D....koga gospod odese po zemja a jas i nekoj drugi bevme mali,sal nesto sobiravme,po novo hobi.
Jas sobirav kutii od cigari,bideiki ziveev blizu do Kamen most odnosno avtobuskata stanica za Mariovo,Osogovo i dajle kade bese polno narod a se razbira i srestva-elementi za moeto hobi.Duri imav i nekoj pecal od niv so razmena edna stranska za dve nasi dobivav.
A cesto znaev po tooa stranskite da odam pes od Badar,pokraj vetersko i Sopot,preku Novacani pa dur do Veles.Tamu po parkinzite naogav najdobri svapski kutii vo tvrdo pakuvanje.
Sega koga gospod e na neboto ili uste pogore jas povtorno se mislam da go obnovam ova HOBI.
Bideiki sum izbran kako radnik-cuvar na zgradata po novo domar moja zadaca e i da ja sreduvam okolinata t.s. da zametam okolu zgrada i slicno,zamenam sijalici i slicno.
Tuka sum veke 3 godini veke nauciv koj Mariovec ili Osogovec kakvi cigari pusi.
E kako ili po sto, pa po kutiite frleni dole od nivna terasa.
A sega utrovo koga go cestev pak snegot dodeka tie navedenite pogore M.... i O..... spijat, povtorno si sobrav nekolku kutii od cigari.....za mojata kolekcija.
Aj sega so zdravje da si svaram edna rakija i da gi zasusam kutiive.
A ke zaboravev potoa vednas odam da im frlam leb na gplubite,tie ne mi praat gubre pred zgrada.