Драга Кајгана (виртуелен дневник)

ЈуријАркадиевич

Модератор
Член од
10 мај 2010
Мислења
1.838
Поени од реакции
7.189
Два месеца во Полска, од крај на јуни до крај на август. Ќе бидам во релативно мали градови, ама, одвај чекам. Ми треба одмор од тука. Некако, не сум превозбуден како обично.

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.298

Кајчо,
Денес му било роденден на шизициве.
Многу ми недостасуваат. Детството беше забавно со нив и стриповите. И вицовите што можеше да ги слушаш на телефон, и перика можеше да си порачаш (од секогаш ја сакав таа на Паника). И така... си велам сега дека животот така треба да се разбери, како шо го разбераше Тошо- Гоце.
Нек се живи и здрави и да ни се вратат.

раднаскела

Wubba lubba dub duuuub
Член од
7 февруари 2011
Мислења
1.684
Поени од реакции
1.990
Таман на време ми се расипа глувчето да не играм игри со колегите, можам слободно да седнам да учам за престојните 8 испита и половина дипломска кои се дју за 16 јули. Survival of the fittest :cool:

Член од
25 март 2009
Мислења
152
Поени од реакции
651
Дремам и размислувам за имево и сите срања околу тоа.

Северна Кореја - Северна Македонија :toe:

И они и ние сме некако назад заглавени ко во старо време , мож и да имаме некои сличности if you know what I mean :kafence:

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Најглупо ми е кога некој ќе каже "Па добро е да се смени името! Ќе влеземе во ЕУ! Ќе биде подобро! До сега очигледно не иде, види колку млади се иселија од државата!"

Да.

Решение за тоа што многу млади се селат од државата е тоа да им се овозможат подобри услови за младите да работат во странство.
Бидејќи така сигурно ќе се намали бројот на иселени млади од државата.

Подобро е наместо тоа да се каже "Гајле ми е и за името и за младите и за државата, дај да влеземе во ЕУ да можам да си се преселам негде во ЕУ и да работам таму како еднаков граѓанин со нив, па тие што ќе останат тука нека кршат глава"

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Според мене, да посветиш статус, пост или што и да е за да кажеш како си изненаден/а во човечноста од некои луѓе и како тоа „сеуште постојат добри луѓе меѓу нас“ кажува дека ти не си еден од тие, затоа што да би бил/а, не би бил/а изненаден/а, туку тоа би го очекувал/а.

Ф

Флеш

Гостин
Глуп полицаец,со млада плавуша приправничка во Шкода ме следам мене со скутерот до сам влез на двор и ме прашуе копуков иначе двајцава се млади,а куртонов се покажуе,за да може да ја ебе плавушава после. Имаш документи за скутерот?Праам паткина фаца.Имам бе куртон.Отворам седиште.Бујрум сообраќајна.Еве возачка.Еве ти и мочана сликичка за албум 2018 МВР.Излезе братучед ми.Кај си бе Саше.А братучед ми го млател на улица.Во ред е господине.Друг паг возете со кацига ве молам.А јас до продавница и дома,зошо ќеси носев.Уше кацига фали за 500 метра.Будала ли си бе џандар?Или ти е само да малтретираш луѓе и да исполниш квота за проверка и да ја дупиш малата у кола.Иначе убави цициња имаше.
Возете безбедно.Шо не им каже на оние на Партизанска,со јаки мотори со сета сила шо се јачат,возат од кај Нерези.
Ти се мочам полиција,стигнав и пред капија да те застанат.:vozbud:

Член од
9 ноември 2017
Мислења
523
Поени од реакции
1.161
Многу ме нервираат луѓе што цело време се жалат од животот и ситуацијата во која се наоѓаат, а кога ќе им дадеш совет како да си ја подобрат ситуацијата, бараат изговори, те убедуваат дека не можат ништо да направат и не сакаат да мрднат со прст. Епа си заслужувате да си изгниете во таа ваша агонија. За да ви помогне некој, прво треба да сакате сами да си помогнете, а не само да кукате и да се жалите.

Последно уредено:
Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Извинете парижани.
Жителите на Тимјаник биле орки, нееманципирани,нецивилизирани. Океј, тотално се согласувам.
Пак ќе повторам од претходно, никој од нас не сака и се нема погледнато онака УБАВО во огледало, пошто очигледно не сака да се соочи со некои работи.
Деца со посебни потреби се живи битија, и тие треба да уживаат во светов иако се родени со недостатоци и попреченост во развој, а не да мизеруваат и воопшто не треба да има стереотипи за истите ниту пак да се етикетираат како "други".

Но, она што мене ме иритира од целиов муабет, се фаците кои жестоко реагираа. Луѓе кои се сметаат себе си за парижани, амстердамци или њујорчани (пошо удриле лајк на страната people from new york). Да, вие, што сте пуни со стереотипи без грам емпатија за луѓе што поминуваат низ срања у животов а "јавате на ветрот на јавниот хејт" (као еј види ме јас сум прогресивец, ги опцув орките/ од Тимјаник и шерувам постови за кучиња,мачиња и обожавам животни ). Викате дека на сељаците од Тимјаник им сметале децата со посебни потреби, и затоа они се џган, океј, тотално се согласувам. But first, take a deep look in the mirror.

Алиекспрес граѓани, полни со стереотипи и потсмев (само не до тој степен ко екипава на Саурон од Темјаник), што милијарда пати кажале или прошепотиле "види го наркоманчево, ми се гади од такви" , "пу да ти ебам циганот", "те молам следен пат не ме викај со тие наркомани/коцкари/алкохоличари", "еј брат не одам у вмровски/сдсмовски кафич", со потсмев : "секој навивач што прати мак фудбал/кошарка = хулиган" "што не се шишаат ова металциве, види ги на што личат", 'Јас сум од град, ти од село = I am better than you, ќе ти се потсмевам", "види ги кинезиве какви се" (или ќе зјапате во нив 15 мин ко ментални), "види го колку е црн/а овој/оваа" и мал милион други приказни на кои моментално стварно не ми текнува.

Колку пати вие, самопрогласена урбана и модерна елито македонска ТОТАЛНО одбегнувате некој/а и не сакате да бидете во близина на одредена група или не сакате да ги гледате, па и стереотипизирате (оцрнувате) одреден лик исто ко темјаниве :
-пошто се приклучил кон одредена партија?
-(најчесто за девојки ова важи) пошто почнала да спие со секој втор?
-пошто е наркоман/ка?
-пошто е од провинција/село?
-пошто е сиромашен/сиромашна или богат/а?
-пошто е геј?
-пошто почнал/а да се дружи со лоши луѓе?
-пошто се коцка?
-пошто е металец и има долга коса?
-пошто е депресивен/a?
-пошто е алкохоличар?
-пошто има други психички проблеми?

Уствари сите го праиме истото (само за посуптилни работи и на посуптилно ниво) што го изјавуваат луѓето од селото, но не го признаваме истото, и секако не се бламираме пред цела јавност, ама длабоко во себе ги одбегнуваме и "оцрнуваме" истите погоре кои ги набројав, на начин на кој што го слушнавме од whitewalk-ерите од Темјаник.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom