THE_CHOSEN_ONE
1903-2012
- Член од
- 13 август 2007
- Мислења
- 3.724
- Поени од реакции
- 1.333
На кој факс беше ти, на кибернетика?Високото образование е средство за стекнување достоинство и општествено-професионална етаблираност, но не е право.
На кој факс беше ти, на кибернетика?Високото образование е средство за стекнување достоинство и општествено-професионална етаблираност, но не е право.
Тоа е подалеку.Сакаш да кажеш дека парите треба да одредуваат кој да има факултет,а кој не?
Замисли го налетот на татини синови кој не знаат магарица в'газ да буцнат со дипломи.Замисли го налетот на транзиционите богаташи,политичките лигуши и газолижачката мафија со парите во рака и дипломата,делат мудрост над оној кој неможе да се надогради.![]()
За останатото те разбирам,има добра логика.Тоа е подалеку.
Мх, нема проблемШто има везе? Промена на договорот може да се направи од следната година. Али ке видиме. Ке дознаеме и ние.
И дали мислиш дека сите тие според тебе прости, ќе завршат барем една година или ќе се откажат на сред семестар? На тие што не им се учи и бесплатно да е пак нема да се запишат, со намалувањето на висината на партиципацијата нема да се намали и „тежината“ на факултетите. Зошто јас да плаќам 900 евра на медицина во Штип кога може 200?Уше еднаш, наместо зголемена контрола на квалитет на факултетите, добиваме обично залажување проста маса, која и покрај завршување на факултет ќе остане проста, само тоа што има диплома ќе и дава право да праи проблем ,,оти не е врабоТЕна, не знае уз дипломата шо да праВИ’’ па од државата која и овозможила ,,високо образование’’ ќе чека и висока плата и добро работно место.
Колку сакаш мисли си дека сум проста, ама јас си се запишувам на втор факултет и за 400 евра ќе си дипломирам!!! Јееее, проста сум!!!!Најверојатно оти мислам дека 400 е помалку од 800...А можеби и оти си мислам дека ќе трошам дневно 30 денари наместо 300 до Скопје и назад...Јееее проста сум!!Тоа е подалеку.
Поверојатната верзија е дека сиот престиж и ексклузивност ќе се преточи кај приватните факултети кои се водени од ликови како Бојо, Фијат Цаноски и ним слични.
Да. Тој што нема пари нема да се запише на факултет. Треба некој да ора полиња, да работи на фарма, да ниже тутун? Не се мачи - треба. Ајде имало некој талентиран нејќел на нива ама бил сиромав. Бед лак. Дај друго дете. Уше еден ваков. Овој ербап работи, двои пари, штеди, на 23 запишува факултет. На 27-28 завршува ете ти способна личност со работна етика, цени сопствен труд и огормна волја за успех. Ако и двајцата добиле иста шанса, овој мрзливиов шо колне се и сешто зашо неможе да се запише и овој вредниов што сам се изборил, ќе вредат исто на пазарот на трудот.
Кому е во полза за 5 работни места да има понуда од 150 потенцијални работници? Невработеност до плафон.
Па ондак администрација смислувај нови места нека влагаат. Па после големи даноци за буџетот да ја издржи таа администрација.
Уше еднаш, наместо зголемена контрола на квалитет на факултетите, добиваме обично залажување проста маса, која и покрај завршување на факултет ќе остане проста, само тоа што има диплома ќе и дава право да праи проблем ,,оти не е врабоТЕна, не знае уз дипломата шо да праВИ’’ па од државата која и овозможила ,,високо образование’’ ќе чека и висока плата и добро работно место.
Колку сакаш мисли си дека сум проста, ама јас си се запишувам на втор факултет и за 400 евра ќе си дипломирам!!! Јееее, проста сум!!!!Најверојатно оти мислам дека 400 е помалку од 800...А можеби и оти си мислам дека ќе трошам дневно 30 денари наместо 300 до Скопје и назад...Јееее проста сум!!
Ама и среќна оти ќе имам можности повеќе, знаење повеќе, и поголемо трпение за негативци како тебе кои и во сонцето гледаат дамка!!
Не баце, зашто?Ама и ти дупиш, а?![]()
Не разбра лошо Спарк.Чекај чекај чекај... дали лошо разбрав или...Партиципацијата за државна квота ќе си остане по старо 200 ??????????????
Ја на медицина сум?Не е доволно што од 1200 евра на медицина е намалено на 400?!
Да, само што Македонија има околу 6% високо образовани.пс. Лука Перузовић е у право за све ... нешто је труло у држави Данској ...
Не знам како си го замислувате тој прилив на студенти кои "не треба" да студираат на државен факултет "пошто нели факултет не е за секој", кога бројот на студенти сепак ќе остане ист? Значи со одлукава само ќе се намали партиципацијата, ниту некој од нива ќе вади луѓе, ни ќе зголемува број на групи за студирање. Мрчатори еј, кога ли ќе се искорени тој самоуништувачки ген......