FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
The Courier (2021)

Ова е шпионски филм од времето на студената војна, какви што седум-осумдесетите ги имаше да ги ринеш со лопата. Освен можеби продукциски, по ништо друго не се двои од нив.
Според приказната, ова е причината што довела до познатите „Тринаесет дена“ и „Октомвриските проектили“, а и Хичкок во „Топаз“ се бави со истава работа. Сепак тука акцентот е на односот помеѓу врбуваниот британски бизнисмен и рускиот агент. Нема комплицирани заплети и пресврти, двојни агенти и други шпионски компликации, лабав е за следење. Ниту има некоја напната сцена, иако имаше прилика за такво нешто. Освен двајцава џентлмени, другите ликови беа прилично површни, а ниту актерите нешто претарано не се потрудија.

Гледлив беше, но за жал немаше ништо по што ќе остане запамтен.

7/10

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.405
Поени од реакции
5.962
The Courier (2021)

Филмов си имаше сè што е потребно за да нè убеди дека е вреден за вниманието на публиката. Вистинска приказна, добри актери, реалистично прикажување на настаните. Студената војна и опасноста од нуклеарни напади се чести теми, па навистина треба да направите филм што се издвојува од толпата, а не да остане само бледо сеќавање. За жал овој филм го нема тој печат, односно впечатливоста што би го истакнала како посебно вреден. Барем за мене ќе остане само во бледо сеќавање.

Бенедикт заврши одлична работа (особено сцените во затворот), но актерот што го играше Пенковски беше срцето на приказната. Кај двајцата ја видовме жртвата што ја поднесоа во име на својата идеологија, но тоа што го добија беше многу поголемо и повредно на крај.

Ми фалеше динамика во филмот, билдаа тензија цело време, но некако не кулминираше тоа доволно добро. Опасноста иако демнеше од секој агол мене како гледач не ми предизвика страв или исчекување за судбината за главните ликови, можеби затоа што сценариото навестуваше оптимизам и светлина на крајот од тунелот, па некако ме стави во safe zone ситуација.

Сепак, убаво потсетување дека таму некаде постојат тотални анонимуси кои направиле огромни промени во светот за кои заслужуваат признание и на кои треба да бидеме благодарни.

6/10

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.992
Поени од реакции
37.279
THE COURIER

Не е лош филмот, но не е ни нешто невидено. Типичен шпионски филм од времето на Студената војна и денес актуелната кубанска криза (многу слично, само во обратни улоги се случи во Украина, нели). Ми се допадна глумата, Бененикт е одличен актер, но не ја очекував трансформацијата од крајот на филмот - многу ослабел за сцените во затворот. Исто ми се доппадна и актерот кој го глумеше Русинот, и нормално Џеси Бакли е срценце секогаш и секаде. :love: Дејството беше прикажано прилично straight-forwards, без некои големи подеми и падови, немаше којзнае каква драматичност, а уште помалку театралност, што можеби придонесе за впечатокот дека е плиток и лесен за гледање филм, иако можеше да кулминира во некоја точка и да се обиде да поентира на емоции. Тука навистина фалеше тој скок од правата линија по која се движеше дејството. Но не беше здодевен за гледање, напротив, сосема гледливо филмче. Еден мал плус е што е некој вид омаж за двајцата луѓе кои го спасија светот од нуклеарна војна, во таа насока ме потсети по малку на одличниот The Imitation Game. Реков, сосема ОК филм, на кој малку му фалеше да биде многу повеќе. 7/10 од мене.

Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.715
The Courier

Да се прифаќа copy-paste, ќе копирав се што кажа Setsuko. Обично им давам една оценка плус на филмовиве што се базирани според вистинска приказна, ми се допаѓа што учам некои работи. Филмов само поради тоа и ќе го памтам, дознав за Wynne и Penkovsky.
Гледлив беше, сосема океј глума од главните ликови, али премногу тупи дијалози. Никаква динамика. Исто така сосема океј камера.

6/10

Член од
18 март 2019
Мислења
445
Поени од реакции
2.045
The Courier

Како сите филмови до сега од филм клуб, пред да го гледам не прочитав ништо за филмот освен жанрот. Трилери ми се омилена тематика и бев задоволен дека ќе гледам таков филм од клубот. Но само што почна сфатив за што се работи и на каде ќе тера.

Интересен филм со дејство поврзано директно со "ладната војна", базиран на вистинска приказна . Период од историјата за кој многу малку сум истражувал, а премногу ме интересира историја. Тек тук знаев нешто за КГБ, кубанската криза но тоа беше се. После филмов дефинитивно кога ќе најдам време ќе истражам повеќе. Инаку работам sales и мислам дека поради тоа филмот ми го привлече вниманието уште на почетокот и си правев филмови во главата, што би се случувало да сум на местото на Вини.
Дејството се одвиваше по права линија и не требаше многу да се прати, па затоа и успеа да ми го задржи вниманието до самиот крај. Филмот повеќе наликуваше на документарец само со добри актери и кинематографија. Добро беше поставен целиот амбиент од 60тите како во Британија така и во Русија. Глумата горе долу ми остави океј впечаток, музиката ми се свиѓаше многу, ептен знаеше да ми го долови моментот. Видовме приказна за две навидум обични лица, кои решија да одат до крај во нивната мисија за да се избегне нуклеарна ескалација и видовме низ што поминаа тие и нивните семејства.

Мене ми остави убав впечаток. Секако не е филм кој ќе го раскажувам на луѓе со прејака глума или приказна но сепак јас уживав додека го гледав. 7.5/10

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Многу досаден филм.
Неам нешто коментар, ќе го забораам до утре а може и до после.

У Bridge of Spies бар Марк Рајланс имаше впечатлива улога. Тука ништо особено, ете може ќе го памтам по Џеси Бакли. Дека глуми тука а не дека па и она се претстави нешто посебно.

Со последниве случувања низ светов и сета пропаганда на грб на Русија ми дојде преку кур од американското претставување на настаните и историјата. Спасителите на светот, и ебаа матер на Куба заради ова а сега глумат лудило што поради исти/слични причини Русија влезе во Украина.

Не дека филмов е крив поради тоа ама едноставно ми влијаеше на моментот при гледањето, ме фаќаше нервоза и не сакав да гледам што имаат да кажат.

Нуклеарен напад, жими тасе. Така е тоа.
Истото и сеа го праат, ќе пушта нуклеарки Русија.

Оценка 4

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.892
Поени од реакции
6.166
The Courier

Го изгледав уште пред некој ден, но не напишав рецензија.

Ќе се сложам со повеќето од вас што коментиравте дека се работи за гледлив филм, но ништо посебно. Најмногу делам став со Мунгусот и Сецуко. Имаат убаво објаснето и доловено онака како што и јас се чувствував додека го гледав.

Иако се работеше за интересна тема која ветуваше на почеток, баш и поради моменталнава ситуација со војната, сепак не успеа да навлезе подлабоко и да ми остане во сеќавање.
Актерската екипа беше добра, но некако не успеа да дојде нивната способност за доловување до израз.
Imitation Game ми е скалила над овој.
Не знам што да додадам друго.

6 од мене.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
The Courier
Приказната нема што да ја коментирам дека вистинска била, што значи нема многу измени или додавки во сценариото за да биде поинтересно. Обично вистинските шпионски приказни завршуваат со тоа што шемата или шпионите се фатени, па не ми беше изненадување дека ги фатија.
6/10

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.741
Поени од реакции
27.733
The Courier 4.5/10
Потпросечен филм. Тапа филм.
Катастрофална монтажа* и лоша кинематографија. Воопшто не ме заинтересира. Веројатно еден од најлошите филмови со шпиони што ги имам гледано.
Ова не беше ни драма, ни трилер, ни мистерија. Никаква тензија.
Не знам како се осмелувате да трошите време со вакви предлози. Кој го предложи ова? Извини друже ама се надевам на негледано си го препорачал. Ако вакви филмови ти се интересни тебе ти претстои убав живот.

*Многу се напнав. Ако вака е оригинал а не е до рипот, не знам како поминало ова чудо низ продукција.
The.Courier.2020.1080p.WEBRip.DD5.1.x264-CM.mkv
Овој рип го гледав. Ако го имате истиот, видете на 26:50 што се случува.
Сеа симнувам блуреј рип да видам дали и таму ќе биде вака.
И на блурејов е така.
Крај. На бесилка праќање.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
The Courier (2021)

Првата сцена на филмот е сегмент од еден доста контроверзен говор на Никита Хрушчов. На нашите простори важи за позитивна историска фигура затоа што става крај на раздорот меѓу СССР и Југославија. Од самиот старт се залага за десталинизација и соборување на култот на личноста (за што има напишано и еден многу убав говор), нова појава во руската политика, по политичката канонизација на Ленин и на Сталин, но потоа го губи компасот и до израз доаѓа неговата недоследност и недисциплина.

Се прави едно убаво заокружување на целокупниот пакет политики на Хрушчов, започнувајќи од задоградувањето на Железната завеса, која се крунисува со Берлинскиот ѕид и секако нуклеарниот арсенал кој кулминира со Кубанската криза, тргањето на нуклеарните ракети како од Куба, така и од Турција. Светот влегува во нова епоха, во нуклеарната. Историската конзистентност е запазена.

Филмот, иако еднодимензионален, содржи интересни историски компоненти, кои како трошки се расфрлани низ целиот филм. Истите се доста позадински (сите ги споменав, изостанува само трката за вселената) затоа во центарот се сменети луѓето кои се срцевината на опишаните историски настани. Се наоѓаат на еден крстопат, од служба на својата земја и напуштање на сигурното тло се до ризикување на своите животи за некоја поголема цел, како спречување на потенцијална нуклеарна војна. Мрежата од шпиони е разоткриена, ги фаќаат и поминуваат низ долг пат на страдање. Истите се, еден вид на колатерална штета, како што кажа едниот агент "ние користиме луѓе".

Може да се пишува за руската култура, може да се пишува за моќта на медиумите, за манипулација на јавното мнение, па и за психолошката игра на зборови со имињата на тие разорни бомби (пр. Кing of bombs), која е присутна и денес.

Има многу филмови кои го разработуваат овој историски настан, но овој филм ги разработува приказните на луѓето од сенка. До некаде е и чиста политичка пропаганда.

Повеќе внимание обрнав на историјата и психологијата.

6,5/10.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.536
Поени од реакции
29.100
The Courier (2021)

Ми звучеше познато имево ко да го имам гледано или ми е во watchlist. Го симнав и 5-6та минута сфатив дека веќе го имам гледано, лани ми се чини. Не би да го репризирам искрено. LB во моментов е паднат, ама ако не се лажам му имам дадено 3 или 3.5. Само и само ради Бенедикт. Не дека одглуми нешто сјајно, можеби еден од послабите филмови му е. Бар од оние што ги имам гледано.

Ќе се сложам со мислењето на Анон, ова е дефинитивно еден од најлошите филмови што ги имам гледано со шпиони. Да се врати LB ќе му ја намалам оценката дефинитивно. Не знам дали и колку е вистинит филмот, ама алергичен сум на тоа сценарио „Америка повторно го спасува светот".

6/10.

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.506
Поени од реакции
990
Curier 2021 да не речам Курир
Шпионско филмче ,Шпионски игри помеѓу ми 6 и кгб во шеестите на тајните служби,пореалистичен наратиф не е типична акција како џемс бонд нереалнос и фантазиа,можи и фалеше нешто такво маалцу пуцнњава,двајаца шпион као еден искусе и несискусен два система ,као рускиот шион воовдушевен од енглеска сака да емигрира ,размена на документи за нуклеарен рат тука и циа со ми 6, хрушчоф со легендарната изјава will we buried ко му рече ќе ве закопаме ,лошо заврши на крај у затвор а бш заживееја фамиљарно си одеа и деа наручек ,труење исл тежок е шпионскио живот :) и ден денес русите и енглезите имат заострени односи со овие шпионски работи навални о други случаи у историата .

небитна информациа глумецо шо го глумесе хручоф умрел у 2020 истат година и го глумел у некој друх филм исто 2013 Gagarin
а Владимир мераб нинџе малку на ал пачино наликува и е грузиец како сталин

Последно уредено:

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.484
Поени од реакции
7.307
Док е полувреме фудбал набрзина за Курирот.

Приказната ко приказна интересна ми беше, а начинот на кој беше претставена ми беше досаден. Рамен филм од почеток до крај, тоа е до режисерот... Технички исто така не беше впечатлив, само Бенедикт ми беше надпросечен.

6/10 и нека биде среќен

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
The Courier

Недостасуваше тензија во филмов за да можам да го наречам шпионски, повеќе го доживеав како некој биографски или што знам, ајде ќе кажам просечен based on true events филм, тие вообичаено ми се вакви спори, без возбуда и тензија, најчесто ништо „филмско“ не се случува, па така ни тука, очекував некој јак твист при крај ама после ми текна дека е вистински настан и ја баталив таа идеја, зашто нема такви работи во реалноста, а и кога има не се прикажани онака баш филмски со јак didn't see this coming момент. Останотот, ех, океј, монтажата на моменти ми беше чудна, ама не толку за да ме нервира, но да, имаше некои глупи моменти, отсечно прекинување кадар или сцена и слично. У секој случај, јас си го сакам Шерлок, не ми е криво што го гледав филмов, секогаш ми е уживање да го гледам Камбербач, и тоа.

6/10

Kajgana Shop

На врв Bottom