Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки мнооогу одамна отворив мал муабет на темава за климава:

на српскиот форум велат дека модулира ниско и е тивка. Викаат дека спушта до кај 130w да модулира на топлење, со слики прикажуваат.

https://supermart.mk/tcl-tac-12chsd-xa73if-12000btu-a-a-inverter-klima-mk/

Кога го отворив муабетот на темата кај нас беше 23000 денари, а сега е 16000 денари (толку е цело време во србија), мислење за климава сериозно се мислам да ја земам за во 12 квадрати спална соба.
Ако стварно модулира толку ниско мислам дека оваа клима за цената за во спални соби е измислена клима.

Јас со дечково што зборев приватно на српскиот форум ми викаше да ја гледам како 9000btu дека е, вика не е 12000btu дефинитивно.

Мене реално ми треба за догревање, во 46 квадрати AEYIs е од другата страна али не е доволно поради тоа што цела зграда е армиран бетон и нема изолација. Во спалната ми е околу 18-22 степени без догревање, па најчесто одиме со греалка, но сабајлињата се ладни.

Реално за сумава не ни може човек да погреши, па макар и да не модулира толку ниско.

Ваше мислење?
AKo ne ti e potrebna za ladenje za greeje ne bi razmisluval.

Zosto?
Sepak e spalna a i da zatreba so panelka za sat dva ne bi potrosil za cela grejna sezona od 1000 do 1500 denari za da zgolemi stepen dva pred spienj ili kako i da e.
Parite sto bi gi vlozil vo klimata so montaza ke imas obezbedeno za edno15 godini da dogrevas ,pa posle toa ds imas benifit od klimata vo zateda so povisokiot COP pa duri i da go zemis naevtiniot klimatizer sr ne veruvam da nekoj evtin klimatizer ima visok COP na negativni teprraturi koga e ladno.
Jas taka razmisluvam a mozi i gresam.
Koj razmisluva poinaku neka predlozi negovo mislenje !!!???

PS
EVE I JAS DA BIDAM PRV NA STRANAVA

AKo ne ti e potrebna za ladenje za greeje ne bi razmisluval.

Zosto?
Sepak e spalna a i da zatreba so panelka za sat dva ne bi potrosil za cela grejna sezona od 1000 do 1500 denari za da zgolemi stepen dva pred spienj ili kako i da e.
Parite sto bi gi vlozil vo klimata so montaza ke imas obezbedeno za edno15 godini da dogrevas ,pa posle toa ds imas benifit od klimata vo zateda so povisokiot COP pa duri i da go zemis naevtiniot klimatizer sr ne veruvam da nekoj evtin klimatizer ima visok COP na negativni teprraturi koga e ladno.
Jas taka razmisluvam a mozi i gresam.
Koj razmisluva poinaku neka predlozi negovo mislenje !!!???

PS
EVE I JAS DA BIDAM PRV NA STRANAVA
Фала на советот,
ако добро разбирам ти предлагаш да не зимам клима, туку да продолжам со греалка.

Јас размислував на сличен начин лани кога почнав да ја користам спалната, и во преоден период врши работа тоа, но:

- кога ќе пробам со греалка да се греам пред легнување 1 саат обично, сеуште постелнината е ладна
- бидејќи нема баш простор за греалката блиску е до креветот на 80см да речеме, малце имам страв од тоа, нели постелнина едно друго и додека спијам ја гасам
- сабајле се будам и чувствувам ладно дека ми е
- девојка ми кога доаѓа си седи таму и ја користи греалката

да сумирам греалката рока сигурно 4-5kw на ден, секако се трошат киловати, а не осеќам комоција. Главната цел е да се воведе клима која би трошела 8kw да речеме али ќе си уживам во потопло.

Планирам да ја ставам на 21 степен, доволно за спална. Веројатно со тоа ќе помогне малце на АЕYIs во дневна да троши некој kw помалку.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom