Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
На мене ова ми е трет месец и вежбам 1 мускулна маса 1 ден се така.
Понеделник гради брзо завршувам па затоа ги повторувам вежбите.
Вторник раце има многу вежби за бицепс трицепс па се задржувам 2 саата
Среда рамо
Четврток грб
Петок пак рамо
Сабота нозе
И недела одмарам а и затворена е теретаната.
Е сега дали да сменам нешто или добро е така да продолжам?

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk
Ако веќе сакаш да вежбаш рамо 2 пати неделно, направи поголема пауза од два дена меѓу нив. Пример вторник-сабота, понеделник-петок итн.

На мене ова ми е трет месец и вежбам 1 мускулна маса 1 ден се така.
Понеделник гради брзо завршувам па затоа ги повторувам вежбите.
Вторник раце има многу вежби за бицепс трицепс па се задржувам 2 саата
Среда рамо
Четврток грб
Петок пак рамо
Сабота нозе
И недела одмарам а и затворена е теретаната.
Е сега дали да сменам нешто или добро е така да продолжам?

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk
а зошто пак два пати рамо.
еден ден стави подлактица вежбај, за добар силен стег подлактицата е најважна. имаш доста мускули таму за вежбање.
а истиот ден може и вежби за стомачни да ставиш. голема група е тоа, доста важна за ставот.

Јас на подлактица не би трошел 15 минути не цел ден, да одам до теретана за подлактица да вежбам. :Pos:

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Јас на подлактица не би трошел 15 минути не цел ден, да одам до теретана за подлактица да вежбам. :Pos:

голем бицепс е најважен

се вежба подлактица со другите вежби, ама не е лошо и да се изолира
не мора многу но по некоја вежба за флексори и екстензори да се направи
исто и стомачни плус тој ден
нека му биде по релакс

Подобро да одмори него да се замара со тоа цел ден.

така де, голем бицепс најважно
и рамо два пати неделно за да бидиш широк

pa 10 vezbi mi se za race 5 za triceps 5 za biceps. ramo 4 vezbi, 2 za sredno edna za predno i edna za zadno :D
Сите обратно, ти терсене излегува работата..рамото ти е дури покомплицирано од градите и позахтевно, ако ти со 4 вежби ги правиш градите, тогаш таман ти се овие за рамо, а рацете ако правиш уште по 10 серии ќе ти станат како тие на ли прист ;)
Абе и бицепс и трицепс да ги правиш заедно ти се доволни 6-8 макс.

Сите обратно, ти терсене излегува работата..рамото ти е дури покомплицирано од градите и позахтевно, ако ти со 4 вежби ги правиш градите, тогаш таман ти се овие за рамо, а рацете ако правиш уште по 10 серии ќе ти станат како тие на ли прист ;)
Абе и бицепс и трицепс да ги правиш заедно ти се доволни 6-8 макс.
malce izbegavam ramo da forsiram poradi so imav mala povreda. gradi pravam benz,kosa,razvlekuvanje na kosa,sajli i dolnio del go pravam na masina. brzo gi zavrsuvam vezbite za 45 min treningot mi zavrsva.
za triceps imam 4 vezbi za biceps 5. poslednata mi e cekan,malce mi se po 3 vezbi,nemam dovolno napredok so po 3 vezbi. site vezbi gi pravam po max 3 serii 10-6-6

Неколку прашања да прашам

1. Каде во Скопје за најефтино секако може да си најдат оние тегчињата да можеш да си додаваш тежини. Имам 5ки дома две статични гумени тегчиња, ама за повеќето вежби можам да правам поголеми тежини па ми треба некое да можам да си прикачувам на металното од страна тежини 1кг 2кг итн. На пазарче има нешто такво? Или најдобро продавница за справи да барам (имаше ваква на Водњанска на почетокот мислам).

2. Досега правев P90x од 2015 со паузи од неколку месеци поради обврски(со скипање на јога и кемпо (многу кардио)), па одев еден месец во теретана чисто да се вратам во форма дека немав подолг период вежбано. 175цм и 60кг сум, значи да се качи маса, без кардио многу , ако може да ми се препорача некоја таква програма да знам со неа да пробам отсега, бидејќи планирам во домашни услови да продолжам да вежбам.

3. Ова прашање е најмалку за тука ама да не случајно знаете. Да не случајно има некоја апликација по мобилниве телефони да наместиш на пример 400 метра и да ти застане самото кога ќе поминат тие 400 метра. Да не треба да штракам по апликации паузи стоп и да гледам до каде сум со дистанцата цело време. А саатче Гармин и такви работи доста скапи се.

Поздрав :) (y)

1. Каде во Скопје за најефтино секако може да си најдат оние тегчињата да можеш да си додаваш тежини. Имам 5ки дома две статични гумени тегчиња, ама за повеќето вежби можам да правам поголеми тежини па ми треба некое да можам да си прикачувам на металното од страна тежини 1кг 2кг итн. На пазарче има нешто такво? Или најдобро продавница за справи да барам (имаше ваква на Водњанска на почетокот мислам).

2. Досега правев P90x од 2015 со паузи од неколку месеци поради обврски(со скипање на јога и кемпо (многу кардио)), па одев еден месец во теретана чисто да се вратам во форма дека немав подолг период вежбано. 175цм и 60кг сум, значи да се качи маса, без кардио многу , ако може да ми се препорача некоја таква програма да знам со неа да пробам отсега, бидејќи планирам во домашни услови да продолжам да вежбам.

3. Ова прашање е најмалку за тука ама да не случајно знаете. Да не случајно има некоја апликација по мобилниве телефони да наместиш на пример 400 метра и да ти застане самото кога ќе поминат тие 400 метра. Да не треба да штракам по апликации паузи стоп и да гледам до каде сум со дистанцата цело време. А саатче Гармин и такви работи доста скапи се.

bi ti preporacal da si pocnis vo teretana. ke si go gubis vremeto vo domasno vezbanje a rezultati mnogu mali. istiot bev,trenirav skoro 3 godini doma i nikakov napredok. itoa imav spravi praveni so ednoracni tegovi sipki klupa ama koga nemas soodvetna tezina zabe e. to ti e moe mislenje. inace ima vo runners,se prodavaat razni tegcina,proveri tuka http://runners.mk/

како што рече членот погоре не си губи време со тегчиња. во теретана имаш еден куп справи и тегови тоа во домашни услови не го постигнуваш

Вежбањето дома воопшто не е губење време и може да се постигнат солидни резултати или во најмала рака одржување на стекнатата форма ама проблемот е што треба да се вежба на малце поинаков начин отколку што се вежба во теретана доколку целта е накачување на мускулна маса.
Повеќето вежбаат за да направат одреден број на повторувања, серии итн., пример 3x12 и готово, а уствари треба да се мисли на тоа како да се направи најголемо мускулно оптоварување со помош на варирање на темпото, супер-серии, половични меѓу-повторувања, задршки и слично.

Сепак факт е дека во споредба со дигање тегови овде треба поголема креативност и трпение, а кога ќе достигнеш одредено напредно ниво платото - барем што се однесува до визуелниот дел, е неизбежно. Затоа за континуиран раст добро е да се комбинира со теретана повремено.

nekoj dali ima koristeno real gains gejnerot od universal nutrition i elite mass gainer od dymatize?

http://www.healthline.com/nutrition/how-to-gain-weight

Мада, ми смрдиш на човек што едноставно сеа му текнало малку да размислува на темава, ќе прочита неколку совети тука, ќе си израционализира нешто дека се му е пробано но нема решение, и ќе си продолжи со секојдневниот живот, заборавајќи на „проблемот“.
:)

Последно уредено:
Прво чистење па маса, или директно да почнам со ставање на маса?

Висина: 179 цм.
Тежина: 75 кг.
BodyFat: 15%

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom