Za dvete klimi e merenjevo ili za koja ?Мерење од последните 751 саати (~31 ден):
- скапа тарифа, 89.9 kw/h
- евтина тарифа, 60 kw/h
Вкупно 149,9 kw/h
И јас се одлучив за греење со клима како примарно греење, по подолго истражување и читање на повеќе форуми меѓу кои е и овој. Се начитав многу, многу информации, искуства од луѓе кои несебично ги споделуваа со другите за да како лаик во областа пресечам. И кога пресеков морав да ги убедам и моите домашни кои долго време не сакаа ни да ме слушнат, но со тек на време, малку по малку, пренесував информации ги поттикнував да читаат и на крај се согласија да се грееме со клима инвертер. Сега тие, особено моите постари се во мисија на пренесување информации кон соседи, пријатели, роднини....сега сфаќаат колку ми било тешко да им пренесам информација која на почетокот едноставно не сакаат ни да ја слушнат, сметајќи дека такво нешто не е возможно ( на човек со сила можеш да му земеш, но со сила не можеш да му дадеш)....за се треба време и трпение, сега се благодарни и презадоволни, како со загревањето така и со потрошувачката.По подолго време ќе се вклучам во форумот затоа што веќе имам 3 месеци искуство со греење со клима што е донекаде доволно за да го пренесам искуството особено на лаиците како мене. Најпрвин благодарност до сите упатени од форумот по чија заслуга се одлучив за греење со клима и морам да кажам дека сум презадоволен од истото. За потсетување греам 28м2 дневна од стан во Гостивар со Грее Хансол 3,5кв. Собата е мн ладна бидејќи гледа кон северозапад и ниеден соседен стан од горе, долу и источно не се грее. Сепак климата одлично се ја заврши работата и немаше никаков проблем во ниеден момент од 10 декември од кога е вклучена. Она што сакам да го потенцирам е дека советите на повеќето од искусните форумџии за тоа климата воошшто да не се гаси е апсолутно точна во мојот случај. Она што го забележав е дека на климата по првото вклучување е дека брзо стигна до 22 С, а за повисоки Т до 26 му требаа 2 дена, откако се замлачија ѕидовите без проблем одев и до 28. Сетирањето на климата во смисла правец на дување...итн го наместив да во ниту еден момент не се почувствува некаков ветер, сепак за тоа треба малку експериментирање. Климата ја користам со ifeel со далечинско поставено на 4м од климата на 120цм од под, притоа температурата кај климата ми беше секогаш 3 степени пониска.
Она што е најважно многу поријатно беше престојувањето и спиењето за мене па и за бебето во просторијата со клима vs панелот во спална.
Сметките за струја одлични... декеври и февруари ќе бидат како лани или 500ден пониски, а јануарската кога беше најладно беше за 2200ден пониска во споредба со минатогодишните. Од целокупната потрошувачка сум презадоволен имајќи во предвид дека сега сме со детенце и боијлер, машина за садови, за перенје и машина за сушење се пушта секој ден, панел во спална.
Пријателите и сите скептици кои ме советуваа да ставам панели или термо печка останаа без збор, па веќе ме задолжија да изберам 2 клими за нарена сезона.
Да заклучам греењето на клима е ново искуство за мене и сум презадоволен од истото. Секако за тоа е потребна пристојна клима соодветна на просторот. За сите кои имаат потреба од мои искуства со климата и застапникот Греемак слободно нека ме контактираат, ќе бидам максимално искрен.
На крај ќе додадам дека кај нас може да се најде пристојна клима сигурно, дали цените се реални... тоа се сомневам (има поупатени од мене) и дали има компанија која ќе понуди решение на лаици како мене без да има обид да се продаде поскапо или поголемо... многу тешко-а ова го заклучувам по моите прошетки по продавници за клими, а доказ е дека за клима се одлучив благодарение на форумов и читање по нет а не од профеционалците. Дефинитивно им треба добар тренинг за продажба и што е поважно "грижа за постојните клиени" бидејќи тие носат 80% од новите клиенти, а не рекламите по телевизии, списанија ...
Ne ti duva ladno, duva toplo ama e poladno od tvojata telesna temperatura pa zatoa ti izgleda deka e ladno.Повеќе год. користам клима (претежно кога Т е над 0С ), но сега приметив дека Т на дување( проверка со рака) кога ке достигне околу 24 С во дневниот простор ми дува некако млако скоро ладно. Климата е наместена на 25 С. Климата е panasonic 12 инвертрер .Дали е нормално кога ке се доближи до посакуваната Т да намали со давање топлина, или можеби треба да се самоисклучува.
Вакви примери почнав да приметувам после поправка на климата ( пред тоа не ме интересираше). пред една година од сецкање на струја ми прегоре климата со грешка f 99. Според мајсторите ми предлагаа дека е прегорен компресорот, но самоиницијативно си нарачав Инвертрер повер модул, си го инсталирав сам и климата си проработи за 5 долари нарачка. Е сега дали поинаку се понаша климата заради новиот дел иако е според карактеристиките сосема ист или мене ми се причинува не знам. Мислам дека претходно климата( немав приметено) млако да дува туку се гасеше кога ќе достигнеше избраната Т.
знам само кога ќе ја вклучам дека провевот е топол на почеток, а кога ќе се затопли просторијата провевот ми изгледа далеку помлак.Ne ti duva ladno, duva toplo ama e poladno od tvojata telesna temperatura pa zatoa ti izgleda deka e ladno.
Ako mnogu duva toplo brzo ke ja dostigne temp i ke iskluci.
Mislam deka twin rotarry comp. moze min. da raboti so 10% load.
Неколку факти кои изгледа не ги разбираш:me raduva sto klima uredite pocnaa se poveke da se koristat. Samo ne mi jeasno zosto se gradat ovie silni gasovodi, koga gasot ne e poveke atraktiven, a i en pravi zavisen. So dobar inverter i dobra izolacija moze dosta da se zastedi
Остај го дечково, му ја полнеле главата со проамеричка пропаганда таму во Полска (или каде веќе бил).Ne te razbiram, ako na Germanija i treba gasot, a toj e skap sto e rabotava, zosto saka gasovod?
Pa zaradi gasot i e vojnava vo Sirija. Katar ( citaj Amerika) sakase nivniot gasovod da odi preku S. Arabija, Sirija i Turska za Evropa..... Sirija (citaj ASAD) ne prifati, tuku se dogovori od Iranskiot gas preku Sirija i Turska da odi za Evropa. Utredenta dojde do toa sto dojde.....
Indicative emission of particles:
- Fireplace and wood stove (per 4 hours of burning): 150 g
- Car, model 1992 (per 30 km): 0.5 g
- Car, model 2009 (per 30 km): 0.15 g
- Natural gas boiler (per 4 hours burning): 0.2 g
Јас исто така сум патувал во многу земји, ете преклани и на тропски остров бев. Но замисли, тоа мене никако не ме прави стручњак по - на пример, тропски риболов. На истиот начин, како што ако евентуално некогаш се преселиш во гаража - тоа тебе нема да те направи автомобил.... sum bil vo dosta zemji i znam sto zboruvam!