@dobramuzika е одлично типче бтв, не знам дали се сеќава дека се видовме еднаш на натпревар на Вардар во Велес. Изгубивме контакт, ама се сеќавам дека се најдовме тогаш, после доручек во Маринела
Ти ебам короната, ми скрати одења на скара во Велес. Како би згрмил една маринелка сега, да не можам да се поместам од стол после тоа.
Туку, како некој што секогаш протестирал против неправди, после 20-тина учества на најразни протести (од навивачки, политички, за општествено добро, за образование, за стечајци), дојде време да си ја браниме населбата. Раштиман оркестар, едно 3-4 години ни требаше да сфатиме дека има нов ДУП за населбата и дека ниту тој не се применува, бидејќи градителите со финти и во договор со општина почнаа да градат огромни градби. Ама, секој почеток е тежок. Ги здружив сите маала од населбата, будење лека полека
Еден протест бидна, а од тогаш се работи за правно да се добие битката. Ќе си играме шаховска партија со општинарите. Па, доста беше плашење и страв од кревање глас. Како пички сите знаеме да гракаме на социјални мрежи, а на дело никој не сака да се замара да придонесе за промени. Од цело друштво, ниту еден не дојде на првиот протест. Од мое маало, од сите на моја возраст, дојдоа само девојките, машките чекаа да видат како ќе помине, па сега да бараат да има нови протести. Тешко оди организација, особено кога во најгласните имаш мешавина од уметнички фаци од една страна и навивачи од друга страна. Потешко е да одржиш рамнотежа меѓу нив, затоа што секој знае да придонесе на свој начин. Најважно е дека почнавме една нова дружба меѓу луѓе кои досега не сум ги ни знаел, со оглед на тоа што се од сосема друг крај на населбата. Иако моменталните фрки се случуваат далеку од мене, наместо да седам како цреп како секој класичен македонски граѓанин, прв отидов на повиците од тамошните жители. Му викам на тој инвеститорот, како што нема утакмици, има мамицата да ти ја ебам
Бегај од овде, да не ти ја опнам една...
Се пикна во дупката, чекаше да дојде полиција да го вади. Абе бетер шипци сте вика, во Чаир немаше вака да ми прават. Абе мамицата, не си ти крив, тие што ти дозволиле да градиш се за стап.
На овој народ му требаат борци на улица, независни од партија, ама му требаат и интелектуалци да го кренат гласот. Човекот кој не зависи од партии, може полесно да крене глас. Ама кај нас овие користат од политика, се заседнале во тоа професорските фотелји, ги мрзи да живеат. Имаме и такви во населба, место први да ја бијат битката на правно поле, како професори од УКИМ, тие коментираат на ФБ и на крај живи ги нема. Затоа и УКИМ е таму каде што е, таа мрзливост за промени со го прави своето.
НеИсе...
Ќе видиме што ќе излезе, не е дека бараме нешто што не ни следува, само ретко кој успеал да се избори за победа. Го претворија Скопје во ќенеф. Градот убав, пак ќе никне, жими куров ќе никне.
Ќе никнат уште 1000 други згради, секоја зелена површина се претвори во зграда. Се досели цела внатшреност, се иселија сите од Скопје во странство, ги оставија градовите да се напоилнат со шипови од сите планински села и од Косово.
Приштина и Тирана за Скопје станаа Лас вегас, тука шеташ низ Центар и само забулени девојчиња гледаш и некои ропаци шконски што снимаат тик токови. Отиде и Скопје, официјално. Порано можеле да сонуваат за Градски парк, сега се распространија како бубашваби насекаде. Ти ебам политиката, ти ебам предавниците што си го продадоа газот за партии и сите копуци што како слепци одат да поддржуваат некоја од двете издајнички партии.
Не ни се криви ни татари, ни грци, ни албанци, градовите не ги опустошија овие, туку такви олигарси кои си правеа што сакаат во цел град. Па уште ќе сме ги жалеле, да го ебам Ѕинго и цела фамилија негова. Ебаа мамата на цел народ во Источна Македонија.
Абе сум се решил да се посветам целосно на животот во Македонија, сум пропуштил шанси да се преселам во Холандија и Германија, за на крај некој да ме ебава тука. Да ни зацрни живот во иднина, децата да немаш каде да ги пуштиш да играат во иднина.
Абе на овие улици душата сум ја оставил. Сме растеле надвор, сме оставиле цел живот на овие игралишта. Уште се сеќавам кој каков сендвич јадел на пауза од партии во жмурка. Кој јадел кифла со крем, кој јадел само чајна, кој се давел во мајонез, кој му ставале само патлиџан во сендвичот итн. Раце сум искршил од играње џамли и играње на тапка со сликички. И на овие места сега да ни насадат зградетини, да ни доселат некои богати акмаци или були, НЕ ЧЕ МОЧИ ОВЕ НОЧИ.
Ќе доживееме ли некогаш да се роди херојот кој ќе го крене народот против класните разлики? Да ебеме матер на оние кои не ебаваат 30 години од било која националност? За идеали гинат будали до душа, ќе се жртвува некој за во иднина некој дрипец да излезе и да рече дека оние против кои сме се бореле всушност биле административци тука, не биле непријатели. Оооо бе мушмул еден, да те ебе див вол и тебе и од твојата партија од нашата зермја и на тоа педерчињата од „патриотската“ партија што како кртови се кријат и само грабаат политички поени. Кога некој таков ќе ми продава патриотизам, а накалемил 5 стана, 3 викендици и 20 коли. Па некој поттрчко ќе ми рече, џабе братче, ништо не можеш да смениш. Па кој курац ми продаваш филмови, се сликаш со знамиња за секој празник, споделуваш статуси како си на браникот на татковината? Татковината се сака со дела, со почит кон сите, со општо корисна работа, работа за општествено добро. Нас да не ебе див вол, затоа што сме се довеле во оваа ситуација да не смееме да писнеме против селска багра опинчари.
Убав викенд имав инаку. Ќе прикачев слика како пијам пиво и гледам општинска лига, ама не работи опцијата. Чил <3