Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Постои еден муабет кој што веќе долго време се прави секој пат кога на тема ќе дојде иселувањето, до толку што е станат неизбежен, а тоа е она познато клише од реченица проследено со воздишка - „Еххх...какви деца се иселија, најпаметните, најначитаните избегаа во странство“.
Не е спорен фактот дека ни се случува brain drain, дека навистина доста добри, паметни и вредни луѓе се иселија, дека тоа е изгубен потенцијал за државата. Но, имам забележано дека во оваа класификација се ставаат буквално сите иселени, кои што патем во голем дел се целосни антиподи на нејзиното суштинско значење, луѓе кои што ниту се паметни, ниту пак нешто нарочито вредни, не зрачеле со интелект...луѓе за кои што е дискутабилно дали воопшто му недостигаат на некој, нивното отсуство дали воопшто прави некаква разлика, уште повеќе можеби прави и добро што се отселиле и го поштедиле општеството од нивното присуство...

Е баш овој подвид на луѓе обично биваат најгласни, незаслужено се одзиваат како наводно најповикани, демек нивното иселување е трагедија за државата, каков тоа потенцијал се изгубил со нивното заминување.

Во реалноста, оние кои што реално вредат, а се малку, и се иселија, обично бидуваат тивки и си ја тераат работата онаму каде што се. Тек тук ќе се чуе за некој нивни успех, па повторно медиокритетите и оние потпросечните иселени ќе започнат да се прилепуваат кон колективното себе-оплакување и истовремено неосновано себе-возвишување.

H

Hyperion VI

Гостин
Не знам што очекуваше детево карши мене на клупа?
Колку што знам ХелцинЧки не одговара за афектирани,делирантни,алкохоличари кои кршат по една чаша за здравје.
За среќа моето образложение беше културно:
„Повелете господине,ако мислите да ме пријавите,слободно можете,чашата што ја лупнав од ѕид си беше моја".
Среќа дечко му се погоди културен,па го собра :) .
Секако дека немаше врска со нив,јас си имав 300та хиени во глава и само една стаклена чаша.

Последно уредено:
Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Драга,

Многу малце ствари се поиритантни од Бугари, Хрвати, Срби, па и Словенци и слични орки кои се понашаат како од високото добро утро кога дојдат во Македонија. Демек ми у хрватској/србији волимо ово, волимо оно. Бегај бе таму елито од Крагујевац, Карловац, Велење или Велико Факинг Тарново.

Па уште и нашиве, кршење јазик, причамо мало, обаче њама и тн и тн. Хк, пу.
Збори македонски, ќе разберат, а и ако се толку advanced битија сигурно дека мозокот ќе им го испроцесира нашиот примитивен јазик. Ваљда добро ќе им дојде малце лингвистичко-ментална гимнастика на балканските елфови да го декодираат тој наш јазик од Мордор, кој, за волја на вистината е коренот, темелот на тие јазици.

И да, огромна е разликата меѓу гостопримство и длабоко вкоренет Стокхолмски синдром. Тоа што они го гледаат како “топол, дружељубив, гостопримлив” народ е токму тој синдром на нижа вредност.

Сосема случајно слушам разговор на Македонци со балкански елфови (Хрвати беа ми се чини) и таков суптилен дисреспект на повеќе фронтови, не само јазичен, мамо мила... Демек ние многу повеќе сме разбирале српско-хрватски ради Југославија, не знам, филмови, музика, естрада... Не, клошару Вараждински, секој словенски јазик нам ни е х10 полесен за разбирање од вас, бидејќи сите тие јазици потекнуваат од ОВДЕ...

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.407
Поени од реакции
25.285
Нема да се логираш една недела на форум и одма си назад, изгледа сум ја пропуштил трансформацијата на Джонтра и Стефан од bad cop worse cop во good cop better cop, ова може е првиот момент од историјата на форумот кога овие двајца не се пуштаат клизачи туку се некако културни, лабаво културни, резервирани, или со еден збор - нежни.

Не можам да ги цитирам постовите пошо темата за Македонија на ЕУРО2020 е заклучена, ама шо е ова бе?

Џонтра:
Иако ти стиснав лајк и се согласувам во голема мера па колку и да сум контрадикторен подоле во постов.
Стефан:
Добар пост напишал ЕлНињо со тоа што јас не гледам како, а и не можам да го ставам Алиоски во тие со преодна оцена.
Или @Io Sono Interista умешал прсти или @ElNinho ги начекал во убајте, во секој случај загрижувачки. :kafence:

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.190
Поени од реакции
10.209
Драга,

Не мислиш дека бројот на коментари на прашањето подолу е симболичен?
20210625_154254.jpg

Или како што некој пишал, платежна мерка за источна сосетка. :D

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.809
Поени од реакции
2.355
Срамота е на оваа температура да те остават без вода. Посебно во туристички места како што е Струга. Трагично е да имаш езеро во твоја близина, а во твојот дом да немаш вода на овие тропски горештини.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Аман бе доста ги пцуете педерите по интернет, ако толку навистина ви сметаат земете организирајте се како Битолчани и направете прошетка низ вашите улици со децата. Мрднете малку од интернетот, животот ви помина од покажување муда по социјалните мрежи и еве до каде стигнавме, ете и педерите покажаа муда и си бараат права, вие уште седите и кењате по интернет.

Инаку, браво за Битолчани, втор пат организираат вакво нешто, пред некое време беа тука и за Отец Стивен, секоја чест.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Го славиме роденденот на Петре М. Андреевски... Слава ти голем човеку..
„Ама срцето човечко било бунар: само се полни, а не се преполнува“.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.900
Поени од реакции
67.551
Како успеавме да станеме нација во која успех е да се вработиш во општина? А пак ако си во министерство, тогаш да те гледа народ како да можеш да претвораш вода во вино?

Не можам да разберам како одредена личност ке се задоволи со работа од 8 часа, и да има лимитирана плата, таван од кој тешко ке тргне нагоре. Најжалната работа, она што најмногу ми боде очи е што млади и талентирани луѓе заглавуваат на вакви позиции скоро за цел живот, откако претходно трчале со години по избори, за конечно да ги вработат.

Би го разбрал секој кој ке ми каже, види, ова ми е стабилна плата засега, дур да најдам нешто поплатено, нешто каде што ке може да се надоградувам, напредувам и да заработувам повеќе.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.398
Поени од реакции
28.570
Го славиме роденденот на Paolo Cesare Maldini ... Слава ти голем човеку..
„Ќе ги донесам Белоти, Хамес, Бакајоко и Берарди. Ќе го откупам и Тонали. Догодина пак ќе играме во ЛШ. Ќе завршиме пред комшиките. Хехехехе“.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
D.... sto ubav den mi se pogodil denes, na pazar si pominav odlicno,neli ne e se vo parite,
blaze simu na denov, da mu dade zdravje na soncevo i neka potrae toplovo kako denes,
karsi moja tezga edni od Dobri dol,donele ubavi krupni petrovki i kajsii kako praski da se,
i ova zenivi kako koja navednise da si odbere i op GAZE mi zaslepuva oci a ne e samo edna,
ponekat se voo grupa 3-4 da ne recam copor ili stado i togas pocnuva snimanje koe e bolje,
uste ednas da mu dade se najubavo na tplovo i novava moda suknji i fustani do pod g....
ama toa ne e se, ima i takvi a poveketo se i takvi pa cicinjata gi izvadile nadvor na megdan se da se vidi kako kazan za vruka rakija na veleski Megdan za Badnik.

Kajgana Shop

На врв Bottom