Извинете парижани.
Жителите на Тимјаник биле орки, нееманципирани,нецивилизирани. Океј, тотално се согласувам.
Пак ќе повторам од претходно, никој од нас не сака и се нема погледнато онака УБАВО во огледало, пошто очигледно не сака да се соочи со некои работи.
Деца со посебни потреби се живи битија, и тие треба да уживаат во светов иако се родени со недостатоци и попреченост во развој, а не да мизеруваат и воопшто не треба да има стереотипи за истите ниту пак да се етикетираат како "други".
Но, она што мене ме иритира од целиов муабет, се фаците кои жестоко реагираа. Луѓе кои се сметаат себе си за парижани, амстердамци или њујорчани (пошо удриле лајк на страната people from new york). Да, вие, што сте пуни со стереотипи без грам емпатија за луѓе што поминуваат низ срања у животов а "јавате на ветрот на јавниот хејт" (као еј види ме јас сум прогресивец, ги опцув орките/ од Тимјаник и шерувам постови за кучиња,мачиња и обожавам животни ). Викате дека на сељаците од Тимјаник им сметале децата со посебни потреби, и затоа они се џган, океј, тотално се согласувам. But first, take a deep look in the mirror.
Алиекспрес граѓани, полни со стереотипи и потсмев (само не до тој степен ко екипава на Саурон од Темјаник), што милијарда пати кажале или прошепотиле "види го наркоманчево, ми се гади од такви" , "пу да ти ебам циганот", "те молам следен пат не ме викај со тие наркомани/коцкари/алкохоличари", "еј брат не одам у вмровски/сдсмовски кафич", со потсмев : "секој навивач што прати мак фудбал/кошарка = хулиган" "што не се шишаат ова металциве, види ги на што личат", 'Јас сум од град, ти од село = I am better than you, ќе ти се потсмевам", "види ги кинезиве какви се" (или ќе зјапате во нив 15 мин ко ментални), "види го колку е црн/а овој/оваа" и мал милион други приказни на кои моментално стварно не ми текнува.
Колку пати вие, самопрогласена урбана и модерна елито македонска ТОТАЛНО одбегнувате некој/а и не сакате да бидете во близина на одредена група или не сакате да ги гледате, па и стереотипизирате (оцрнувате) одреден лик исто ко темјаниве :
-пошто се приклучил кон одредена партија?
-(најчесто за девојки ова важи) пошто почнала да спие со секој втор?
-пошто е наркоман/ка?
-пошто е од провинција/село?
-пошто е сиромашен/сиромашна или богат/а?
-пошто е геј?
-пошто почнал/а да се дружи со лоши луѓе?
-пошто се коцка?
-пошто е металец и има долга коса?
-пошто е депресивен/a?
-пошто е алкохоличар?
-пошто има други психички проблеми?
Уствари сите го праиме истото (само за посуптилни работи и на посуптилно ниво) што го изјавуваат луѓето од селото, но не го признаваме истото, и секако не се бламираме пред цела јавност, ама длабоко во себе ги одбегнуваме и "оцрнуваме" истите погоре кои ги набројав, на начин на кој што го слушнавме од whitewalk-ерите од Темјаник.