1001 Albums Generator

Член од
6 ноември 2024
Мислења
617
Поени од реакции
1.092
Џими 5 дена размислувам за твојава понуда и да не се лажам прво сам а да не те лажам ни тебе, немам дисциплина да слушам 1 рандом албум дневно.
Од омилени албуми да треба да бирам па нема секој ден да го направам тоа а не па од рандом.
Можеби порано кога бев помлад имав живци за вакви работи, сега веќе за ништо немам ни живци а и воља и енергија.
1 саат кајгана = 1 албум, ем ќе го го прошириш сопствениот музички хоризонт.

Radiohead - Hail To the Thief 3/5, бавно за мој вкус.
Yankee Hotel Foxtrot by Wilco - 1/5
There's No Place Like America Today - 1/5.

Одам на метал темана да се освежам.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.168
Поени од реакции
37.745
713c9807685a849c0f452ad739fc4fb88275558d.jpeg

07. Every Good Boy Deserves Fudge - Mudhoney (1991) Кога ми се појави, иако немам слушано ништо претходно од Mudhoney, викам: еј, супер, гранџ, ова ќе ми се допаѓа. И почетокот, интро-песничката беше супер. Ама на крај албумов толку ме измори, што да имаше уште некоја песна плус, не знам дали ќе го довршев. Бледо, невпечатливо, ни една песна не отскокнуваше, не ме натера да ја додадам во liked за да ја слушам подоцна... Ама заради звукот кој го сакам, 3/5.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.413
Поени од реакции
25.301
146. Pixies - Surfer Rosa

Има две добри работи од овој албум - трае само 34 минути и ја има Where Is My Mind на него. Во суштина, не можам веќе вакви албуми... можеби е повеќе ценет од тоа што јас му давам (2/5), но едноставно не можев да се исфорсирам и да му дадам уште една шанса. Интересно е како досега ова не е само музички, туку и социјален експеримент за мене. Некои албуми ми кликаат од одма, други мислам дека ми биле доделени во погрешен ден. Еден пример ми е Сигур Рос, го имав додека надвор пукаше сонце и бев многу среќен, па не можев да ја поднесам меланхолијата на него и му дадов мала оцена... знам дека е обожаван во фантано circle jerk-от.

Овој го ислушав додека расчистував низ дома, жена ми предложи генијална идеја да средуваме дома, па пред да почнам веќе беше завршен.:unsure:

Интересно изгледа, ама искрено, јас не поминувам еден час дневно во слушање музика, понекогаш можеби месечно не слушам толку. Ќе пробам, не велам не, ама тешко дека ќе стигнам далеку. Да имаше нешто слично за филмови, ама пред неколку години, а не денес, ќе беше закон!

Во секој случај, профилот направен, првиот албум веќе врти на Spotify, па ќе видиме кај ќе ме одведе предизвикот.
И со другарот што го спомнав во почетниот пост беше така на почеток, беше загрижен дали ќе има време (исто и јас, затоа што изгледа overwhelming на почеток). Досега ги има ислушано сите што му се доделени, на број 70 и нешто е моментално. И мене ми се случува да не можам да најдам време во денот, ама кликам на didn't listen следниот ден колку да ми генерира нов, па накнадно оценувам. Обично за викенд ќе ги преслушам албумите ако имам 2-3 заостанати.

Дека работам од дома, можам да си „дозволам“ дури и во позадина да ми оди албум. Или, од Козле до било каде низ Скопјево да извозам, со сѐ гужвата во центар, веќе заминал албумот... Најдолг досега ми бил Songs in the Key of Life на Стиви Вондер, но генерално сите се тука негде од 40-50 минути траење.
Може да ти генерира нов албум ако си го ислушал албумот за тој ден веднаш, т.е. дали може повеќе од еден албум дневно да се слуша?
Убавината на ова е што мора да следиш исто темпо со останатите :D Убав албум ми го прави и денот поубав, без разлика дали сум го слушал претходно. На пример, Зиги Стардаст ми се падна пред некое време, иако ми е преслушан 500 пати, си го уживав одново. Следниот ден доаѓаат тие мали дози допамин кога кликаш да ти генерира нов албум.
1 саат кајгана = 1 албум, ем ќе го го прошириш сопствениот музички хоризонт.

Radiohead - Hail To the Thief 3/5, бавно за мој вкус.
Yankee Hotel Foxtrot by Wilco - 1/5
There's No Place Like America Today - 1/5.

Одам на метал темана да се освежам.
Го имав тој од Wilco веќе... немам против инди музика но ова не се трпеше, исто 1 доби од мене. Има многу албуми што не морале да бидат на ниту една 1001 листа, но некако се тука.

@StoleD @Zlatikevichius јас многу пазам со линковите од Спотифај во врска со делукс и реизданијата. На пример албумот Murmur од РЕМ ме однесе на Делукс верзија на Спотифај што има уште 10тина песни, па луѓе во рецензии се бунат дека бил долг албумот и го оценуваат пониско. Наоѓам листа на Википедија од оригиналните песни на албумот, ги слушам само тие, со другото не се замарам. Обично ваквите забуни настануваат поради тоа што ниту на Спотифај ги нема оригиналните изданија од некои изведувачи, па мора така...

п.с. Читнете едно интересно интервју тука со креаторот

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.168
Поени од реакции
37.745
И со другарот што го спомнав во почетниот пост беше така на почеток, беше загрижен дали ќе има време (исто и јас, затоа што изгледа overwhelming на почеток). Досега ги има ислушано сите што му се доделени, на број 70 и нешто е моментално. И мене ми се случува да не можам да најдам време во денот, ама кликам на didn't listen следниот ден колку да ми генерира нов, па накнадно оценувам. Обично за викенд ќе ги преслушам албумите ако имам 2-3 заостанати.

Дека работам од дома, можам да си „дозволам“ дури и во позадина да ми оди албум. Или, од Козле до било каде низ Скопјево да извозам, со сѐ гужвата во центар, веќе заминал албумот... Најдолг досега ми бил Songs in the Key of Life на Стиви Вондер, но генерално сите се тука негде од 40-50 минути траење.
Па еве една недела веќе помина и сега за сега ме држи хајпот - прво станување од сабајле веднаш отворам 1001 Albums Generator да видам што ќе биде следно. 5/7 албуми ги преслушав по пат, додека одам кон работа, уште во рани зори и многу ми е јако чувството денот да ми започне со песна. :D Се надевам ќе ме држи ова и нема да изгубам страст уште долго.

Она што најмногу ме плаши се хип-хоп албумите, гледам ги има полно, се надевам ќе соберам сили и за нив.

Моментално е 4:28, станав само зашто ќе ми прснеше бешиката, ама сепак отворив 1001 AG, само да ѕирнам што ќе ми се падне (ама рано било уште - 3-5 GMT = 4-6 CET)! :pipi: Јако, јако, фала ти џими што сподели. @wot , пробај бе, ќе се изненадиш од себеси, исто ко мене.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.168
Поени од реакции
37.745
8ecaeaaa8c59624e8ce561db464ba56ac007428a.jpeg

08. The Joshua Tree - U2 (1987) Појак почеток на албум до сега не сум сретнал! Where the Streets Have No Name, I Still Haven't Found What I'm Looking For и With or Without You една по друга го прават најјакиот старт ever! Потоа се редат останатите песни кои по малку наликуваат една на друга, mostly по атмосферата и текстовите кои не шетаат низ Америка. Она на што најмногу му замеруваат на Боно е дека е прегласен, и дека неговиот вокал е понекогаш пресилен за музиката во позадина, со што го нарекуваат егоцентрик и иритантен, но мене воопшто не ми сметаше. Една прекрасна прошетка беше ова од Белфаст до САД, секаде каде што улиците немаат име и уживав во секој момент од албумот. Не за џабе се смета за еден од најдобрите во историјата. По крајот, одново ги преслушав првите 3 песни - ремек дела! Веројатно трите најдобри од целата кариера на U2, сместени на ист албум и тоа една по друга. :cuc: Појако - не може. 5/5

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.413
Поени од реакции
25.301
147. Talking Heads - More Songs About Buildings and Food
1739831176439.jpeg

Интересна енергија има албумов, не е најдоброто од Talking Heads, но би рекол дека е солидно. Трае околу 40тина минути, се слуша одеднаш, без многу замарање и анализа. После серија лоши албуми овој баш ми легна убаво. Нема нешто специфично што да се пише повеќе (бар по мене), така што ова ќе биде микро рецензија.
3/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.168
Поени од реакции
37.745
b638399efc890caafb91e70a6a4fe3466b9b3ada.jpeg

09. Deja Vu - Crosby, Stills, Nash & Young (1970) Ме уби денеска генераторов! Country rock албум од времето кога истиот престанувал да биде "a thing" и го препуштил местото на покласичниот рок звук во Америка. Јас сфаќам зошто супергрупата составена од кантавторите Дејвид Крозби (The Byrds), Стивен Стајлс (Buffalo Springfield), Греам Неш (The Hollies) и на албумов придружена од Нил Јанг (Buffalo Springfield) била толку ценета и инфлуентна - пред се заради вокалните хармонии кои звучат навистина импресивно. Но, едноставно, кај мене не кликна! Првата песна, Carry On звучеше ко рандом рок песна од да речеме, Битлси, отпеана од машки црковен хор, па следи Teach Your Children што ми беше ко кантри во кое наместо бенџо ставиле гитара, па така се нижат уште десетина "експерименти" со жанрови, теми и вокално хармонизирање. Едвај чекав да заврши. Не е за мене ова! 2/5

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
3.811
Поени од реакции
14.992
IMG_1738.gif
Ај добар ден.

01. The xx -XX (2009)
IMG_1737.jpeg

Дебитантскиот албум на англискиот инди поп бенд ХХ.

Само интрото го знаев, другите песни по градација ме успаа, додека сум на работа. Досаден е, не ми фати уво (хехе).

2.5/5

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.413
Поени од реакции
25.301
1739903680393.jpeg

148. John Cale - Paris 1919
Имаше некој коментар во рецензии, вели „добро е ова за слушање во бродска кабина“ и тоа е тоа накратко. Нема ништо впечатливо на албумот, уште еден од оние за кои не ми е јасно што бараат тука. Но сепак, не е неслушлив, не заслужува да ми стои во lowest rated секцијата. Можеби, си велам, има нешто кое што ќе го пронајдеш само ако копаш подлабоко, но ме мрзи да го правам тоа. Така што, final verdict нека биде 2/5.

@McLovin добредојде :smirce: штета што генераторот не дава да ставиш пола ѕвезда, а многу албуми ми биле идеални за измеѓу, 3.5 или 2.5.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
617
Поени од реакции
1.092
05. Sticky Fingers - Rolling Stones - 5/5
06. American Idiot - Green Day - 4/5
07. Laibach - Opus Dei - 3/5 Чудно и добро!

Џезерите ќе ги разочарам, автоматски оди 1 (ја би и 0 да имаше) ако е џез без слушање. Инаку @џимеј одлично што потсети да се внимава на оригиналните изданија на албумите. За рецензии пишување искрено ме мрзи така да ќе се држам до оцени и краток коментар.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.168
Поени од реакции
37.745
1739953279876.png

10. Technique - New Order (1989) Првото вистинско откритие и позитивно изненадување за мене! New Order се всушност остатокот од Joy Division по смртта на Иан Куртис. И нормално, кога знаеш дека 3/4 од стариот бенд се во новиот, очекуваш ист или сличен звук (пост-панк), иако Википедија уште во првата реченица ги опишува како electronic rock band. И веројатно било така во претходните албуми на New Order, зашто ова е нивни петти студиски албум, но Technique го снимале на Ибица и под огромно влијание на денс музиката од Балеарските острови и acid house звукот кој во тоа време полека се раѓал, дечките зеле да експериментираат и со нивниот звук, па така во речиси половина од песните може да се слушнат многу синтетички звуци, пред се синтетички перкусии, но и многу синтисајзер, и многу вметнати звуци од тие копчињата на синтисајзерите што отсекогаш сум се прашувал за што служат. :D Во почетната нумера Fine Time која не навестуваше тоа што следуваше потоа дури има и звук на овца или коза на крајот од песната. :pos:Во една од рецензиите за албумов на генераторот некој имаше напишано „Technique е она што ќе добиеш ако учителот по музичко е отсутен, па децата седнале позади неговиот синтисајзер, штракале на копчињата и тоа што го добиле го снимиле“. :pos: Така, пола од албумот звучи ко копиле на Joy Division и Pet Shop Boys, но другата, поголема половина (5:4), кога на post-punk звукот додале синтисајзери и синт-ефекти и перкусии, се добил еден интересен synth-pop звук, што е еден од моите најомилени жанрови во музиката.

Прочитав дека во 80-тите и почетокот на 90-тите било кул да слушаш New Order, дека ги слушале само тие кои се фурале дека се со изострен звук и неразбрани од општеството. Денес, 35 години подоцна, јас го откривам Technique и прв пат ги слушам All the Way, Love Less, Guilty Partner, Run, Dream Attack... Имам направено една листа на Spotify во која ги додавам најубавите песни од албумите што ги поминувам - е па од Technique имам додадено најмногу песни од сите албуми до сега - дури 5 од вкупно 9 на албумот. Плус албумов утрово го преслушав два пати, а една од песните - Love Less можеби дури пет пати до моментот кога го пишувам ова.

По се ова природно би било да не размислувам за оценката и ова да биде чиста петка. Но тие 4 „копиле-песни“ за кои зборував погоре не ми даваат да ставам 5. А од друга страна пак, ко ќе ми текне дека 4 дадов на тоа чудото на T.Rex на почетокот од патувањето, а 5 на Bad од Мајкл Џексон... не знам... Веројатно до утре сабајле кога ќе треба да го оценам ќе си легне добро и ќе знам дали да го оценам со 4 или 5. Сега за сега, тука нека стои 4,5/5. И огромен (y)

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.413
Поени од реакции
25.301
1739965176258.jpeg

149. Adele - 21
Се погоди да ги знам сите песни од артист што никогаш своеволно не сум го пуштил низ дома. Треба да си бил во кома или глув за да не наидеш барем на една песна од албумов додека слушаш радио во кола или си во кафич. Ми текна на Боби пред 10 и кусур години, ми вика да ти кажам еден сон сакам, многу е ненормален. Вика, сонувам како ми доаѓа волк, ноќе е и во некоја шума сум, но наместо да завие, ја отвора муцката и од уста му излегува рефренот од Someone like you. До ден денес број 1 сон на сите времиња.
3/5

@Zlatikevichius може да направиш едит на оцените ако сакаш. Оди во info, во делот за enable editing, напиши elviscostello, ќе ти стигне меил за потврда дека сакаш да едитираш, па те враќа на history табот. Јас сменив околу 10тина оцени досега, негде намалив, негде зголемив каде што ми беше криво дека сум бил престрог.

Kajgana Shop

На врв Bottom