Говорете македонски!

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.914
Поени од реакции
30.890
Вести во 19.00 часот, добра вечер…

Сигнификантен прогрес во сферата на евроинтеграциите. Потребно е имплементирање на круцијалните бенчмаркови до последниот дедлајн. Едитирањето на таргетните референци е од енормна сигнификација – за ова елаборира експертот по интернационални релации – неговиот фидбек ќе го чуеме веднаш по рекламите.
.....
Класично силување на македонскиот јазик :bravobe:

TheMessenger

Кодош
Член од
18 февруари 2012
Мислења
371
Поени од реакции
473

Сигнификантен прогрес во сферата на евроинтеграциите. Потребно е имплементирање на круцијалните бенчмаркови до последниот дедлајн. Едитирањето на таргетните референци е од енормна сигнификација – за ова елаборира експертот по интернационални релации – неговиот фидбек ќе го чуеме веднаш по рекламите.
.....
:D

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Дали зборовите странец/странство се македонски или се прилепени изрази во нашиот јазик?

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.311
Поени од реакции
3.697
Дали зборовите странец/странство се македонски или се прилепени изрази во нашиот јазик?
имам пдф во правиписниот речник од 1999. внатре ги има странец/странци а и странство

.....
на 1:25:30

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.927
имам пдф во правиписниот речник од 1999. внатре ги има странец/странци а и странство

на 1:25:30
Ај прати ми ПДФ по ПП :cuc:[DOUBLEPOST=1418412614][/DOUBLEPOST]

.....
Кој идиот/ка што зборува и го нагрдува македонски јазик и за што му служи диплома добиено од високо образование :mad:

Последно уредено:
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Нешто да Ве замолам
Јас ќе бидам еден од организаторите на протестите на исклучените од Топлификација.
Како цели на протестите се поставени три точки:

1.Протестирање и спротивставување на угнетувањето, понижувањето и газењето на основните човекови права кое се врши врз исклучените.

2.Барање од опозицијата да вети, дека штом ќе дојде на власт, ќе престане да врши угнетување на исклучените од Топлификација

3. Меѓусебно дружење, разбирање и помагање на исклучените, ради полесно преживување на големите страдања на кои се изложени

Ве молам да го корегирате текстот на овие три точки

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.140
Поени од реакции
37.675
Нешто да Ве замолам
Јас ќе бидам еден од организаторите на протестите на исклучените од Топлификација.
Како цели на протестите се поставени три точки:

1.Протестирање и спротивставување на угнетувањето, понижувањето и газењето на основните човекови права кое се врши врз исклучените.

2.Барање од опозицијата да вети, дека штом ќе дојде на власт, ќе престане да врши угнетување на исклучените од Топлификација

3. Меѓусебно дружење, разбирање и помагање на исклучените, ради полесно преживување на големите страдања на кои се изложени

Ве молам да го корегирате текстот на овие три точки
Освен „ради“ што треба да го замениш со „заради“ во третата точка, не гледам друга грешка „на прво читање“. :P[DOUBLEPOST=1421921761][/DOUBLEPOST]А, да - во втората точка избриши ја запирката по „вети“, а во третата избриши ја запирката по „исклучените“.

Последно уредено:
Член од
4 јануари 2014
Мислења
5
Поени од реакции
2
Поздрав до сите! Можеби ја промашив темата, ама не знам каде да прашам на друго место. Не сум од Македонија, ама пишам со еден пријател од Македонија и тој ми напиша: ,,Ќе бучам од денеска". Што значи овоа? Ви благодарам!

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Дека е сељак.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.311
Поени од реакции
3.697
Поздрав до сите! Можеби ја промашив темата, ама не знам каде да прашам на друго место. Не сум од Македонија, ама пишам со еден пријател од Македонија и тој ми напиша: ,,Ќе бучам од денеска". Што значи овоа? Ви благодарам!
Учи учи глава бучи. - поговорка.
Се мисли деке ќе е под притисок, најверојатно ќе треба да стави пауза на глупирање и загрее столче некое време.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.311
Поени од реакции
3.697
Ако некој се интересира за како да добие Ѝ, ѝ, Ѐ ѐ
http://www.ukim.edu.mk/mk_bilten.php?meni=118&glavno=32

@Pane-G извини сега видов ова што си ме замолил пред 3 месеци а не се сеќавам дал сум пратил, ти треба уште ПДФ-от или го имаш?

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.927
Да,да ми треба ако имаш ? Ќе ви бидам благодарен :)

Sent from my iPhone 5s using Tapatalk

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Кога се користи „кажа“, а кога „рече“? Што е разликата?

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.140
Поени од реакции
37.675
Кога се користи „кажа“, а кога „рече“? Што е разликата?
Не сум сигурен дали постојат значенски разлики помеѓу двата збора, а и да постојат, тие се минимални. Мислам дека се синоними. И двата се глаголи од свршен вид. http://www.makedonski.info/synonyms/show/рече

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.311
Поени од реакции
3.697
Една од најчестите грешки решена визуелно :)

10460314_679150442190287_3474242683076881114_n.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom