- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 15.103
- Поени од реакции
- 37.565
131. American History X (Tony Kaye, 1998)
Их, инспирачки филм, те тера да се запрашаш што усвари праиш со животот, каде ќе отидеш ако продолжиш да го живееш исто као што си го живееш, каде доколку би сменил нешто или пак малку поче.
Фората е, нео наци скинхед, врска неам што значи тоа нео видов на имдб, оди у затвор и се што усвари праел до тогаш, дека правецот на терање на животот му бил тотална утка. Од тогаш го добива тоа формер нео наци скинхед.
Е сеа фрката е што типот иако заклучи дека грeши но оставил позади него многу па коа ќе се врати ќе види дека брат му го тера истиот живот како и него и ќе тргне на мисија да го извади од тој филм. Не ви кажуам појче.
Нортон е цар, као глуми чоекот, пичвајз прај, кажале и многу пред мене, па и јас еве, типов заслужуа оскар, онака еден хјуман лајф сајз за неговата глума! Не дека тоа ќе биде некакво мерило за тоа дека е екстра актер, него онака, за фалење.
Во филмов фрштат и мрднати сцени кои ќе те остаат со зината уста, ќе си викаш у себе уааат дд...
Како и да е, јебачина од филм, тој што не го глеал (чисто сумљам дека има некој ), епа нека го глеа.
Оцена 5-ка со ѕвездичка.
Значи филмов...како да почнам мајке му, more than words I guess.
Го гледав по втор пат, по втор пат и плачев, ако ви е битно тоа. A битно е зошто јас ретко плачам по филмови.
Битното тука е прашањето за омразата. Секако омразата е лесна, ама вистината е дека е товар, плус, тешко се наплаќа.
Околу глумата, Edward Norton е одличен, веќе добро познат фраер, а првиот пат кога го гледав во око ми падна и другиот, Furlong.
Overall, 9/10.
Ах Едвардовци што ми направивте? На крајот се расплакав Многу ме погоди филмов.Нортон- ЅВЕР! Во ниеден филм ме нема разочарано. Како само ја изнесе омразата, препородувањето во затвор и грижата кон помладиот брат, трудот да му покаже дека во се‘ што досега верувал е погрешно. Фурлонг исто уверлив како помладиот брат Дени.Очекуваш хепи енд кога...
Значи приказна за двајца браќа Дерек и Дени. По смртта на татко му Дерек станува нео нацист, заглавува во затвор, за кога после кога ке излезе да види дека и брат му Дени тргнал по негови чекори... се изменети со кои се нагрдува филмот. Знам, не може да е исто ко во книгата, али подруго го замислуваш сето тоа од книгата.
Околу приказната: Ленгдон е симбиолог кој иде во Ватикан да помогне да се справат со древниот непријател на Католичката црква-Илуминатите.
Вчера за прв пат го гледав American History X и немам зборови, филмот е нешто уникатно, доволно мислам дека е пишано на форумов за тој филмов така да на кратко режија, приказна, глума, се е перфкетно и за тие што не знаат филмов е според вистинита приказна и вистинскиот Derek Vinyard уште иде по школи и зборува против расистичка/нацистичка/анти-семитистичка омраза. На филмов му давам оцена 9.9/10 и е еден од најдобрите филмови што сум ги гледал воопшто и го препорачувам на сите што го немаат гледано, не може да ве остави рамнодушни филмов.