Намалена партиципацијата за студирање

Член од
5 декември 2009
Мислења
39
Поени од реакции
1
И шо викате, тие што веќе се запишани и студираат за нив нема да биде намалено а? мислам дека така нема логика .. ако биде намалено само за тие сто допрва ке се запишат тоа нема да биде уоште фер!:nenene:

Ај како и да е, ми се свиѓа одлукава на владава :wink:

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
И мене ме интересира дали ова важи и за оние кои се веќе запишани :)
Ако важи, супер!!! :)

Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
Ова е притисок за државниот факултет.
Да ви се мочам у евтините партиципации. Се факултетлии ќе искочат па после невработеност, епа невработеност.
Каква фора ували Медо, као бараме 40 посто минимум, ама не е исклучено и повеќе и маестрално ја намалуваат за 70 посто. Ин јор фејс Слободен Индекс, ин јор фејс и на вас комуњарски носталгичари. ВМРО-вци намалија партиципација. БРеееј.

Да се разбереме, излага дека СИ се на иста со СПУКМ(ај шо не е така, него се закрвавени бајаги). Даље, со ова, Медо си ги треби непријателите, помудро него Самоил.
Намалена партиципација значи помал приход за факултетите. Помал приход за факултетите значи помали плати за професорите. Помали плати за професорите значи одлив на професори на приватни универзитети. Одлив на професори на приватни универзитети значи препуштање на УКИМ на обични паликуќи и вандали.
Ете зошто не треба бесплатно високо образование.
Ете зошто сеа само будали можат да очекуваат нови клупи, редовно греење, повеќе компјутери и стабилен интернет.
Ете зошто Скопје ќе стане Македонија.
Ете зошто ќе има невработеност и уште поголема нееднаквост, следствено и поголема стапка на социјални немири и криминал.
Ете зошто високото образование ќе стане средно.

Високото образование е средство за стекнување достоинство и општествено-професионална етаблираност, но не е право. За мене е понижувачки да паѓа квалитетот на факултетот само затоа што едикојси тамо ,,немал да се запише на факолтето, државата да го обезбеде’’.

Не треба да се очекува ,,да те чува кучето шо не го храниш’’. Сите сакате да живеете на грб на државата а не помислувате дека можеби државата е таа што опстојува токму на уделот на нејзините граѓани.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Ова е притисок за државниот факултет.
Да ви се мочам у евтините партиципации. Се факултетлии ќе искочат па после невработеност, епа невработеност.
Каква фора ували Медо, као бараме 40 посто минимум, ама не е исклучено и повеќе и маестрално ја намалуваат за 70 посто. Ин јор фејс Слободен Индекс, ин јор фејс и на вас комуњарски носталгичари. ВМРО-вци намалија партиципација. БРеееј.

Да се разбереме, излага дека СИ се на иста со СПУКМ(ај шо не е така, него се закрвавени бајаги). Даље, со ова, Медо си ги треби непријателите, помудро него Самоил.
Намалена партиципација значи помал приход за факултетите. Помал приход за факултетите значи помали плати за професорите. Помали плати за професорите значи одлив на професори на приватни универзитети. Одлив на професори на приватни универзитети значи препуштање на УКИМ на обични паликуќи и вандали.
Ете зошто не треба бесплатно високо образование.
Ете зошто сеа само будали можат да очекуваат нови клупи, редовно греење, повеќе компјутери и стабилен интернет.
Ете зошто Скопје ќе стане Македонија.
Ете зошто ќе има невработеност и уште поголема нееднаквост, следствено и поголема стапка на социјални немири и криминал.
Ете зошто високото образование ќе стане средно.

Високото образование е средство за стекнување достоинство и општествено-професионална етаблираност, но не е право. За мене е понижувачки да паѓа квалитетот на факултетот само затоа што едикојси тамо ,,немал да се запише на факолтето, државата да го обезбеде’’.

Не треба да се очекува ,,да те чува кучето шо не го храниш’’. Сите сакате да живеете на грб на државата а не помислувате дека можеби државата е таа што опстојува токму на уделот на нејзините граѓани.
Интересен пост.

Но ....
Светски тренд е да се делат дипломи како во фабрика за конзерви или таканаречено сериско производство. Тоа треба да го има и кај нас прибидејки процентот на високо-образован кадар во МК е само ~10 %.
Нус продукт на овој начин на работа се луѓе со чии дипломи може да се избрише оној дел од телото поврзан со дебелото црево.

Од друга страна пак МОРА да се одржи нивото на најголемиот државен универзитет. Не може секој да студира. Впрочем така е во сите нормални држави, еден универзитет со традиција и име, се останато на второ место.
Глуп потег од страна на надлежните, во секој случај.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Исто ми се фаќа, пак ќе си плаќам 200.:toe:

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Аха, ќе ги намалат. Не умри магаре до зелена трева. Сега го заверував 9-ти семестар, и го запишував 10-тиот. Платив 300 евра втора рата, за 10-ти семестар што го седам дома, немам предавања, а згора на тоа барат и +500 евра за пријавување магистраска. Ненаситни.
И јас сум ист случај..Вива ла Правен:nesvest:

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
И шо викате, тие што веќе се запишани и студираат за нив нема да биде намалено а? мислам дека така нема логика .. ако биде намалено само за тие сто допрва ке се запишат тоа нема да биде уоште фер!:nenene:

Ај како и да е, ми се свиѓа одлукава на владава :wink:
Исто како што не е фер бесплатниот превоз за средношколците само од 1ва и 2ра година, додека ние од 4та и 3та си плаќаме.:nerv:

Член од
24 декември 2008
Мислења
403
Поени од реакции
245
a dali e ova i za posdiplomski studii???????????????

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
За тие што се бунат за намалувањата... Во Европа речиси секаде за студирање на државните факултети не се плаќа воопшто, или се плаќаат минимални суми. Не е само да критикувате, во Македонија има доста интелегентни ученици кои не можат да се запишат на факултет само поради немањето на доволно финансии... Оваа одлука е за поздравување, можеби буџетите на факултетите ќе се намалат, но... за што им требаат големи буџети на нашите факултети? За истражувања кои се еднакви на нула? За вложувања во факултетот еднакви на нула (со исклучок на еден или два факултети)...

Z

ziko bt

Гостин
лепота:vozbud::vozbud:ко кец на десетка дојде работава посекако државна нема да ме примат таму кај шо сакам да одам така да со 400еври сум на коњ

Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
За тие што се бунат за намалувањата... Во Европа речиси секаде за студирање на државните факултети не се плаќа воопшто, или се плаќаат минимални суми. Не е само да критикувате, во Македонија има доста интелегентни ученици кои не можат да се запишат на факултет само поради немањето на доволно финансии... Оваа одлука е за поздравување, можеби буџетите на факултетите ќе се намалат, но... за што им требаат големи буџети на нашите факултети? За истражувања кои се еднакви на нула? За вложувања во факултетот еднакви на нула (со исклучок на еден или два факултети)...
Појма немаш ти дали треба или не треба. Едноставно полесно ти е да си контра.
Ме боли .I. дали некој имал или немал да се запише на факултет. Ќе се запише коа ќе има да се запише. Шо мора на 18 години? Кај пишува тоа? Ако чека од државата тогаш воопшто не треба да оди на факултет, тамо се оди за да вложиш во сопствено надоградување, не вложува петко-станко за ти да станеш чоек. Некои и со факултет не станале луѓе ама тоа е до нив не е до системот.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Појма немаш ти дали треба или не треба. Едноставно полесно ти е да си контра.
Ме боли .I. дали некој имал или немал да се запише на факултет. Ќе се запише коа ќе има да се запише. Шо мора на 18 години? Кај пишува тоа? Ако чека од државата тогаш воопшто не треба да оди на факултет, тамо се оди за да вложиш во сопствено надоградување, не вложува петко-станко за ти да станеш чоек. Некои и со факултет не станале луѓе ама тоа е до нив не е до системот.
Сакаш да кажеш дека парите треба да одредуваат кој да има факултет,а кој не?
Замисли го налетот на татини синови кој не знаат магарица в'газ да буцнат со дипломи.Замисли го налетот на транзиционите богаташи,политичките лигуши и газолижачката мафија со парите во рака и дипломата,делат мудрост над оној кој неможе да се надогради. :)

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Да им ебам мајката, зашто не ја намалиле и таа од 200 на 150 или 100?
Не е доволно што од 1200 евра на медицина е намалено на 400?!
Инаку, сигурно пресметале дека вака ќе имаат барем приближна добивка, оти поголем број студенти ќе се запишт, отколку ако би требало да платат 800 или 1200 евра, па парите ќе бидат отприлика исти.
Сепак убаво е кога ќе помислиш дека до средно обрсзованието ти е бесплатно, а после со малку пари, да речме 100 евра во дисперзираните во Велес, за вкупно 400 евра ќе имаш и факс. Можеш за тие пари што ги потроши мојата генерација за партиципација, патување секој ден со возови, јадење у Скопје или плаќање стан, да завршиш 3 факултета...Не ми се верува што испушти нашата генерација...
Ајде барем младиве ќе се радуваат... А може ќе се намали и за постдипломците...

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Од една страна е убаво намалувањето на партиципацијата.
Поголем наплив на студенти, оние кои работат и вонредно студираат, нема да двојат повеќе од својата плата за финансирање на студиите. Оние пак кои сакале а немале доволно примања, ете шанса да се запишат на факултет и да го продолжат своето образование.

Од друга страна пак приливот на пари кои ги добиваат факултетите од партиципациите на студентите ќе биде намален а со тоа најверојатно и условите во кои се учи ќе продолжат и понатаму да стагнираат. Нормално изговорот ќе биде, немаме пари бидејќи партиципациите се намалени. Товарот ќе падне на студентите во смисла нема да се одвојуваат пари за книги во библиотеки, нема да се обновува инвентарот а со тоа државните факултети ќе продолжат да тонат...

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Во овој случај, приватната квота е 200 евра разлика од државната. Што значи до негде исти ташак кај ќе влезеш. 200 евра годишно нема да ти сменат којзнае колку.
Од друга страна, за да влезеш у која било квота, дупло потешко. Фак!

Kajgana Shop

На врв Bottom