Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Луѓе, да си прашам вас овде поискусните да ми кажат, кој тренинг е подобар за зголемување на мускулна маса?
Тренинзи со сопствена тежина или тренинзи во теретана со тегови, шипки итн..
?

Луѓе, да си прашам вас овде поискусните да ми кажат, кој тренинг е подобар за зголемување на мускулна маса?
?
So tegovi i sipki , pogolema tezina , so pomalce poftaranja 4-6

Подолго време вежбам мускулна маса и сега предмалку ме фати еден чичко онака јако за раката а јас бев опуштен во тој момент па ме здоболе малце мускулот па сега ми е страв дали ќе ми се намали мускулната маса од таквото силно фаќање и стискање.

Вчера (петок) бев на теретана вежбав прво гради едно 30-40 минути со покачување на тежина постепено оти планирам да сум на маса а претходно испив 300мл млеко и 3 живи јајца и вежбав што вежбав немам многу мускули и после гради се префрлив на трицепс и исто и таму 20-30 минути вежбав со зголемување на тежина постепено и после тренинг јадев стек, пиев јогурт 250мл и 700мл млеко од продавница од тоа претходно што ми беше останало оти млекото беше 1л со 1.6 масленост. Денес кога се соблеков гледам помали гради и помал трицепс, зошто така се загрижив оти станал помал. Друго, да прашам зошто кога вежбам осеќам болки во трицепс, но кога си дојдам дома после 1 час ништо не осеќам ни болки во трицепс ни ништо, порано осеќав понекогаш сега ем помал мускул ем немаше болки, оти јас знам ако има болки тогаш тоа е успешно барем така ми имаат кажувано други што вежбаат. Плус трицепс и гради прв пат во неделата ги вежбав.

Може предлог совет од вас за најдобра тренинг програма.
На располагање ги имам сите 7 денови во неделата. Сакам да накачам мускулна маса.
Досега програмата ми беше 6 дена секој ден по една мускулна група и 1 ден одмор.
До некој степен успешна беше, ама гледам веќе нема напредок така, морам да сменам нешто, предложете како до подобра програма, што да променам или да продолжам со истата.
Понеделник: Бицепс
Вторник: Гради
Среда: Грб
Четврток: Одмор
Петок: Трицепс
Сабота: Нозе
Недела: Рамо и трапез.

Еве вчера после толку време пробав да вежбам Бицепс/Трицепс ама не знам колку напредок ќе има така.

Јас тражам програма не за поискусни и поиздржливи, туку за ефективност, за накачување на мускулна маса, прашувам дали тој начин бицепс/трицепс е најефективен за мускулна маса на рацете или има друг начин/програма. (Грб/бицепс и Гради/трицепс. Гради/бицепс и Грб/трицепс) Штом бицепс/трицепс е за поискусни и поиздржливи момци тогаш значи дека има највеќе ефект така.
Овоа се некои варијанти а колку се успешни така, кој знае, јас не знам.

Што ако со кардио еден ден во неделата, ми се намалува мускулната маса?

Дали кардиото помага во зголемување на мускулната маса или воопшто да не користам кардио додека сум во период на покачување на мускулна маса? Колку е препорачано неделно кардио ако треба, оти јас досега еден ден неделно го користам за кардио на точак 30 минути и потоа вежби за стомачни. Дали е правилно тоа или треба да го исклучам кардиото. Имам заблуда дека ако премногу имам кардио во неделата може да имам спротивен ефект на зголемување на м. маса односно да одам во дефиниција.

Професионални момци, експерти, која е најдобрата тренинг варијанта за поголема мускулна маса (хипертрофија)...
Гради-Грб во прв ден / Трицепс-Бицепс во друг ден или пак
Гради-Трицепс во прв ден / Грб-Бицепс во друг ден?

Да прашам овде.
PPL&PPL (секоја мускулна група 3 пати неделно) или фул боди сплит (1-2 пати неделно мускулна група) за поголема мускулна маса?
Дали е најдобро stronglifts 5x5 програмата составена од сложени вежби за зголемување мускулна маса.

Пред се сакам да е намената за покачување на мускулната маса, изгледа спаѓа под првата категорија или грешам?

?

После цитативе сакав и некој вицкаст коментар да оставам ама.. Шта речи.. :toe:

:ROFLMAO: Браво другар, ама многу време помина од тогаш, стагнирав едно време, еве досега, планирам да продолжувам пак на истата фаза оти многу од мускулот и ми опадна од не вежбање, него во последно време многу ми се фалат дека вежбите со сопствена тежина имале подобар ефект за зголемувањето на масата, затоа и овде прашав, ми остана врежано прашањето и викам ако е подобро така, да почнам на тој начин. Инаку за тоа болдираното, дефиниција отсекогаш не ми правело ќејф не знам зошто, постојано мислам на тоа дека поголем мускул ми подобро стоело отколку помал (дефиниран). :D
После цитативе сакав и некој вицкаст коментар да оставам ама.. Шта речи.. :toe:

:ROFLMAO: Браво другар, ама многу време помина од тогаш, стагнирав едно време, еве досега, планирам да продолжувам пак на истата фаза оти многу од мускулот и ми опадна од не вежбање, него во последно време многу ми се фалат дека вежбите со сопствена тежина имале подобар ефект за зголемувањето на масата, затоа и овде прашав, ми остана врежано прашањето и викам ако е подобро така, да почнам на тој начин. Инаку за тоа болдираното, дефиниција отсекогаш не ми правело ќејф не знам зошто, постојано мислам на тоа дека поголем мускул ми подобро стоело отколку помал (дефиниран). :D

Другар на трол ми личиш, што да ти кажам друго. Ете ти одговорија погоре, најефектно и најлесно е со тегови. Само јас би рекол дека кај повеќето вежби 8-12 повторувања е најдобро, 4-6 ако сакаш можеш за вежби како мртво дигање, бенч, чучањ..
Ајде сега да видиме колку време ќе помине пред пак по не знам кој пат да прашаш како да тренираш за зголемување на мускулната маса :D

Јади повеќе него што трошиш.

Вежбај пуш/пул/легс, секој втор ден, пон/сре/пет или втор/чет/саб, помал број на повторувања, помал број на серии, поголеми тежини и поголем одмор измеѓу повторувања и серии.

Месец до два, потоа дојди пак прашај. :D

Јади повеќе него што трошиш.

Вежбај пуш/пул/легс, секој втор ден, пон/сре/пет или втор/чет/саб, помал број на повторувања, помал број на серии, поголеми тежини и поголем одмор измеѓу повторувања и серии.

Месец до два, потоа дојди пак прашај. :D
Фала другарче (y)
За последното ме изнасмеа, да се надеваме дека нема да прашам пак. :D

Другар на трол ми личиш, што да ти кажам друго. Ете ти одговорија погоре, најефектно и најлесно е со тегови. Само јас би рекол дека кај повеќето вежби 8-12 повторувања е најдобро, 4-6 ако сакаш можеш за вежби како мртво дигање, бенч, чучањ..
Ајде сега да видиме колку време ќе помине пред пак по не знам кој пат да прашаш како да тренираш за зголемување на мускулната маса :D
Фала и на тебе другар и не сум трол, сум прашувал досеа ама не сум добил многу чисти и разјаснети одговори затоа пак и пак си прашувам. :D Сега веќе на кратко и јасно добив.
Се читаме во следна прилика :pos:

Фала другарче (y)
За последното ме изнасмеа, да се надеваме дека нема да прашам пак. :D

Фала и на тебе другар и не сум трол, сум прашувал досеа ама не сум добил многу чисти и разјаснети одговори затоа пак и пак си прашувам. :D Сега веќе на кратко и јасно добив.
Се читаме во следна прилика :pos:
Да почнеше да работиш утовар-растовар откако прашуваш, досега ѕвер ќе беше и паричка ќе собереше :D

Вака накратко би сакал да се консутирам со вас и да ме посоветувате како би било најефективно да ги распоредам деновите во теретана. Прошлиот месец кога одев го правев следново цело време, еден ден бицепс+грб, а следниот ден рамења+гради+трицепс, па наредниот повторно бицепс+грб, така недела дена и после одмор еден ден. Нозе не вежбам дека се бавам со трчање и секој ден по 10км просечно истрчано распоредено во разни тренинзи, а и мака мачам со воспаленија таму и преоптеретување на нозете особено на листовите (дека таков ми е стилот на трчање на прсти повеќе), така да изоставувам тоа. А стомак секој ден кога имав време, дека сум слаб во градба стомачните и без многу вежбање лесно се познаваат. Правев по 4-5 вежби од секој дел со по 5 серии од по 10-15-20-25 повторувања (зависи справата и вежбата), саат ипол се на се дневно по теретана.

Е сега читав дека ваков начин на вежбање не е добар, сте пишувале пример еден ден само гради, значи гради еднаш неделно да се сведело. Да почнам да распоредам сите 5 мускули што ги вежбам во 5 дена, еден ден само рамо, еден ден само гради итн. Или да продолжам со моево ко горе што правев, или нешто трета предлог опција за најпаметно?

Вака накратко би сакал да се консутирам со вас и да ме посоветувате како би било најефективно да ги распоредам деновите во теретана. Прошлиот месец кога одев го правев следново цело време, еден ден бицепс+грб, а следниот ден рамења+гради+трицепс, па наредниот повторно бицепс+грб, така недела дена и после одмор еден ден. Нозе не вежбам дека се бавам со трчање и секој ден по 10км просечно истрчано распоредено во разни тренинзи, а и мака мачам со воспаленија таму и преоптеретување на нозете особено на листовите (дека таков ми е стилот на трчање на прсти повеќе), така да изоставувам тоа. А стомак секој ден кога имав време, дека сум слаб во градба стомачните и без многу вежбање лесно се познаваат. Правев по 4-5 вежби од секој дел со по 5 серии од по 10-15-20-25 повторувања (зависи справата и вежбата), саат ипол се на се дневно по теретана.

Е сега читав дека ваков начин на вежбање не е добар, сте пишувале пример еден ден само гради, значи гради еднаш неделно да се сведело. Да почнам да распоредам сите 5 мускули што ги вежбам во 5 дена, еден ден само рамо, еден ден само гради итн. Или да продолжам со моево ко горе што правев, или нешто трета предлог опција за најпаметно?
ako sakas da pokacis telesna tezina i muskulna masa najdobro ti e edna muskulna partia na den. nekoj ne se soglasuva so ovaa programa ama mislam deka e najdobra posto ima dosta napredok i ima dovolno vreme sekoj muskul da odmori. jas trenirav taka edno 6 meseci i imav dosta napredok i sum prezadovolen. probaj so taja programa 3 meseci vidi kako ke ti napreduva teloto ama siguren sum deka ke imas napredok sekako ako se hranis,treniras i odmoras dovolno :)

Дечки, што препорачувате вежби во теретана за во пливање да имам посилен завеслај со рацете? Може и глупости прашувам, смејте се ми е гајле ама дајте некој совет, ми треба за подобрување на pull strength, значи да гурам што повеќе вода. Секаков совет е добредојден :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom