клима во ходникот, верувам ќе ги грее солидно и двете соби и ходникот. Маана е што ќе треба цело време да држам отворени врати од собите. Или пролетва да барам некое мултисплит решение, бидејќи имам спуштен плафон, можам над него да водам до собите канал. @kodus @Strelec, некој предлог?
Ovaa varijanta i povekje mi se dopagja, 14ka nadvoresna ke bide sigurna 12ka u poladno. Plafonot treba da se spusti za onolku kolku sto e debelinata na kanalskata + da moze da se navrti straf u plocata na kojke visi kanalskata, ovie mislam se po 200cm debeli, pa nekoj minimum bi bilo 202~205cm od tavan.[DOUBLEPOST=1456873672][/DOUBLEPOST]

Nego sto mislite za ovie novive bojleri so TP i so R134feon na Gorenje, sega prvpat gi gledam pa da spodelam. Interesni mi se sredniot i toj desniot(beliot) zaradi moznosta (sto barem za mene e novo) dovodniot i odvodniot vozduh se nasoceni pa nemora vozduhot da se zima od prostorot kaj sto se namontirani(primer malo kupatilo) tuku moze da se doveduva vozduh i od druga soba a i izduvot t.e ladniot vozduh se odveduva ili niz otvor za aspirator ili direktno niz zid nadvor so sto se izbegnuva ladenje na prostorot.

Beliot model (so cena 799~1049eu) go ima vo 2 varijanti Z do +7 i ZNT do -7, razlikata e sto ako T padne pod 7C ke seukjucat elektricni grejaci kaj Z modelot dodeka kaj ZNT modelot toa ke se sluci pod -7.
Sredniot crveniot model (cena 1373~1594) e so izmenuvaci (1 ili 2) pa moze da se kombinira(prikluci) so drug kotel na greenje i toa mi e intresniot moment za kombinacija primer so elektricno kotle. Za montaza bara barem 8m2 prostor ili 20m3.

Sto mislite dali ovoj model(crveniot) moze da se koristi za greenje(radijatori-fenkojleri) iako e namenet samo za sanitarna voda. Kolku so vakov bojler bi mozelo eden(ili eventualno 2) fenkojlera da se butkaat so Tna voda na izlez od nekoi 40~45C? Inaku TP od bojlerot moze samostojno(bez elektricni greaci) do 55C da ja zagree vodata(no bez protok), za povekje od 55 od toa bi se koristel kotelot preku izmenuvacot. Kotelot bi se ukljucuval stom vodata vo baferot padne pod 45C a glavnata rabota da ja brka TP, ima logika ili tesko ova da zameni klasicna TP vozduh-voda? By the way znam deka fenkojlerite kako niskotemperaturni moze da se predimenzioniraat i da rabotat so mala T na voda, no baraat golem protok na voda, i tuka mi e dilemata.
Slicen proizvod...Ariston Nuos
Последно уредено: