И јас сум за тема каде ќе се објавуваат новите изданија. Имав таква иницијатива кога ја ставив "Дамски гамбит". Вака сѐ ставам во темата за Саем (саемот служи и за промоции, затоа таму). Ќе биде одлична тема и за промовирање на домашните автори.
Серијалот "Игра на тронови", ми беше добар. Единствена замерка ми беше што во една книга има двојно испринтани страници. Преводот ми е ок. Друго ништо немам од Топер.
Подобро ќе биде од преводите на МПМ каде беше преведена "Оркански височини". "Професорот" мислам дека беше од Магор, ама ја немам прочитано.
Чисто се сомневам дека ќе има пристапна цена, станува збор за Топер, ама ми се допаѓа идејата за вакви изданија. Иако станува збор за книги без авторски права, лупаат цени како ненормални. Знам за тековните трошоци, од преведувачи, дизајнер на корица, лектор, принтање, даноци, вработени, кирии...ама за нашиот стандард книгите се доста скапи. Можам да направам споредба со една Србија. Поисплатливо е да се купуваат на српски (или на англиски класиците се 169-199 ден) отколку на македонски, што е тажно. Исклучок се Полица каде знаат да дадат класици со дебел повез за 100че од време на време.
Го гледам и попустот на Арс Ламина. Она што ми фаќа око е на 10% (или 30тина ден)! Кој сака нека во види на нивната веб страна.