Незнам дали држи вода, ќе видиме на крајот. Него, како мислиш, МиБ не манипулирал со луѓето? Нели го манипулираше Бен да го убие Џејкоб? Нели ја манипулираше Клер дека другите и го имаат бебето за да ја придобие...? Ричард и жена му...?
МиБ и Џејкоб се манипулатори, тука нема дилеми.
Иначе сите донесени на островот имаат добра и лоша страна затоа што секој човек има добра и лоша страна. Џејкоб им дава избор да одберат сами помеѓу доброто и лошото, без да им наметнува (ја разбираш тука религиската конотација, нели?) Доген можеше да го убие Саид но не го уби, за да не прејде на темната страна. Доген е на страната на Џејкоб, нели?
Џејкоб сака да си најде замена и да замине но тоа не покажува ништо во однос на тоа кој е добар а кој е лош. МиБ не покажал ни еднаш дека сака да го уништи островот, туку само дека сака да си замине. Најверојатно на земјата, не на небото. Што ако МиБ е темнината која се чува на островот за да не се рашири по земјата...
Енивеј, знаеме дека серијата е склона на пресврти и шокинг моментс, но не верувам дека ова ќе се преврти до тој степен. За мене очекуван пресврт е Џејкоб и МиБ да се две страни на истата паричка, двајца манипулатори со различни цели... Џејкоб, реков и порано, веројатно го претставува доброто ама не она безгрешно добро како во приказните... или како да кажам, помалото зло. МиБ дефинитивно според мене е на темната страна.
Што е манипулација?
МИБ на Бен му рече „Убиј го Џејкоб ако сакаш да си одиш од островот“
На сите останати „Ако дојдете со мене (го напуштат храмот) ќе се спасите и ќе заминете од островот“
На Ричард „Убиј го Џејкоб и ќе ја видиш жена ти“ (можеби во рајот)
Ова се е “фер“ договор. Земи или остави, нема манипулација.
Додека Џејкоб.
На Ричард му вети ВЕЧЕН живот. Не тоа што бараше прво туку тоа што може да му го “овозможи“ Кој ветува такво нешто?

Преку Ричард а и лично, сите кои што е потребно ги убедува да прават се што ќе им рече, убивање, мачење, превари... Се тоа во име на некоја важна “виша“ цел, да се СОЧУВА островот. На никој не му кажа што добива, зошто е тоа добро... туку само дека мора така. И сите откако ќе извршат на овој или оној начин ги отфрла и се ослободува од нив.
Ова според мене е манипулација, искористување како сакаш кажи го.
Можеби за него „Целта ги оправдува средствата“ ама како претставник на ДОБРОТО премногу лесно “троши“ човечки животи. Само привидно не им наметнува. Цело време ги труе со идејата за важноста на островот кој што испаѓа дека е важен само за него.
Сите што ги донесе (а донесе многу) на островот се осудени на маки а богами повеќето (ако не и сите на крај) и на смрт. Тоа е добро?
Идејата дека МИБ ќе уништи островот ми е од АЛТ, односно нели го покажаа островот под вода.
Огромната енергија што ја поседува островот ќе биде добра или лоша во зависност од тоа кој ја контролира. Впрочем како и секоја енергија.

(Нуклеарната енергија во раце на терористи (како бомба) е УПМ лошо, ама е и те како корисна ако се експлоатира полезно.)
Ако и се дозволеше на Дарма да воспостави контрола над енергијата не е сигурно во кои цели ќе беше користена. Јебига сепак е тоа УС Арми :wink: со нив никогаш не си на чисто. Исто и на Видмор не се познати целите.
А од ове двајцава супер “херои“ ќе видиме на крај кој бил добар кој лош. Ама АЛТ со потопен остров и подобрени личности на главниве, ми викаат дека сепак МИБ ќе да е арниот. :smir:
ПС. Никаде не беше кажано дека халуцинациите што им се појавуваат се всушност МИБ. Тој си беше или Флок или Црн дим, а сега на крај е “Лок“.
Додека Џејкоб многу пати се покажа на чудни места и во чудни околности. Со халуцинациите само ги подобрува условите за манипулација.