tl;dr Добар блокбастер филм, осмица
Интересно филмче е Тенет. Идејата за time going backwards and forwards е солидна. Целиот филм е сепак блокбастер што се вади на gimmick-от, и за мене лично не е на ниво на другите филмови на Нолан. Акција, режија, sounds, едитирање и се по ред е за секоја пофалба. Приказната е таа, блокбастерска, одење од точка А до точка Б + gimmickot со времето и малку James Bond vibes sprinkled in.
Патинсон дефинитивно ќе стане новата голема ѕвезда во Холивуд, му се насобраа успешни филмови и улоги во critically acclaimed филмови, па сега Тенет и Бетмен, дефинитивно може да го гледаме почесто и на Оскарите а и во блокбастер филмови. Вашингтон беше супер протагонист, Дебики беше сосема солидна главна женска улога, Кенет Брана е добар актер, ама шо знам, му фали некоја екцентричност да биде негативец. Нолан професионално си ја има завршено задачата, сепак тешко е да се фатиш со ваков специфичен концепт и да го преставиш на добар начин. Имаше неколку предобри сцени (што можеби некој ќе го потсети на Инсепшн? Шо знам...), а филмот започнува with a bang од самиот старт. Времето е секогаш зезнато за претставување во филмови пошто постојат мал милион парадокси, ама кога ќе сфатиш дека секогаш постојат парадокси и не можеш да добиеш 100% одговор на секое "а чек бе...шо ако.....и ако ова?????" тогаш ќе имаш good time со филмов. На пример, Мементо е стварно револуционарен начин на раскажување на приказна и е филм што е исклучиво воден од приказната и тоа ти да дознаеш што е финтата со целиот филм. Тука, приказната не е битна т.е. го гледаш филмот за да гледаш кул акција, интересен саундтрак, јаки ефекти и забавен концепт што е to my knowledge never before seen во филмската индустрија. Не можам да му најдам многу маани освен тоа дека...е добар филм...и тоа е тоа. Никогаш не влегува во OMG THIS IS THE BEST THING EVEEEER. Туку цело време си "Yeah..ова е кул..ама...what?" и потоа кога дознаваш одговор на тоа "what?' си као "Ааа..да...кул". Мило ми е што филмов постои, мило ми е што излезе и проба да ги спаси кино салите во светот, мило ми е што Нолан си го исполни сонот за филмов (што како концепт го имал уште од почетоците на кариерата т.е. кога го снимал Мементо). У кратки црти if James Bond and The Doctor had a child што како мало паднало во казан со дроги. Ај лајк ит, вреди да се погледне
Се на се, кога на идејата со движењето на времето ќе додадеш класична приказна со одење од точка Б до точка А, малку елементи од 007 филмовите добиваш одлична акција, режија, звук, монтажа и се друго што е за секоја пофалба иако за мене лично не е на ниво на другите Ноланови филмски дела. Како за блокбастер, мора да се пофали оригиналноста на плотот со одење напред-назад со времето, и се на се мислам секој ќе смета дека Тенет е интересно филмче. Осмица од мене.
TENET