Македонски филмови

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.404
Поени од реакции
25.269
за да видиш што чурук земја сме. :D

Плус имаше погоре дека е доста слаб. Пред 2 години кога го гледав во кино ми мина во еден здив, али пред месец дена на тв ме уби досада кога го даваа.
Плус плус позитивна ствар ти е музиката, кинематографијата (сцената со кајчето ја памтам уште од пред 2 години каква лепота беше), Инти мене ми беше срцка и добро изглуми. Трипл пљус - Благица Т. (ака Слугинката што се миеше додека ја сликаа :LOL:)

П.С. Сега идам на Златниве студенти да ги гледам, само ако ми се допадне филмот, ве потепав што ширите дезинформации. :kuracc:

И @grande-juve дај појасни зашто Џган бил лош? Не е нешто уау, али океј е за нискобуџетен филм од 200к еуричи. Од мене имаше солидна 3/5. За разлика од шундот на Шербеџија за кој се прокоцкани пари за пет Џгана. И Три дена на Пејковски ми беше супер филмче, нормално си имаше мани али свежина е во наша кинематографија.

Најдобар во последниве три години ми е Медена ноќ, Три дена во септември па после некое празно место па Џган.
Јас пишав наназад дека џган е лош, ама не знам кај беше постот, да не го барам :D нашата кинематографија страда од тоа „македонски е, ќе му дадам подобра оценка“, или „нискобуџетен е, тоа може“ . Не се сложувам, страдаме од недостаток на идеја, добра приказна, не од друго. Другото е океј до негде, продукциски (џган), кинематографски (балчак), но на сите нив им фали најважното - добро сценарио.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.112
Поени од реакции
37.575
Џган, Џими, се нафати да раскаже една поинаква македонска, урбана приказна. Да задре некои болни рани, притоа, случајно или не, имплицитно пркосејќи им на нашите драги властодршци кои дури и пари дале за филмот (но несразмерно помалку од „проектите од национален интерес” на едни Попов и Шербеџија во кои видовме како се тресат цицки и курови). Џган е своевиден шамар за сите нас кои премолчуваме многу и имаме рани на јазиците од што ги поткасуваме секојдневно. Плус, ми се допадна приказот на едно убаво Скопје, урбано, а во рушевини, без барокни фасади, но Скопје кое дише, кое има душа - Скопје онакво какво јас го памтам и во кое се вљубив на прв поглед. Продукцискиот дизајн во филмов е врв! Музиката одлична, плус - не се согласувам дека видовме лоша глума („Лазар” си го гледал, како споредба, на пример? А на Хрватот дури и награда му дале кај нив за глумата. :tapp:). За сценариото и македонските сценарија се согласувам потполно со тебе, но бидејќи сме навикнати на од лошо полошо, овде и тоа не ми сметаше. Филмот имаше душа, и допре до мене на многу начини, а тоа ми е доволно да дадам добра оценка, па макар и flop на многу нивоа да е (а не е).[DOUBLEPOST=1476398726][/DOUBLEPOST]А, да, и ова ќе заборавев: нашата кинематографија можеби страда од многу нешта, но сите тие се само обични настинки во споредба со туморот кој ја има зафатено, а тоа е истиот оној тумор кој метастазира и низ сите пори на нашава државичка. Некогаш носел друго име, во моментов се вика ВМРО-ДПМНЕ.

...а парите го вртат светот, нели?

Последно уредено:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.681
Поени од реакции
34.172
Jas samo dzgan i medena nokj imam dadeno povisoki oceni
Drugo se kecovi i dvojki
Se potsekjam odma zaso ne gleav mk filmovi
Ili opsto bilo sto nase i balkansko
Ne znam zaso use probuem ali aj :D

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.112
Поени од реакции
37.575
Jas samo dzgan i medena nokj imam dadeno povisoki oceni
Drugo se kecovi i dvojki
Se potsekjam odma zaso ne gleav mk filmovi
Ili opsto bilo sto nase i balkansko
Ne znam zaso use probuem ali aj :D
Гледај го „Колнати сме Ирина”, на Коле Ангеловски. Ако некој може да те изненади, тоа е тој. ;) Второ место - „Мирно лето”. Од поновиве, не дека беше којзнае колку добар, јас му дадов 6/10, но беше пријатно изненадување за мене, заради претходните фејлови на режисерката - „Жената што си ги избриша солзите”.

Во самостојна Македонија, најдобри два, сепак - „Пред дождот” и „Големата вода”. Ненадминати!

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.185
Поени од реакции
10.192
За сценариото потполно те разбирам Џими, би премижал и преку лоша глума доколку сценариото е вредно, ама кај нас секој режисер се мисли дека е и сценарист, од тоа си патиме, од самобендисаност.

Член од
14 октомври 2016
Мислења
2
Поени од реакции
1
Околу перформансите ќе разговараме дополнително, моментално сега што иам да кажам е околу еден од најлошите филмови што ги имам гледано од македонската продукција воопшто, "Златна петорка". Како прво ова е ТВ филм и тоа е факт, човекот има земено 300 илјади евра за да прави ИГРАН ФИЛМ. Од почеток буквално во првите 10 секунди кога ќе чуеш наратор знаеш колку е часот и што можеш да очекуваш. Од тоа што претходно имав читано и беше јавно објавено мислам синопсиси или режисерски експликации јас ништо не видов во филмот, драматуршки тешка катастрофа се има десено. Во филмот со приказната нишо не се дешава еден тон еден тон непотребни работи се случувааат, а ништо од приказната што треба да ја видиме. Костимографија многу лоша, имаше едни агенти демек од службата комунистичка ми се чинеше како од филм ноар да се избегани и го згрешиле сетот и тоа пази сето тоа луѓе натуршчици, тоа мислев дека е пародија цел филм, за дијалозите да не зборувам, наместо да гледам драма, историски филм демек со моменти на романтична приказна, јас мислев дека гледам пародија некоја се газев од смеење на глупостите што ги гледам. Кастингот од А до Ш промашено цело сето, незнам кај гледал човекот што гледал позади камерата. Колор градирање никакво НУЛА, баш како за на телевизија да е сниман филмот, мислам дека треба да си го спакуваат филмот за во фиока или да го пуштат сеа еднаш на мтв и тоа е, ова не проаѓа на ниеден филмски фестивал, тоа е само џабе пари трошење. И тоа дечки на крајот нараторот фино поштено си ја раскажува приказната и кажува за што се работело во филмот и за што е филмот, мислам нормално на сите да му биде јасно како било што било :tapp: .

пс. како добил пари? Епа многу лесно ќе правиме филм за патриотизмот, слобода или смрт и на крај 'сонцето ќе огрее за нас' ...
Срамота. На вас ве било срам што седите таму а мене ми е срам што го читам оваа што сте го напишале. Заради вакви како вас во МКД ништо не успева, бидејки туѓото се сака, а нашето се мрази. Јас икао само 17 год успеав да го разберам филмот а верувам и сите кои го гледале. Филм кој го зема документарното како подлога но остава простор да се развие и филмската креативност. Филм кој секогаш ќе потсеќа на грозоморниот чин, на убиства само заради идеја. Филм кој нема да дозволи да се заборави оваа историја на мојот град, на Струмица. И никогаш да не згасне почитта кон петте студенти. Прекрасно дело кое успеа да ја разгори љубопитноста во мене. СИТЕ ПОФАЛБИ!!! :aplauz:

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.185
Поени од реакции
10.192
Срамота. На вас ве било срам што седите таму а мене ми е срам што го читам оваа што сте го напишале. Заради вакви како вас во МКД ништо не успева, бидејки туѓото се сака, а нашето се мрази. Јас икао само 17 год успеав да го разберам филмот а верувам и сите кои го гледале. Филм кој го зема документарното како подлога но остава простор да се развие и филмската креативност. Филм кој секогаш ќе потсеќа на грозоморниот чин, на убиства само заради идеја. Филм кој нема да дозволи да се заборави оваа историја на мојот град, на Струмица. И никогаш да не згасне почитта кон петте студенти. Прекрасно дело кое успеа да ја разгори љубопитноста во мене. СИТЕ ПОФАЛБИ!!! :aplauz:
Продуцентот што ветуваше гага карти за да добие филмот „рекордна гледаност“, режисерот на филмот што нема поим од сценарио како ко-сценарист, а камоли од разлика меѓу телевизиски и игран филм или некој од аматерите-статисти на филмот се јави? :LOL:

Кој и да е, listen to me punk, филмот беше, и е` тешко аматерски. Да почнам од сценариото кое е пишувано како од петгодишно дете. Го зема документарното, а остава простор и за филмска креативност. Кое документарно, која креативност, побогу? Па филмот нема никаква креативност. Работен на рекла-казала муабети од некои дедовци, филмот игра на картата ги убиле невини, а ги прикажува како криминалци.. Цело време и самите велеа по весници дека децата биле напредни и читале книги и филмови кои биле забранети, за на крај во филмот да ги прикажат како активисти кои фрлаат летоци и бегаат од полиција. А колку само аматерски беше па таа потера по нив и моментот кога се предадоа тоа е чудо. За дијалозите немам збор. Префрлањето на документарното како што го рече (1951 година) во 2016та пак беше скроз непотребно. Ако правеле филм за нив, требало цел филм да е сместен во 1951ва, а не да ми прават паралели + наратор, како не можеме да го сфатиме филмот без него, мора да ни го сведе на тацна.

Режијата преаматерска, препознатлива за режисер кој немал никакво искуство со игран филм и цел живот го поминал во телевизии. Па уште и се буни го ставиле дебитант, а он имал зад себе 500 проекти од кои сите телевизиски. :pos:

Глумата толку беше лоша, што Тренчо и од искусни глумци ко Биљана Танески прави аматери. Режисерот е тој кој дава насоки како да се одглуми сцената, без разлика колку филмови си снимил или не. Уште едно место каде потфрлил Тренчо. Единствено Игор Ангелов чат-пат имаше добра глума, другите јок. Па и уште кога во првата сцена кај што ничкосани лежат еден се помрдна, пиши пропало. Младиве дечки не се криви за глумата (едноставно немаат ни искуство за пред камера). Статистите (од брат, од тетка деца земени сите) - катастрофално водени. Па уште кога ја видов и жена му на Тренчо во една сцена - се изпресмеав.

Сцената кај што се дечкото и девојката под дрвото катастрофа. Дури и во кино, сликата на таа сцена беше како да си пуштил TS снимка од филм (снимка со камера од кино):icon_mrgr:

Единствена светла точка беа одредени кадри, одредени сцени на Игор Ангелов, музиката донекаде и цицките на Биљана. (уште една сцена кајшто режисерот потфрлил, очигледно од многу проекти зад себе.):D

Филмов може да е генијален, за секоја пофалба и такви мити ствари само за некој што има изгледано 3 филма у живот. Дури и другар ми што го гледаше со мене (со 2 филма изглдани цел живот) ми рече: Брат, ова беше тешка катастрофа. Од секоја точка.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
@Shawn Spencer за Џган исто мислиме, лош не реков дека е, океј е онака, 6,5 си има од мене, финтата ми беше за квалитетни филмови, у тој смисол не вредат другиве.. квалитетен од новите ми е само Медена Ноќ.

Три дена во Септември и мене ме бендиса, мислам пишував, добро психолошко трилерче, а од последниве години би го додал и Три во Едно на Коле, мада тој е првично замислен ко тв филм
Три во едно е драмски текст првично :D

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
И? И Викенд на мртовци бил драмски текст, па е еден од најдобрите наши филмови.
Не стигнав да допишам прееска, од мобилен бев :D. Гледав трејлер само за Три во едно и не ми фати око, пошто театарски глумци по театарско сценарио да снимаат филм...не е тоа тоа. Поентата ми беше, ја имам гледано претставата и е ПРЕсмешна, ама се сомневам дека филмот успеал баш верно да ја пренесе.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.931
Поени од реакции
8.291
Јас уште До балчак го немам глледано нити на МРТ 1 нити никаде а го симнав со надеж да го изгледам :)

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Не знам дали има некоја тема за Македонски серии па затоа ќе пишам тука.Дали некој ја има погледнато новата серија на Алфа се вика соседски приказни или така некако.Значи серија не да потсетува на Македонските народни приказни туку тие и навистина глумат и зборуваат како да се во приказна.Во оваа епизода целосно се одглуми онаа приказна кога Колозов стана цар она легендарното "пиј си кафе пиј си тутун азното само ќе си дојде".Oва ако го гледа некој од страна ќе помисли режисерите кај нас се психијатриски случај.
Eден од глумциве во серијава као чува свињи среде Аеродром а и буквално зборуваат со ист речник као од приказните од типот:Aјде остани ми со здравје и такви слични фрази.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.185
Поени од реакции
10.192
Не знам дали има некоја тема за Македонски серии па затоа ќе пишам тука.Дали некој ја има погледнато новата серија на Алфа се вика соседски приказни или така некако.Значи серија не да потсетува на Македонските народни приказни туку тие и навистина глумат и зборуваат како да се во приказна.Во оваа епизода целосно се одглуми онаа приказна кога Колозов стана цар она легендарното "пиј си кафе пиј си тутун азното само ќе си дојде".Oва ако го гледа некој од страна ќе помисли режисерите кај нас се психијатриски случај.
Eден од глумциве во серијава као чува свињи среде Аеродром а и буквално зборуваат со ист речник као од приказните од типот:Aјде остани ми со здравје и такви слични фрази.
Знам, трагижалосно е да се нарече серија. Инаку режисерот е истиот што ги снимал приказните со Колозов во МТВ, а овој „сценаристов“ истиот што ги препишуваше подоцна приказните од МТВ во Сител.

B

Blade Torch

Гостин
Златна Петорка. Со оваа содржина прав режисер би земал оскар. И со поголем буџет. Многу ради реда направен некако, колку да се запознае човек со приказната. Башка акцентот на филмот ставен на ептен погрешно место.Кулминацијата на средина од филм. :ROFLMAO: Глума потпросечна.Влатко ми испадна најсветла точка на крај.Секс сцена без осет уфрлена, башка ич не одговара ваква Линчoвска секс сцена во ваква тематика. Штета.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.175
Поени од реакции
18.241
Каков и да е, многу е тешко да ги видиш во кино.Во нашево село само еден ден проекција (завчера), а јас слепец мислев дека е вчера :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom