FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Минатиот месец гледав вакви историски филмови и сега ми беше тешко да се вратам пак у тоа расположение за да внимавам на филмов, односно да ме заинтересира.
Досаден ми беше и некако не се ни поврзав нит со ликовите нит со приказната.

Braveheart е тапа филм ама ако ништо друго бар не е досаден и брзо се гледа.

Ова ми беше споро и досадно, плус филмовите на Нетфликс се празни и без душа а за вакви приказни треба прво емотивно да допреш до гледачот.
Можда ваков тип на филмови бил интересен пред 20 години, сеа у денешно време некако е nobody cares, мислам стварно, ми е гајле за Шкотска у 14ти век.

Сигурни ли сте дека кинематографијата е оригинална а не фул цги?

5ка ќе му даам.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Outlaw King

Пред месец и нешто го гледавме дома, јас обожавам историски филмови, ако се добри, се разбира, па овој и оној The King ги изгледавме едно по друго, и кога предложив трет со слична тематика, ќе ме потепаа по дома. Излезе дека не сакаат сите историски филмови колку што можам јас да гледам. :D

Најинтересно по историски филм ми е да прочитам кои се разликите меѓу прикажаното во филмот и историјата. И овде има разлики, повеќето набројани се во написот: historical-inaccuracies-in-the-outlaw-king

7/10

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Outlaw/King

Не бев нешто ептен хајпната за филмов со оглед на тоа што избегнувам средновековни филмови и ми се малку досадни, ама овој баш пријатно ме изненади што имаше некоја динамика и не беше ептен спор како што очекував. Солиден каст, уште посолидни кадри, а најсолидни цицките на Флоренс :love:.

Некои одлуки од страна на протагонистов ми беа глупи искрено, не знам дали затоашто не беа убаво објаснети или па стварно беа глупи, пример кампот у шумата со милион огнови и песни кај што беа буквално седечки патки (ко што викаат америте), многу лековерен ми беше скоро цел филм и сакаше да игра чесно у војна, што го чинеше многу војници (со вили и секири но сепак), среќа на крај се опамети.
Но ако ја тргнеме на страна неговата наивност и релативно глупи одлуки што ги направи, филмов беше динамичен и гледлив.
Морам да спомнам уште и дека голем удел у оценкава има и тоа што од филмот добивав некаков измешан вајб од Гејм оф Троунс и Тјудорс, што беше убаво зашто и двете серии ми се топ.

7/10

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.741
Поени од реакции
27.733
Outlaw King
5/10
Премногу неинтересен филм. Особено ваква тематика премногу хејтам, мислам, историја, 14 век, кралеви, глупости, крвопролевања, браќа, синови... тоа па Даглас и неговото име и неговиот имот што му го зема кралот... на клишо му клиша.

Член од
18 март 2019
Мислења
445
Поени од реакции
2.045
Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.506
Поени од реакции
990
Outlaw King
Средновековен филм од времето на Англиското Кралство ,Шкотска како посебна држава сакаа т своја независнос уште ѕоа време се воделе битки ,филомот е за кралот херој neznam kolku outlaw прибидејќи и тој е од кралска лоза,јаки битки со витези у тоа време замоци оклопи мечови бесење
ала робин худ и ланселот уште шекспир му фали тоа еништо посебно битки убување кралство свадба кралица крал херој војска и лошите англичаните.7.0 mislam deka sepak bese ovaj law king :)

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.536
Поени од реакции
29.100
ала робин худ и ланселот уште шекспир му фали тоа еништо посебно битки убување кралство свадба кралица крал херој војска и лошите англичаните.7.0 mislam deka sepak bese ovaj law king :)
a? :unsure:

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.484
Поени од реакции
7.307
Outlaw/King

Онака ок просечно филмче што лесно се гледа иако е ваква тематика и има тепања, крвишта и слично.
Ништо невидено, релативно забавно за гледање, откако ќе го изгледаш не остава некој посебен впечаток, филмче за еднократна употреба.
Крис Пајн сосема солидно си изработи, еден имаше само Даглас урлаше, ама добар и он, убави пејсажи.. 6,5/10

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.405
Поени од реакции
5.962
The Painted Bird (2019)

Изборот за црно-бела кинематографија значително го подобрува квалитетот на овој филм. Совршената камера, сенки и атмосферата на сивило и безнадежност придонесоа за едно вознемирувачко искуство само од визуелниот приказ.

Што се однесува до сценариото, овие кратки трауматични исечоци за мене беа голем залак да се консумираат одеднаш и морав да го прекинувам и да го изгледам со паузи. Особено сцената со очите и мачката ми предизвика анксиозност и вознемиреност каква што досега не ми се случила додека гледам филм, а сум изгледала секакви глупости. Но, ко што некои од вас рекоа, редењето на таквото трауматично искуство понекогаш ми се чинеше претенциозно и немотивирано. Зошто луѓето би биле толку озлобени? Дали војната е причината што не се најде барем една милосрдна и добронамерна душа меѓу сите ликови што ги видовме или пак на човештвото не му треба причина за да се однесува толку грозоморно?

Долгите молчаливи кадри понекогаш ме исцрпуваа, а рамнодушноста на малиот ме нервираше. Актерот секако физички требало барем малку да го променат за да му се види на ликот сето тоа страдање што го преживеа.

Сцената со обоената птица во која се содржи целата метафора на филмот и сцената кога си го напиша името на стаклото и на некој начин му прости и најде оправдување за татко му ми беа највпечатливи оти влечеа некакви поенти, а немаа за цел само да предизвикаат ужас и згрозување.

7/10 благодарение на кинематографијата.

Outlaw King (2018)

Не сум љубител на историски драми, битки и приказ на средновековието ако нема вклучено интриги и mind games како во Game of Thrones.

Освен настаните во Braveheart не ми е позната историјата на Шкотска и Англија во овој период, па не би знаела да кажам колку веродостоен е приказот. Но самиот филм не пробуди интерес затоа што од старт го претпоставував крајот и клише приказните за верност, љубов и борба за татковината не ми се доволно интересни бидејќи сметам дека модерната кинематографија е заситена од нив.

Освен убавите пејзажи од Шкотска и продорно плавите очи на Крис Пејн сѐ останато не ми го задржа вниманието. Само 6/10.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Outlaw/King

Лично многу сакам историски филмови и документарци, па дури и за средниот век.

Многу брзо се развива сценариото на филмот, од стихијата на стариот бунт се подготвува и дига нов. Јасно е да владее извесна деморализираност и да постои извесна резерва и страв. Но откако ја доби наклонетоста на црквата, Роберт ја доби поддршката, искрено доста мала, која нужно му требаше.

Пејсажите беа фантастични, сите панорами беа преубави. Само мал дел беа голи, прикажани беа делови од Шкотска кои немаа допирна точка со местоположбата на самите прикажани настани.

Некој спомена дека тоа било прва битка на Роберт Брус, кралот на Шкотска. Тоа беше прва битка на отворен терен и на Едвард, принцот на Велс. Претходно само правеа пустош низ Шкотска, од замок во замок.

Добрата тактичка обмисла и успешната реализација на тој план може да ја заменари бројчаната предност на опонентот. Но недисциплината и желбата за докажување на мекушот Едвард, принцот на Велс, кој сакаше да излезе од фустанот на својот штотуку починат татко, ги чинеше битка.

Одлично е доловена шкотската гордост, чија борба за независност и самостојност трае до ден денес.

Привезоците, кои се инкорпорирани за да го доловат духот на времето, 14-от век, како замоците, улогата на црквата, витештвото, машките битки човек на човек само со меч успешно ја заокружија целата слика.

Имав некој GoТ вајб додека го гледав и навистина убаво ми легна.

8/10

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.992
Поени од реакции
37.278
Завршуваме со Outlaw / King. Го гледаа 15 души и му дадоа средна оценка 6,3, што е под просекот. Го испуштија:
@__Vita____ и @Erich Zann - прв неизгледан во низа
@santelli - втор неизгледан (жолт картон)

146 филм во клубот ќе биде претпоследниот останат од оние 8, знаете кои. Неговиот предложувач ми немаше пишано многу, само:
Ајде нека биде The Courier, мислам дека ќе има поделени мислења за тој.
Значи во наредните 2 недели го гледаме The Courier.
1647810429469.png

Член од
2 март 2022
Мислења
97
Поени од реакции
457
The Courier

Прв пат го среќавам филмов. Иако прилично нов, не допрела информација досега до мене за неговото постоење а вообичаено знаат да ме првлечат филмови од ваков жанр. Не можам да речам дека зажалив што го изгледав, знаеше да задржи внимание, ама не ме импресионира многу.
Приказната тврди дека е според вистински настан, знаеме дека вакви филмови си земаат слобода за толкување на вистинските настани според досегашното искуство. Студена војна, шпионски трилер, веќе видено, стандардни клишеа, започна поспоро, добро се разви во вториот дел, ама третиот дел ми беше многу слаб.
Глумците беа добри, сценографијата исто не беше лоша, ми се допадна тоа што барем руските ликови зборуваа помеѓу себе на руски, а не на англиски.
Добар филм за губење време, не доволно добар за да остане во меморија, имаше vibe на Bridge of spies. Може да му се допадне на луѓе што гледаат трилери од студената војна.
Од мене добива 6,5/10.

Kajgana Shop

На врв Bottom