1001 Albums Generator

Член од
12 март 2024
Мислења
366
Поени од реакции
694
Викендов не ми излагаше нов албум, сега дава ама не гледам опција да дадам оценка.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.796
Поени од реакции
17.018
јасно е дека и топ листите се субјективни, а не па разно разни ранг листи... еве 2 многу популарни светски албуми а кој не се во 0вие 1001

WW: 4,000,000

..а да не кажувам за овој врвен албум, со заборавените дијаманти на Џони Бристол, ја имам се уште касетата,
https://www.discogs.com/release/1391265-Tom-Jones-Memories-Dont-Leave-Like-People-Do?srsltid=AfmBOoqbrY6zeQEwGJ5FQlO5U-g6j2s8ZZkViDK9JlqUYICZR780ket9

се сеќавам кога ја купував во Трст 1976 беше 3500 Лири, најскапи, ( земав и уште 2 албуми, касети, Tom Jones Close Up и Somethin' 'Bout You Baby I Like )
а само некој од касетите на Беатлеси и Стонеси имаа толку висока цена..
Јасно, Вкусовите се различни, но не му прифаќам на НЕКОЈ си ТАМУ...

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.234
Поени од реакции
37.901
1740422804562.png

15. Sticky Fingers - The Rolling Stones (1971)
Никогаш не сум бил фан на Стоунси. Не дека сум во некаков табор, зашто нели поделбата е Битлси vs. Стоунси, ама дефинитивно Битлси отсекогаш повеќе сум ги сакал, иако не дека нешто Стоунси многу сум ги мразел. Она што најмногу ме нервира кај нив е Мик Џегер. Не само по појавата, туку и гласот - бојата, дикцијата (пола од зборовите што ги изговара не му ги разбирам), а честопати мислам дека е out of tune, дистонира и фалшира. Може да сум грешка јас, но ете моето уво така го восприема. Ама остатокот е врв! Конкретно, овој албум, ако се апстрахираш од неговиот глас - нема лоша песна! Значи буквално уживав во сите гитари (Кит Ричардс е ѕвер!), рифови, басот, а многу ми се допадна што во повеќето песни имаат вметнато многу дувачки инструменти (иако веројатно е само сакс) што навистина позитивно ме изненади. Ова бил нивниот прв албум кој бил подеднакво успешен и во Велика Британија и во САД, се искачил на врвот и на двете албумски листи, иако знаеме дека Американците повеќе уживале во нивниот звук. Затоа се смета за еден од најдобрите албуми во нивната кариера.

Интересен е податокот дека каверот на албумот го правел Енди Ворхол и во првата серија изданија фармерките имале вистински функционален патент на нив што кога ќе го откопчаш, одоздола се гледала белата ткаенина на гаќите. Но истиот многу ја оштетувал винилката и подоцна целиот омот бил само слика, без патент кој се откопчува.

Се на се, убав класичен рок, без многу експериментирања со музиката и еден од поубавите албуми кои ми се паднаа во последно време. 4/5

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.641
Поени од реакции
31.863
PJ_Harvey_-_Let_England_Shake.png

За денес ми го исфрли овој албум од PJ Harvey.
PJ Harvey е тип на изведувач кој би требало да влезе во мојот вкус согласно она што го слушам, но по некоја случајност од не знам кои причини, никогаш не ја доживеав целосно и позитивно. Знаела да ме напне особено со високотонците кога завива, така некако беше чувството и во овој албум, со исклучок на песна-две, со претежно машки вокали :D
Веројатно албумот си е квалитетен сам по себе, но мене не ми легна воопшто.
3/5 oд мене.

Kajgana Shop

На врв Bottom