Најекономично греење и ладење

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Научи се прво правописно да пишуваш па после дели совети

Sent from my Huawei P9

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
@IspT
So zdravje da si gi rabotis klimite

Hansolot 18 kata e top masina pa sto kompresor ima koga ke vidam Ucrown vo Hansol izvedba.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Две прашања..
Колку минимум степени треба да вади клима Грее ломо еко 3,5кв на издув кога не е толку ладно време од + 5 до -5? Ми покажува 43 степени на издув дали толку е нормално или повеќе треба да вади.
Колку треба да е минимум цревото од надворешната едниница до внатрешната?

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Две прашања..
Колку минимум степени треба да вади клима Грее ломо еко 3,5кв на издув кога не е толку ладно време од + 5 до -5? Ми покажува 43 степени на издув дали толку е нормално или повеќе треба да вади.
кај мене сабајле на 1с надворешна на издув имаше 34, ама затоа пак одржуваше 20с. со 340w потрошувачка и тоа во 36м2
мин. 3м по сервисното
ќе заборавев да ти кажам, не е мојата Ломо туку Чејнџ 9-ка, и тоа е сега за сега најголемиот мин. што сум го видел. На потопло гаси уште на 420-430w

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
Цените се со некои попусти, регуларно си стојат 30*** ломото, 37000 амбер е мислам.
Да, земав 3.5 за 12м2, немаа цени формирано за 2.5-ките од амбер серијата, а од ломо не ни носат 2.5.
Pre jaka e 3.5kw za 12 m2.

Член од
14 ноември 2011
Мислења
144
Поени од реакции
366
Јас го имам FUJITSU 24000 Btu/h (7.1/8.0 kW), Model: ASYG-24LFC / AOYG-24LFC (од Хидросет). Што те интересира околу него? Ќе фотнам утре некои слики од потрошувачка при вклучување (обично наутро накај 7.30) и потоа една фотка накај 8.30-9. Вака од ракав, на старт влече околу 1500w+/-150, потоа опаѓа на 390-650W. Го земав заради компактните димензии на надворешната единица (43-44kg).

Apropo razmrduvanjevo na zlatko a i muabetot za kombinacijata na on-off klima so termo akumulaciona pecka od zimoska malce razgledav da vidam dali i kolku gi usovrsile i se iznenadiv koga vidov kakvi dobri modeli se proizveduvaat ama uste poveke od cenite.. Jak kvaliteten inverter e baagi poeftin od jaka kvalitetna TAP,
Primer za sporedba na skroutz:
Fujitsu ASYG24LFC 1090€
https://www.skroutz.gr/s/434996/Fujitsu-ASYG24LFC.html

so
Olsberg Carat CTSC 14/527-3 (7KW) 1788€
https://www.skroutz.gr/s/4858226/Olsberg-Carat-CTSC-14-527-3.html

Nazalost ne veruvam deka imame nekoj na forumov koj ima iskustvo so nekoja vakva ko od linkov TAP so chip koj ja pravi da bide "pametna" i poekonomicna a i vrvnite materijali koi pretpostavuvam se implementiraat vo nea..

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Јас го имам FUJITSU 24000 Btu/h (7.1/8.0 kW), Model: ASYG-24LFC / AOYG-24LFC (од Хидросет). Што те интересира околу него? Ќе фотнам утре некои слики од потрошувачка при вклучување (обично наутро накај 7.30) и потоа една фотка накај 8.30-9. Вака од ракав, на старт влече околу 1500w+/-150, потоа опаѓа на 390-650W. Го земав заради компактните димензии на надворешната единица (43-44kg).
Sekako deka me interesira i obavezno da spodelis samo vo citiranoto ako procitas pak ke vidis deka prasuvam za TAP, odnosno me interesira edna skapa kvalitetna i "pametna" termo akumulaciona pecka TAP kako raboti kolku drzi toplina i kolku ramnomerno moze da ja emitira vo tekot na celiot den sobranata toplina..

Последно уредено:
Член од
30 декември 2007
Мислења
794
Поени од реакции
330
Имам Грее Бее 3.5Кw од летово, и засега супер лади и грее. Не знам колку точно троши струја ама сигурно троши многу помалку него ли панел од 2-3Кw a топли дефинитивно подобро. Ќе видам како и дали ќе работи кога температурите ќе паднат под нулата.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Имам Грее Бее 3.5Кw од летово, и засега супер лади и грее. Не знам колку точно троши струја ама сигурно троши многу помалку него ли панел од 2-3Кw a топли дефинитивно подобро. Ќе видам како и дали ќе работи кога температурите ќе паднат под нулата.
дали прекинува со дување внатрешната кога ќе ја постигне Т или продолжува да го врти истиот воздух дур не се уклучи пак надворешната ?

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Колку минимум степени треба да вади клима GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D на издув? Со мерач за температура ми покажува 43 степени на издув дали толку е нормално или повеќе треба да вади.
Некој?

Член од
30 декември 2007
Мислења
794
Поени од реакции
330
дали прекинува со дување внатрешната кога ќе ја постигне Т или продолжува да го врти истиот воздух дур не се уклучи пак надворешната ?
Внатрешната од кога ќе постигни температура првин кратко(20-30 секунди) го дува истиот воздух а после се гаси.

Член од
14 ноември 2011
Мислења
144
Поени од реакции
366
Монтираа денес кај мене Amber (3.5), Hansol (3.5) и Hansol (5.5). Планот е да се користат како примарни уреди за греење/ладење.

Првични импресии, тестирано на греење само:

- Говеда, буквално. Греат ко стока! 50С мислам монтерот измери на издув кај Hansol 3.5 на сеуште млака соба. Kaj Amber-от измери 43 (во тој момент накај 16С беше во собата), очекувам и тој над 48С да вади во стабилизирана соба.

- Ми требаа едно 15 минути да го врзам на домашната мрежа, малку нејасна е процедурата затоа што од старт во AP режим се подесени (треба прво да се симне апликацијата, па да се врзе на AP на рутерот па во него да се конфигурира домашната мрежа, па да се реконектираш назад на домашната мрежа). Инаку, после поврзување е одлично, апликацијата е исполирана и кориснички едноставна. Следните модели ќе ги конфигурирам за помалку од минута време.

- Внатрешните единици не се тивки како Мицубиши или Фуџицу, но не е страшно. Надворешните исто.

- Хансол 5.5ката на прво вклучување крена и до 2200W (мерачот од Сет, модел Олимпија). Потоа 1400-1700W па падна на 150W, ќе ми треба неколку дена да го набљудувам како се однесува и на колку ќе се стабилизира. Во секој случај ја стопли собата за многу брзо време. Говедово е 51kg, односно 8kg потешко од (FUJITSU 24000 Btu/h (7.1/8.0 kW), Model: ASYG-24LFC / AOYG-24LFC). Тарасата сега е непријатна за стоење додека работи надворешната единица.

- Хансол 3.5/Амбер 3.5 деновиве ќе ги проанализирам.

Првични импресии, големо браво за Gree. Се надевам се е склопено како што треба и ќе тера без проблеми. Топла препорака за секој што се двоуми, нема утка а и ценовно нема конкуреција за она што го нуди, посебно за Хансол и Амбер во 3.5kw издание и Хансол во 5.5kw.

p.s. не работам за Gree, немам никаква лична корист од постов, да утепав 2 дена читајќи од 300-от пост навака (научив за капилари, eev, редни, нередни и слични изменувачи, греачи на ова или она итн) и логички се одлучив за горенаведените уреди. Вивакс AERI исто го размислував за собата каде што е Amber-от сега, но бидејќи Amber-от има највисок SEER (оноа за ладење коефициентот), дури повисок од Hansol-от, сe одлучив за него наместо за Vivax AERI.

Kajgana Shop

На врв Bottom