- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 15.103
- Поени од реакции
- 37.565
146. The Pianist (Roman Polanski, 2002)
Извонреден филм кој може да се носи рамо до рамо со Шиндлеровата листа. Роман Полaнски убедливо не води до чувство на револт и бес и не прави немоќни пред силата на човечкото лудило. Ни влева чувство на несигурност од сопствениот вид... од самите себе. Никој не може да помине низ животот на тој што секојдневно живеел во голгота на ужас, болка и неразбирање на реалноста. Животот во надеж која е безначајна кога се полнат возовите чиј правец е единствено кон смртта. Никој од нас не може да се поистовети со некој од ликовите, никој не може да влезе во нивната кожа, да го разбере нивното однесување, да го почувствуа нивниот страв... Гледаме немо кон историски факт од кој сите се грозиме... а кој нашиот вид го изврши. Филмот е еден историски документ за воените години во Варшава... еден од најпогодените градови. Еврејската заедница е наполно уништена на крвнички и крајно безчувствителен начин од нацитичка Германија... Еден млад пијанист, по име Владислав Шпилман, успева да побегне од колективното депортирање и започнува борба за опстанок во Варшава. Испреплетено низ повеќе случувања, добиваме слика за изгубениот соживот на полскиот народ со Евреите, појавата на првите струи на револт против окупаторот како и негирање на општото убедување за ѕверството на германците.
Само што го изгледав филмот и навистина сум импресиониран, два ипол часа навистина не ми беа ѓабе потрошени на едно вакво ремек дело. Делото на Роман Полански навистина ме остави без здив, дури да го пофалам дека повеќе ми се допадна и од „Шиндлерова листа“ кој заради истата тематика ми траеше малце повеќе часа а со тоа и малце умор ми нанесе, а овој преубав, скроз таман за оваа тематика. Всушност преубава приказна како неговата љубов кон пијаното го однесе до неговата цел, ги помина сите непријатности и невољи кои им беа нанесени на Евреите.
9/10
Незнам дали филмов по 2 или 3 пат го гледав ама дефинитивно заслужи...Перфектни 2 и пол сати од мојов ден ги потрошив на филмов.Одлична глума на Адријан Броди(сосема заслужен оскар) кој толкува пијанист евреин, кој заедно со неговото семејство ке се најде во Варшавското гето за време на наци периодот...најверојатно сите го имате гледано но сепак вреди да се гледа 2 пати
10че(без протекции)
The Pianist (мислам дека ми трет пат)
Polanski дефинитивно знае како да раскаже приказна, биографска сторија за пијанистот Шпилман слична на Спилберговата култна Шиндлерова листа за егзодусот на Евреите во текот на втората светска војна. Костимографијата, сценографијата, музиката и според мене фотографијата во филмот се извонредни (три освоени оскари).
Мене ме остава нихилистички расположен после секое гледање.