- Член од
- 10 февруари 2008
- Мислења
- 3.947
- Поени од реакции
- 2.060
Во тој случај и насловот на темава треба да гласи "Зборувајте македонски" , а не "говорете" !
Не, треба да биде пишувајте...Во тој случај и насловот на темава треба да гласи "Зборувајте македонски" , а не "говорете" !
Сеедно дали да се пишува или да заборува ...Не, треба да биде пишувајте...![]()
И двете се точни.Поправете ме да не сум згрешил, што е правилно ,,не е срамота да признаеш,, или ,,не е срамно да признаеш,, ?
А зошто?Во тој случај и насловот на темава треба да гласи "Зборувајте македонски" , а не "говорете" !
Добро, јасно беше што сака да каже. Јас тоа "е" не можам да го напишам, посебно не од мобилен, а "се'уште" не ми изгледа убаво.[DOUBLEPOST=1412018242][/DOUBLEPOST]сè уште
Не знам.Во ред одговорот незнам е далеку покоректен одговор од постирање линкови(бидејќи линкот тешко дека е мислење ако неможе да се образложи).
Сепак јас непобарав да тврдиш како настанал, а да искажеш мислење. Еве примерот со громови, удрил гром во протеин и настанал живот, и тоа е одговор колку е логичен и релевантен нема да ти го оспорувам, бидејќи е твое мислење. Но штом си потцртал дека незнаеш, во ред тој одговор ти е акцептиран.
Благодарам.
1. Недостасуваат интерпункциски знаци во реченицава, oдносно - во реченициве. „Секој со својот вкус за убавина. За мене не е...“, би било посоодветно;Секој со својот вкус за убавина за мене не е нешто премногу посебно иако за повеќето останати машки се палат на неа.
може немале часови по македонски.sky бегал од часови по македонски
Искрено не се замарам многу со тие работи1. Недостасуваат интерпункциски знаци во реченицава, oдносно - во реченициве. „Секој со својот вкус за убавина. За мене не е...“, би било посоодветно;
2. Предлогот „за“ во третиот случај во реченицава е сосема непотребен. Треба: „иако повеќето останати машки се палат на неа“;
3. Бидејќи „посебно“ во случајов е употребено со значење: „единствено“, „неповторливо“, спојот со определбата „премногу“ звучи како плеоназам. Би било во ред, доколку на тој начин стилски се потенцира нешто , но во разговорниот јазик плеоназмите звучат смешно.
Не е важно. Темава не е само за да се поправаат туѓите грешки, туку да се потсетиме сите заедно на некои правила преку нашите грешки. И во почетното мислење напоменав - немој цитирањето да го сфатите како нешто лично, зошто сите грешиме. Гледаш погоре и мене ме поправија, и во право беа - иако мене не ми звучи зборот „ствари“ како македонски, го има и во Дигиталниот и во Толковниот речник на македонскиот јазик, што значи е литературен македонски збор. Тука нема лутиш.Искрено не се замарам многу со тие работитака да не е само тој пост во кој има грешки...
Зошто е прашална форма.Не е важно. Темава не е само за да се поправаат туѓите грешки, туку да се потсетиме сите заедно на некои правила преку нашите грешки. И во почетното мислење напоменав - немој цитирањето да го сфатите како нешто лично, зошто сите грешиме. Гледаш погоре и мене ме поправија, и во право беа - иако мене не ми звучи зборот „ствари“ како македонски, го има и во Дигиталниот и во Толковниот речник на македонскиот јазик, што значи е литературен македонски збор. Тука нема лутиш.
Еве уште исправки:
1. така што
2. мислење, напис...
Во право си!Зошто е прашална форма.
Зашто, затоа што.