kako vie se oslonuvate na parcijalni momenti..cudo edno grcija slaba , za francija da cekame, po sto pati ni ekazano deka od nas se ocekuva promena na imeto i deka bez toa nisto inaku ce si umreme so iluziite na grueevski komu i vaka taka mu e dobro.Treba da postigneme konsenzus vnatre vo okvir na navedenoto , od losoto da izvadime najdobro inaku i vnucite o d pettptp koleno ce ni ziveat vo beda i nemojte ovde carsiski muabeti...isijavate nacionalizam bez realna osnova i bez nekoj da go spori makedonizmot na site nas sdsmovci ili vmrovci..
Жал ми е и за тебе и за сите со размислување како твоето.
Бај Д Веј :
Волерс: Спорот е прашање на идентитет
Вашингтон е загрижен за судството, медиумите и невладиниот сектор во Македонија, рече кандидатот за амбасадор во Скопје, Пол Волерс, во настапот пред Комитетот за надворешна политика на Сенатот
Во овие три сектори Волерс, по успешно спроведените парламентарни избори на 5 јуни, ги посочува главните приоритети за Македонија.
Во однос на прашањето со името, Волерс побара силно лидерство од двете страни за наоѓање решение.
- Ова е нешто повеќе од име. Ова е прашање на идентитет. Ние работевме во минатото и ќе продолжиме да го правиме тоа и со македонските власти и со другата страна преку Амбасадата во Атина. Ја посочуваме на двете страни потребата од придвижување напред по однос на ова прашање, со меѓусебна почит за историјата и за традицијата, со волја да се направи болниот компромис, кој е неопходен за да се надмине ова деликатно прашање, многу емотивно и за двете страни - рече Волерс.
Тој побара двете страни да се воздржат од провокации што би го отежнале наоѓањето решение. Волерс оддаде почит за македонските војници во мисиите во Ирак и во Авганистан, нарекувајќи ја Македонија верен сојузник на САД.
Пол Волерс треба да го наследи досегашниот американски амбасадор Филип Рикер, кој заминува во Вашингтон на позицијата заменик на помошник-државниот секретар за европски и евроазиски прашања во Стејт департментот.