Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.988
ДК,

не сакам да се поставувам како националист, но тргувањето со националните интереси не смее да биде на маса. Обично не споделувам лични приказни, споделувам настани што се случуваат околу мене и кои сметам дека се интересни, но сега имам сериозен мотив да споделам една приказна од мојот семеен архив.

Се сеќавам дека имавме една стара, избледена фотографија со искривени рабови и пожолтена од старост. На таа фотографија имаше едно мало девојче застанато до својата мајка кое многу подоцна тоа девојче на свои 19 години ќе земе пушка во рака 41ва, ќе се приклучи кон партизаните, и ќе биде стрелана поради својот силен карактер.

Името на тоа девојче е Милица. Милица тргнала во партизаните кога нејзината држава била нападната и окупирана. Според она што го знаеме, сите партизани кои биле фатени, биле мачени и тепани. Подоцна и сите убиени. Милица била единствената која јавно им пркосела на нацистичките војници, дури и му плукнала во лице еден војник, поради тоа одма била и стрелана. Од тој менталитет, ние денес повторно се враќаме на алтаните.

Почивај во мир Милица. :(
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.403
....

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ

Член од1 ноември 2011Мислења7.742Поени од реакции14.171
вчера во 23:02
  • Додај обележувач
  • #223
  • ///////////// vcera otvoriv tema STO I EDNA PRIKAZNA OD MOJOT ZIVOT, tekstot eve go tuka sega,tamu go izbrisav poradi vtoropostiracot,moze moderatorite koj ja izbrisale i cela tema pak da ja otvorat.
----101........ili mojot zivod Prazna kartonska kutija
O,da i da procitame i nekoja vasa prikazna tuka, a jas sakam da gi priberam na edno mesto dosegasnite i narednite tuka.
Dali da odat so naslov i pod reden broj se mislam, pa moze,a ako Vukan me kutne prodolzete vie.
Naslovot e toj mnogumina i se sekavaat na tie prikazni posebno vasite dedovci i babi, vo vremeto koga Tv imase po edno vo maalo.
---------------------
1.Bosik na Kale 1945 g.
Togas se naogav vo tesno,bel den uste nemav videno no sepak sakav da se sprotistavam koga bi mozel,a bideiki sum bil mnogu mal,duri i nevidliv resiv da mu kazam na tatkomi,togas tamu na Kale partizan vo 1 artileriska brigada.
Mu vikav,mu cukav,go tegnev... a toj samo ke se pocesase dole mislejki toa se samo dosadnite bolvi.
Pocna i sneg da vee na plostadot,pocna i da se suska megi vojnicite ide Apostolski ke ne vratat na Kale.
Vidov ne vidov deka rabotava ne ja biva i deka svarno ke gi vratat na Kale,ta so cel glas pocnac da se deram.
-Tato...Tato.... Za solun, za Solun tato , za Srem NE.
No toj gledam samo pak ke se zacesa dole misli deka se bolvi i ne me slusa...ne me poslusa, vo kolona se vrati so site na Kale.
A sto sega se mislam po tolku godini ako me poslusase i me cuese ta i toj da pocnese tamu da vika ZA SOLUN DA, ZA SREM NE.
Stvarno samo ako otvorese usta , jas pak ke nemozev ova sega da go pisuvam,toj ke bese nekade strelan na patot za Srem pomegu Agino selo i Deljadrovci.a so toj cin i jas ke se isusev.
Uste i ova, site drugari partizani odbija ne sakaa da strelaat,go cuv toa so svoj usi...samo nekolku heroini se javija i BUM padna partizanot. ( se mislam dali i toa im bese edinstveno ubistvo vo 2 s.v.)
--------------------
2. Vardar- Skopje 1965 g.
Kaj otidova i kako ripnav 20 godini, ama ima vreme ke se navratime nekogas i za pedesetite.
Jas sum cedo na Proleteri ( od svih zemalja ujedinitise) tatko rabotnik cuvar vo skladiste,majka rabotnicka cistacka vo slavnata Ce-Ka, onaa ceka nad crkvata Sv.Dimitrija pod Kale.
E taka mnogu cesto ke me zemese majkami tamu koga rabotese i cistese na onie koj ne rabotat,trebase da im se istresat pepeljarite izbrise biroto,stavi mastilo vo teglite i frlat neprocitanite vesnici.
E toa bese moja rabota da gi sobiram vesnicite i frlam vo kanta. Ama jas ne gi frlav ke gi sokriev nadvor pod zbunovite i potoa ke gi odnesev doma na skrisno mesto vo supata.
A vesnicite bea Komunist, Borba,Komunist,Borba i monogu retko nekoja Nova Makedonija,tie si gi krieva ili noseva doma budjite.
Vardar bese Skopje, Skopje bese Vardar, se ziveese za taa nedela i toj Vardar, site patista od Topaana i Krnjevo i site drugi Maala vodea na stadion.
Se razbira i jas tamu pred stadion uste rano prv. Tamu pred vratite a pred mene kupce KOMUNIST I BORBA,i vo race nekolku. Se uste ne go znaete krajot na prikaznava.
Ajde dva dinari vesnik...zemi, poveli....dva dinari....fala ... zemete... moze za dinar...moze zemi... ajde vesnici za sedenje...vesnici.
I taka si sobirav jas dinari,nedela , meseci godina... i se resiv kupiv od Nama 4 metri crna svilena postava i 4 metri crvena postava vo sirina bese 1metar, gi odnesov na snajder i mi sosi zname.
Pravo pravcato Vardarovo Zname so koe potoa vleguvav na stadion,ne gi molev veke cickovcite- Cicko da vlezam so vas.
I toa ne e se, vie ne ste izleguvale od stadion posle utakmica vo tie godini, pred i po vratite imase kopcinja so lopata da rines,pa taka jas gledav da izlezam megu poslednite i da gi sobiram, ke i trebaat na majkami taa plete djemperi.Edna kutija so kopcinja se uste cuvam polna
tttttttttttttttttttttt
tuka go prefrliv tekstov od temata 101 prikazna.... se izmaciv dva saati pisuvav ama vtoropostiracot se rasipa
moze i ovde ke prosolzam ili ke stopiram so prikaznive,

....
 
Последно уредено:

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.499
Поени од реакции
16.157
Драга

Имам голема желба на некои од нашиве радија да пуштам музика. Едноставно изборот на музика е катастрофален, на пример се шетам и морам да слушам едно албанско локално радио, затоа што тие единствено пуштаат музика по мојот вкус и ке почнат реклами на албански (немам ништо против Албанците да се разбереме) или некоја нивна шоте море шоте и ке се потресам како мојот сакан клуб да примил гол во 90-та минута.

Антена 5 понекогаш пушта добра музика, морам да признам, ке фатам чат пат и на Канал 77 и МРТ 2. Оваа последнава па повеќе ми е како некое архив радио, посебно кога ке зацепат со песни од 70-ти и 80- ти, како некого да го боли ку...куферот што слушале баба ти, дедо ти, мајка ти, татко ти. За турбо-фолк радијата да не зборувам, тоа не би го вклучил и единствено да е.

Искрено би работел и бесплатно ако треба, знам дека има уште луѓе кои го делат мислењето со мене.
 

ЈуријАркадиевич

Модератор
Член од
10 мај 2010
Мислења
1.793
Поени од реакции
7.020
N-ТО НЕБО
Со девојка ми на клупа у маало...
Ги рокаме „S.O.A.D.“ од телефонот.
Фамилијарно пакување „Стоби флипс“
и дволитарско шише „Кокта“...
Пуши кур, седмо небо,
многу над тебе сум!

П О Е З И Ј А
 

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.405
Поени од реакции
29.797
Тешко време.....тешка година.
Се е поинаку него ли што беше. Ми недостасуваат честите патувања во странство, службени и приватни. Прееска барав еден документ и случајно си го видов пасошот во фиока.....прашина фатил, тешко ми падна.
Сите состаноци се сведоа на видео конференции, виртуелен свет.
Ми недостасува нормалната дружба со пријателите, честите собиранки. Ми недостасуваат гостите кај роднините, прослави на родендени, семејни слави и слично.
Сега сите сме на дистанца, родендени, дружење.....скајп. Работа - дома и толку.
Се навикнав и на овој начин на живот, не е убав но приморан сум.....сите сме. Но едвам чекам се да се врати во нормала.....сите чекаме.
Се надевам, оптимист сум како човек воопшто.....дека се постепено ќе се врати во нормала што побрзо. После сето ова некои работи многу повеќе ќе ги ценам.....на многу, преходно ситни нешта, ќе им се радувам. Како и да е....целава лоша и тешка моментална ситуација, сакале или не ќе не научи односно не научи на многу позитивни нешта.
Секое лошо, носи и нешто добро.
 
Член од
26 август 2019
Мислења
351
Поени од реакции
763
Кајги,

Тежок живот труднички! Стани прошетај кучиња, јади, напрај ручек, купувај онлајн бебешка облека и аксесоари, дремни, дочекај маж и дете, пак јади, пак прошетај, лежи, дискутирај во лежечка положба на тема цуцла лажалка да или не, спремај дете за следниот ден, муабет пред спиење во 4 женски очи, зауздај хормони откако ќе стивне се и прошетај пак кучиња со маж, вечерај, читај и спиј. Никаква возбуда! Опа чекај, каква возбуда жено, носиш тројка во стомакот, што поише ти треба. 6 рачиња во исто време осеќам како ме скокоткаат. 3 топченца ми скокаат во утробата. Конечно облеков негови тренерки и не ми паѓаат! Каква возбуда жено! Ролеркостер од емоции, хормони и расположение. У исто време ме стега паника дека ќе имам 3 бебиња, ме удира на смеа пошто мене ми се дешава нешто толку ретко, ми се плаче зошто сум без работа и почнувам да трипам дека во најголемото невреме се случува ова.

Денес книгата ќе ја прерипам, имам страшна желба за сон. Добра ноќ дарлингс!
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Торлаци, богаташине на Инстаграм им ги кријат лицата на децата за да не бидат мета на киднапирање и со тоа и откуп, не значи дека тоа е тренд што треба да го следат Митра и Петко со 250 евра плата. :tapp:
 
Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.127
Поени од реакции
15.956
Драга,

Не преферирам ладно време. Никогаш не сум уживала во студот. Не го романтизирам ни дождот, со фотки од дома до прозор со оган, книга и чај.
Некни ја облеков зимската јакна за првпат сезонава, што значи дека дојде зима. Ме фати одма малце депресивен момент, дневните прошетки ги заменив со викенд прошетки на сонце, зашо која депресија е ова во 4 саат попладне да завршува денот.
Во зима ме спасува само она фил гуд чувство што иде од тоа да си натуткан во ќебе, со дебели алишта и евентуално какаото. Тоа и ми е планот за до март уствари, топло, какао, ако успеам да изнудам и по масажа некогаш, кој е ко мене. Од викендов може ќе почнам и со лигави божиќни филмови, или дизни, може не ми е во план да декорирам по дома, али не сум тотален робот. Сега ќе имам изговор и за моето стандард секојдневно спиење од 10 саата, легнување пред 23 може не е кул, али и онака во 4 е ноќ. Може ќе се потрудам да ја дочекам новата и да не заспијам баш таа вечер пред 00, али и онака не ми менува ништо.
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.704
Поени од реакции
19.769
Драга,

Па јас, си читав пораки на профил од пред 100 години, и екс драги членови ми фалат, срце ме стега деновиве од носталгија, се поболев..

@leandra кај си ле да ми ја шлапнеш една? Нејќу @Agda Beata да ја чепкам дои уште јас и фалам да и кукам..

Едино @wot ми е тука да не ми е толку тешко, пошо ме сака он од стално :backa:
 
Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.472
Поени од реакции
5.474
Драга,
Ми фали времето, лето Господово 07 или 08 беше, особено кога сабајлечки ќе ме пратеа до продавница по леб и чипс.
Најчесто идењата "по леб" ми беа право уживање.
Продавничката ми беше на некој 500-600 метри од дома, една убава јака удолница па нерасонет пушташ нога за 5 минути си таму, обавезно од 100чето кратиш 10 денари за 3 цигари на парче и чинам 20 за Спорт. Можеби најкеифско нешо до сеа ми било тоа читање на Спорт, трансфери, шпекулации, повреди итн. дур си пијам тутун уштекан у мој штек којшто само неколку луѓе ми го знаеа. Па после дома, запали сонито, прај трансфери 2 саати, подобрувај ги играчите на Интер така "од око", ослабувај ги тие шо си ги продал итн.
Е сеа тибам узгорницата, нозе ми кинеше. Особено ако имаше некој нов трансфер што сакав одма да го напраам па палев моторчео у гз. Неколку пати дури и лебот у продавница го имав забораено од шо ќе видев интересни наслови, добро, тие денови баш и не ми фалат нешо ептен...

Тибам и зимо и ладно време, и интернет протали и смартфони и растење и работа и се...

Ај добро утро.
 
Последно уредено:
Член од
26 август 2019
Мислења
351
Поени од реакции
763
Драга,

Сонцево ми дава сила! Со меше денес гордо ќе прошетам последен пат по институции и ќе пијам кафе со сметководителката, се гледаме за 2-3г пак. Најдов одлична зимска јакна во Зара, морам да ја имам, пошто од вечито жешко ме стресе таков студ деновиве, се ми е ладно. Ќе купам уште некоја ситница за бубамариве мои, па ќе се паркирам кај док на ехо, којзнае колку се пораснати сега, да ги видам и некој скрининг имало да ми го направи и до после Нова Година мирна да спијам. Денес ќе се руча риба, ќе направам и чорба и ќе испечам во пекач и ќе направам некој зеленчук на пареа и дома сите ќе ми се мрштат ама ми е гајле. Имаме и гостин на ручек, он си побара риба, док ќе дојде да ми донесе резултати и на ручек ќе остане, да види дека се грижам за кумашинчињата негови убаво. Е блачко не праам, Перфето ќе се погрижат за благо, од мусон некни уште ми е мака, ме утепа 3 саати во кујна а се изеде за пола ден.

Пеперутката е нешто љута, сабајле кидна без да земе доручек, без да се поздрави, мислам дека почна да ја фаќа малкуцка љубомора. Здраво е тоа, не ни очекував дека нема да појави. Ќе си напраиме муабет после, ќе се договориме. Можеби па само и недостига мама, што знам. Ќе ја побарам после и госпоѓа екс сопруга да ја потсетам да и се јави на Вибер, се немаат слушнато недела дена. Се надевам дека за празниците ќе дојде да ја види иако сакам да е со нас за празниците, ама мама е мама.

Госпоѓа мајка инсистира да дојде деновиве имала да ни донесе нешто, којзнае што смислила. Синко и упорно ја откачува она мене ме бара, па не кревам на моб па на фиксен, само она ѕвони на фиксен, па на крај се јавува кај синко во фирма и нема откачување. Ќе одвоиме еден ден да видиме што намислила сега. Мислам знам што е. Ќе донесе фотографии за на ѕидот, а во нив се кладам дека ќе има и од екс снајка и од младелашки денови на синко. Колку не ме сака таа жена чудо некое. Со екс свекрва немав таков проблем, не се обожававме, да паѓаме у несвест една за друга, ама почит и трпение имало. Скоро се видовме, ја испочитував за роденден, беше навистина среќна за мене, се гледаше по неа. Ја гушнав на одење и осетив дека и е многу криво, ама не е се до мене. И она се сети каде погрешила на времето.

Доста пишував, да се подоблечам и да појдам надоле. Денов плаче за кафе и шетање!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom