Најекономично греење и ладење

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Едно прашање можеби не е најекономично греење но да ми препорачите добар котел за на струја (име од производител не продавач).

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Едно прашање можеби не е најекономично греење но да ми препорачите добар котел за на струја (име од производител не продавач).
За котел на струја најдобро мајсторот кој ти монтира радијатори и цевки да ти направи и едно котле на струја. Барем тоа е лесно а и најефтино ќе поминеш.

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
За котел на струја најдобро мајсторот кој ти монтира радијатори и цевки да ти направи и едно котле на струја. Барем тоа е лесно а и најефтино ќе поминеш.
Не е за поевтино и несака човекот праено. Специфичен си е бара “фирма“ квалитет. Му правам јас друго па ми бара и понуда за тоа.

Член од
20 септември 2016
Мислења
21
Поени од реакции
9
Имам Грее Бее 3.5Кw од летово, и засега супер лади и грее. Не знам колку точно троши струја ама сигурно троши многу помалку него ли панел од 2-3Кw a топли дефинитивно подобро. Ќе видам како и дали ќе работи кога температурите ќе паднат под нулата.
Kolku cesto ti pravi defrost ako si ja pustal nasabajle koga bese -1 -2 T denovive

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
после поминати 4 сезони на ладење и греење денеска го расклопив Неото мислејки дека е ред да се исчисти, ама уште кога го видов изменувачот и турбината пријатно се изненадив

IMG_20161122_123835.jpg
IMG_20161122_124827.jpg
IMG_20161122_124226.jpg
IMG_20161122_125057.jpg

само на кадичката за одвод имаше малку бела прашина, ваљда од средството со кое го чистам изменувачот 4-5 пати во годината
сите слики се од самото растурање на климата, значи ништо не е исчистено па сликано, турбината покасно ја поминав со четка за заби и ја направив да биде како од салон излезена :D

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Togas imas i vtor glas za Vaillant :)
Да да се распрашав по пријатели кои имаат некое искуство и сите ова го препорачуваат не за џабе се дупло поскапи буквално

Последно уредено:
Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
после поминати 4 сезони на ладење и греење денеска го расклопив Неото мислејки дека е ред да се исчисти, ама уште кога го видов изменувачот и турбината пријатно се изненадив

Прегледај го приврзокот 160296
Прегледај го приврзокот 160297
Прегледај го приврзокот 160298
Прегледај го приврзокот 160299

само на кадичката за одвод имаше малку бела прашина, ваљда од средството со кое го чистам изменувачот 4-5 пати во годината
сите слики се од самото растурање на климата, значи ништо не е исчистено па сликано, турбината покасно ја поминав со четка за заби и ја направив да биде како од салон излезена :D
Тоа значи добро чистете по дома па не останува прашина да стигне до клима уредот :).
После 4г. очекував да е хаос внатре. Во секој случај ценет пост и добра основа за споредба.

Член од
30 декември 2007
Мислења
794
Поени од реакции
330
Kolku cesto ti pravi defrost ako si ja pustal nasabajle koga bese -1 -2 T denovive
Толку рано ја немам пуштано ама најчесто до 1-1:30h после полноќ ја работам, и засега мислам дека нема замрзнато за да прави дефрост.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Тоа значи добро чистете по дома па не останува прашина да стигне до клима уредот :).
После 4г. очекував да е хаос внатре. Во секој случај ценет пост и добра основа за споредба.
замисли гри-то какво ќе биде, кога со ова обично Нео ја поминувам 90% од зимата :D
да додадам уште и ова, од почетокот на грејната сезона инвертерот што го имам има потрошено помалку од 6kw, не оти имав потреба да греам со него, него така да го истестирам како работи, да видам во колку бои свети надворешната :D

Член од
14 ноември 2011
Мислења
144
Поени од реакции
366
Која е разликата меѓу Gree Hansol (GWH12TB-S3DBA3E), новите нордик варијанти и U-Crown?
Освен цената од 350Е, друго горе-доле ми изгледа исто. Нормално внатрешната единица е алуминиум што реално не ми значи премногу, барем не 350Е.

@Strelec или некој друг нека пише видување ако не ве мрзи.

Исто ако некој го интересира внатрешноста (освен мене) на Hansol 3.5 и 5.5 нека пише, можам да ги отворам под услов да се само 6-те штрафа на предната маска и да сликнам.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Која е разликата меѓу Gree Hansol (GWH12TB-S3DBA3E), новите нордик варијанти и U-Crown?
Освен цената од 350Е, друго горе-доле ми изгледа исто. Нормално внатрешната единица е алуминиум што реално не ми значи премногу, барем не 350Е.

@Strelec или некој друг нека пише видување ако не ве мрзи.

Исто ако некој го интересира внатрешноста (освен мене) на Hansol 3.5 и 5.5 нека пише, можам да ги отворам под услов да се само 6-те штрафа на предната маска и да сликнам.
Osven aluminiumot sto se dobiva kaj U-Crown panelot(dizajn i izbegnato krckanje) a kaj Hansol e plastika i komporesorot kaj Hansol12k e za 2,5cm3 pomal t.e 9,6cc3 nasprema 12,1cc3 kaj U-Crown. Kaj Hansol18 i U-Crown18kompresorot e potpolno ist 12,1cc3.
No vo sekoj slucaj Refrigerant Diagramot kaj dvete klimi e ist, pa i kaj dvete ima dvostepen kompresor(dvostepen znaci deka e i twin-rotary u paket ide toa), plus interkuler, EEV + kapilara...za 20k razlika u cena mislam deka ka Crown najvekje Aluminiumot diga na cena zaedno so aplikacijata koja ide so WiFito od U-Crown i ima mal milion povekje opcii od onaa aplikacija sto ide so Hansolot.
U-Crown RefrigerantDijargram
RefrigerantUcrown.jpg
HANSOL S3DBAxx RefrigerantDijargram
RefrigerantHansolS3DBAA.jpg
Sto nakrajot na prikaskata dava malu porazlicni dijagrami na efikasnost pa U-Crown ima ovakov dijagram
diagCrown.jpg
A Hansol malku poinakov dijagram za 20k poniska cena
diagHansol.jpg
Ke vidime kakov dijagram ke izvadi ELekroL...i za koja cena ;)
http://www.medgana.lt/out_data/pdf/electrolux-irangos-kainynas-2016.pdf
http://www.home-comfort.ru/download/catalog/Lux_konditcioner.pdf

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Kolku T dava na izduv zavisi od zadadenata T a i od vnatresnata T, so 23 i 28 zadadena nema da dava ista T na izduv. A isto i so ista zadadena nema da dava ista Tna izduv ako vnatresnata e 10C ili 20C.
43C na izduv so koja zadadena T na daljinskoto imas izmereno i kolku e vnatresna T?
На 30 степени макс е поставена температурата на даљинското и на 3 брзина вентилаторот, на издув покажува 43.4 степени, се јавив и им кажав ми го променат цревото од 1.5м на 3м и сега покажува 50 степени. Првиот пат е мерено на 4 степени денски надворешна температура, а сега на 0 степени со магла ми покажува скоро 50 степени, односно 49.6 степени. Во упатството пишува дека стандард е 5м,7.5м и 8м бакарно црево, односно минимумот е 3м бакарно црево, што би значело за максимални перформанси климата треба да се постави по стандард, незнам дали да им се јавам утре и да им го кажам и тоа. Плус не ми дадоа упатство на македонски, морав на мајка ми да и преведам и секое копче поеднечно да и го објаснам, пофушарско работење од ова има во киргистан, па после сме ние...

Kajgana Shop

На врв Bottom