Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@Sass Мене ме интересира по кој критериум е одредено дека таа Мицубиши е најдобра клима за парите?

Ednostavno prasanje.
Dali nekoj ovde poseduva klima bar dve zima sto kosta do 40k I so nea bez problem zagreva 35m2 dneven prostor?
Јас имам Fujitsu, 42К со се монтажа, пет години со неа греам скоро 30 квадрати. Без никаков проблем би згреала уште 10. Проблемот што моменталниов модел што се продава кај нас (LLCC мислам беше) е со нешто помал капацитет од мојот LEC.

Mits. FH35VA e vrvniot model i cini okolu 1000eur, Vrvniot model na Toshiba (Daiseikai), na Daikin, na Fujitsu (LT), Panasonic Etheria se mnogu mnogu poskapi.
Zatoa velam deka za 1000evra ja kupuvas najdobrata klima od eden od nejrenomiranite kompanii za klima uredi.
Nekoi tamu vo mits. ne za dzabe ja smestile kako nivni vrven model.
Ne deka drugite se mnogu skapi, tuku mnogu skapi kaj nas.
Na primer Fujitsu LT vo srbija e okolu 900 evar, kaj nas 1700-1800evra, a kade e Fujitsu LU serijata, ili Toshiba daisekai okolu 1500evra.

Moi bliski imaat beko inverter kupen 25-26000 den i great 35-40m2 dve tri zimi.

Sent from my Redmi Note 2

Да, ама климава на твоите пријатели и на “јас сум„ најверојатно е BBEU, ова што сега ја имаат во нептун е кинеска bhin.

A zasto ne cinat Vivax,Midea,Whirpool ili York, 5-5.5 kw koi kostaat max do 50k.
Nema da te zgreat?
Midea inverter 5kw za 18k, 2 godini koristena, kakva I da e nema da me istera 32m2 do 24C celo zimo? Ama seriozno.

Да, ама климава на твоите пријатели и на “јас сум„ најверојатно е BBEU, ова што сега ја имаат во нептун е кинеска bhin.

Што има разлика од кинеската и таа другата кинеска?

Sent from my Redmi Note 2

По сто и први пат имам и беко ббеу и грее кози бекото е класа за грее, и за ладење и за греење ,вие по каталог што сте експерти алал вера,јас од искуство кажувам,не ме интересира кинез, јапонец или од брег на слоновата коска. Најбитно е дали работи климата или не.Поздрав

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

A ti be druze polnoglavec stom si tolku pismen citaj malce,posle mojot prv post za koj kazav deka namerno ne ja spomnav gree vo sekoj nareden se spomenuva I unazad edno dvesta strani sekoj vtor post. Na covek kolku I da mu se cita nemoze.
Pobarav iskustvo arno ama site ovde imale Gree. Sekoja cest na @mt07485 samo druze moras da ja otvoris sigurno fali u nea nekoe delce od 200eura posto e tolku poevtina od "normalnite"

Apel do novite clenovi
Nov clen nemoze ovde mnogu pamet solenje posto na postarive solta ke im ostane;
Citajte I mnogu ne prasuvajte;
Evtinite klimi nikoj ne cinat;
Najekonomicno greenje(zatopluvanje) e Mits fh35 i site Gree modeli posto toa ima DOKTOROT.

Vi blagodaram na pomosta eksperti, otidov jas kaj bratko tamu nema Gree

За жал неможам да ја отворам, пошто не го послушав мајстор Зоки да ми ја монтира на оградата на балкон од надворешна страна, и сеа ќе си ја чукам главата како да го решам проблемот со течење на вода.

Имаш видео на јутуб, бугарите веќе ја отвориле, барај назад по постови.
Бајаги е голема надворешната и тешка, имам под мене од таа семоќната Грее за 19к, скоро дупло е поголема (додуша таа е 2.5ка, ама сум видел на форумов слични споредби во корист на омилената марка на форумов без да се спомне тој факт...)[DOUBLEPOST=1469914997][/DOUBLEPOST]
За жал неможам да ја отворам, пошто не го послушав мајстор Зоки да ми ја монтира на оградата на балкон од надворешна страна, и сеа ќе си ја чукам главата како да го решам проблемот со течење на вода.

Бајаги е голема надворешната и тешка, имам под мене од таа семоќната Грее за 19к, скоро дупло е поголема (додуша таа е 2.5ка, ама сум видел на форумов слични споредби во корист на омилената марка на форумов без да се спомне тој факт...)

Чисто за допуна, само една зима е користена, ама за 50м2. Моја претпоставка, ако на топла зима грее без проблем 50м2, во ладна нема да има мука да згрее 30.
Живи били па видели.... Ќе споделам и тогаш сметки и слики и мерач.[DOUBLEPOST=1469915082][/DOUBLEPOST]

Бајаги е голема надворешната и тешка, имам под мене од таа семоќната Грее за 19к, скоро дупло е поголема (додуша таа е 2.5ка, ама сум видел на форумов слични споредби во корист на омилената марка на форумов без да се спомне тој факт...)[DOUBLEPOST=1469914997][/DOUBLEPOST]

Чисто за допуна, само една зима е користена, ама за 50м2. Моја претпоставка, ако на топла зима грее без проблем 50м2 на 23-25 степени, во ладна нема да има мука да згрее 30м2 на 22-23ц.
Живи били па видели.... Ќе споделам и тогаш сметки и слики и мерач.

Последно уредено:
Moram da mu odgovoram na ruralecov so lozjevo...abe coek, ne zabole ti sto ke napises tuka odkoga ke go izoras lozjeto i ke mavnes 5 rakii...ti i dve Beko da imas ke zboris deka ednata necini(taa vo spalnata na istok) ti teknuva zasto ? Zasto ednata ti e na jug i ti raboti nonstop i toa u Kavadarci zatoa ti e podobra taa juznata, drugata vo spalnata i na istok sto cel den si ja ladel ja palis pred spienje (nemoj da ne jebes deka ne e taka) i sakas da e ista ?....da zemes gi smenis pak ke se zalis na istocnata....105 puti da napises 110 puti ke ti vratam....znaes zasto ? Zasto sekoj ovde moze da pise sto mu tekne, no toa na zima moze nekogo skapo da go kosta...osekjas nekad odgovornost za taa situacija deka mozes da poebes luge ko ke dojde zima ? Da imase merac pa da pokazese kolku casa greela ednata i drugata ke ti veruvav na prikaskata poso ja ne sum od vcera i na takvi konstatacii od rukav "toplo e" "ladno e" bez brojka konkretna sto e toa toplo ili ladno ne veruam...aj prodaj go grozjeto pa kupi si termometar da vidime kolku ti e doma T poso za COP jak ne ti se klimive da kupues i merac na potrosuvacka.
Inaku neznam sto sakas ti....i dvete klimi ti se zadnja klasa i Cozyto i Bekoto...baska sam si napisal deka Bekoto pocesto ide u defrost sto za mene e jasna situacija sto e podobro za greenje...bidi mi so zdravje i ziveli :)
blabla.jpgblabla2.jpg

Последно уредено:
Другар ти си психијатриски случај штом ти е поребно да ме нарекувач руралец.Да од Кавадарци сум и горд сум на тоа а рурална средина е нешто друго, сигурно си мислел провинција(надвор од главниот град).инаку фала на идејата баш сега ќе мавнам некоја а не е лошо и ти да мавнеш чисто кочку да се смириш.Поздрав инаку никој не сакам да заебам туку сакам да кажам дека и со клима од најниската класа можеш да поминеш зимо сосем солидно барем кај нас.

Кое зимо...ова последново зимо кое небеше зимо можеби....за некое право зимо ке те видиме како ке поминеш ;) Не ми е целта да сум циничен, за тебе непишувам, пишувам за тие што мислат еднаш засекогаш да си решат ситуација независно од тоа дали ке биде топла или ладна зимата. Пишувам заради паушални констатации што ги квалификувам "од рукав кажани"...а твоите се такви кога немаш мерач кога немаш температури...топло ладно без бројки и слики неважи на ниеден форум....описмени се малку види по другите форуми како се дискутира.
Самото тоа што немаш коментар на југ-исток само по себе кажува колку е твоето тврдење "субјективно"...или со други зборови ....секоја клима во зима со просечна Т од +7 поставена на јужна страна е добра клима ;)[DOUBLEPOST=1469919272][/DOUBLEPOST]
По сто и први пат имам и беко ббеу и грее кози бекото е класа за грее, и за ладење и за греење ,вие по каталог што сте експерти алал вера,јас од искуство кажувам,не ме интересира кинез, јапонец или од брег на слоновата коска. Најбитно е дали работи климата или не.Поздрав

Eve u ova te podrzuvam....nebitno mi e i mene sto pisuva na klimata so edna mala izmena...bitno mi e sto ima vnatre vo klimata ...od kompresor izmenuvac i freon(poslednive 2 digaat kilaza) i nikogas ne bi kupil kklima za koja neznam sto ima vnatre na baza na flaer....mimo "subjektivizam" i pausali od korisnici kao "dobra e", "dobro gree" (koga? na minus ili na +15? ) itn itn....Made in kinez e i na @moongoses klimata, no toa e 2011 koga on ja kupil, mu skidam kapa sto vo toa vreme voopsto ja nasol i zemal za taa cena za koja denes ima mnogu poslabi modeli-marki za istite tie pari...eve @Sass nesto spomna "bi rekol skromno" kako sporedba za vrven model so drug "basic" model...nie sme tie sto mozeme da gi spustime cenite na klimite jasno vi e toa ili ne ??? Samo treba kvalitetna diskusija koja klima sto nudi i dali vredi za cenata....i cenite samo ke idat nadole ;)[DOUBLEPOST=1469922874][/DOUBLEPOST]
Бајаги е голема надворешната и тешка, имам под мене од таа семоќната Грее за 19к, скоро дупло е поголема (додуша таа е 2.5ка, ама сум видел на форумов слични споредби во корист на омилената марка на форумов без да се спомне тој факт...)
Да те прашам вака јавно и педерски....мајстор Зоки кај го најде бе ти ако не овде и од мене ?
И второ...што К* се ситиш на клима 50% поефтина од твојата кога прво си ја купил зашто некој тука (као ја) ти ја препорачал и сервирал па ти си сеа као срекјен и задоволен јебач па ти се дигна мандалото да се смееш на комшијата со таа од 19к за која секој буљаш на темава знае која е иако ти божем не ја спомна.
Да не бидеш ти буљашот што се заебал за 20к плус ;)
Е од вакви незахвалници ми се ....

Последно уредено:
Mits. FH35VA e vrvniot model i cini okolu 1000eur, Vrvniot model na Toshiba (Daiseikai), na Daikin, na Fujitsu (LT), Panasonic Etheria se mnogu mnogu poskapi.
Zatoa velam deka za 1000evra ja kupuvas najdobrata klima od eden od nejrenomiranite kompanii za klima uredi.
Nekoi tamu vo mits. ne za dzabe ja smestile kako nivni vrven model.
Ne deka drugite se mnogu skapi, tuku mnogu skapi kaj nas.
Na primer Fujitsu LT vo srbija e okolu 900 evar, kaj nas 1700-1800evra, a kade e Fujitsu LU serijata, ili Toshiba daisekai okolu 1500evra.
Vo ovie mozi da se dodade I GREE UCROWN so twin stage twin-rotary kompresori ako se znae deka eden Carier za Americki pazar gi koristi ovie isti kompresori od Gree
Ucrown 12 kata nosi 12.1cm3 twin stage twin-rotary kompresor za 70 karti e edna od najdobrite masini za parite kaj nas,sekako ako se spremate za polarni zimi.
Se od Fucicu 12 LLC, Luca, Lm LEC seriite site koristat 8.9cm3 ( okolu 9000bty)Toshiba kompresori a fucicu 12 kata Luca kosta neverojatni 56 karti. Pa Sega videte kolku optereteno ke rabotat vo odnos na toa sto Fucicu go dava kako toplina po eurovent.
Zatoa micubisito fh35ve so 15 cm3 kompresor twin-rotary za 60 karti e zakon za Fujitsu luca so 8.9cm3 kompresor i 56 karti istoto vazi I za toshibata suzumi I slicni iako se brend ne vredat za parite.
Inace za infomacija od Fucicu site modeli trgnuvajki od 18 kata LF, NOKRIA, LT serijata koristat Sanyo twinrotari kompresori i se edni od najdobrite masini za greenje na pazarot.[DOUBLEPOST=1469951199][/DOUBLEPOST]

Чисто за допуна, само една зима е користена, ама за 50м2. Моја претпоставка, ако на топла зима грее без проблем 50м2, во ладна нема да има мука да згрее 30.
Живи били па видели.... Ќе споделам и тогаш сметки и слики и мерач.[DOUBLEPOST=1469915082][/DOUBLEPOST]
Gree tezi 28 kg ima kompresor 9.1cm3.
Tvojata tezi 34 kg so
Kompresorot ASD084SFNA7JK1, znaci 8.4 cm3 kompresor i 2 kw na -15 I 2.7 kw na -7 po eurovent ti greese 50 kvadrati bez problem,kolku ti bese vnatresnata temperatura na -10 nadvoresna temperatura 20 stepeni sigurno. Se e ova nerealno.
Sega ke ti kazam sto e realno jas so mojata lg d12ak-s12ak so 10.2 cm3 kompresor 37kvadrati greev na -14 stepeni nadvoresna klimata namestena na 25 stepeni na najsilen izduv ne mrdna od 23 stepeni vnatresna, termometarot namesten na 5 metri od klimata trosese 800-1200w ( okolu 900w najmnogu se dvizese potrosuvacka)
I uste edna bitna rabota da se kazi za servisnite upatstva od Gree samo na niv imam sretnato application area za sekoja klima pa ako sakate edna klima da vi raboti komotno, mirno I mnogu godini I dobro da topli bez pomos na dodatno greenje i na -15 mozite da se vodite po toa.
A ne vaka pausalno se pisuva so 12 ka klima se great 50 kvadrati,ama na kolku vnatresna temperatura e prasanje?
Smetkata bi bila vakva
9 ka do 15 kvadrati
12ka do 25kvadrati
18 ka da 35kvadrati
I klimata ke trae godini bez problem, ovde ima isklucoci kako na primer
Micubisito fh35ve koe moze da se smeta za 18 ka.

Последно уредено:
Zdravo na site
dali moze nekoja da zakaci ponovi cenovnici ako gi ima za MHI od uni24 i za Mitsubishi electric
vi blagodaram mnogu

pozdrav

Ste trgnale vo pogresna nasoka ako klimite gi merite po toa kolku kubika ima kompresorot, ziva smeurija e ova, znaci FUJI LUCA so svoite 8.9 cm3 po ovoj kriterium e los izbor, a se raboti za klima koja dava 3.1 Kw na -15. Sto mislite zosto e taka, zosto i uspeva ova so SAMO 8.9 cm3? Ocigledno e deka kompresorot e napraven da moze da "trca" na dolgi stazi na povisoki obrtai i pak nisto da mu ne fali, kako na dobro treniran atleticar, sitno ama zilavo, ako ovie 8.9 cm3 uspeva dobro da gi zadihtuva i da gi povtara ciklusite na komprersija do beskonecnost, a pri toa da ne vlece mnogu energija od mrezata ete go odgovorot. Nema mnogu da vredi pogolema komora koja ne dihtuva dobro, transportira povece ulje od freon i pri toa ima nizok kapacitet, pri sto mora da gi zgolemi br. vrtezi i potrosuvackata na energija za ist kapacitet.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom