Aко не го прифатиш ***** како спасител, ќе одиш во Пеколот

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
trilobite напиша:
Не,не може да се надополни си ниедна друга личност,бидејќи ни еден од од овие што ги напомена не тврдел за себе дека е спасител освен Исус.Овиe што ти ги наброја:Мухамед,Буда..сами себе се дискредитираат и ниеден од нив не изјавил за себе дека во нив(или преку нив) е спасението(од грев) или имаат власт да простуваат гревови или нешто слично..
Не, не, не кажав дека и Буда тоа го зборел. Он е единствениот од организираните патријахални религии што не принудувал никогаш никого да се приклучи кон Будизамот, што не е случај со Исламот и Христијанството. Мухамед може и не рекол дека преку него е спасение, али сигурно муслиманите велат дека треба да го прифатиш Мухамед за да можеш да одиш у Рајот.

trilobite напиша:
"Јас сум Патот,Вистината и Животот;никој не доаѓа кај Тактото(Бог)освен преку мене"(Ев.Јован 14:6)
Ова Исус го збори лично за себе.
Сеа ти можеш да кажеш -"па секој може да каже за себе дека е спасител, и лудак и болесник и било кој..!"
Може.
Но само една личност во човечката историја се квалификува во оваа"категорија".A тоа е баш случај со Исус.
Само Тој давал невообичаени изјави(дека е Бог) и тврдења и само Тој правел невообичаени дела(воскреснувал мртви,оздравувал лепрозни,правел слепи да проглеуваат и сакати да проодуваат,стишувал бури и исполнил бројни пророштва од Ст.завет и на крај и самиот воскреснал.
Има луѓе што прават"чуда"или имаат вакви или онакви "способности",но никој не го направил она што Исус го направил,а успат и да тврди за себе дека е(од)Бог.
Од сиве овие работи најлогично ми е тоа што го цитирав погоре,а кое Он го има изјавено за себе,дека е навистина тоа за кое се прокламира.
Дека е Бог и Спасител.Истовремено.

Богот Митрас (персиски, а после прифатен од Римјаните) правел исти чуда, имал 12 “апостоли“, роденден му било на 25 Декември, јаделе леб и пиеле вино у негова чест, се верувало дека после неговото воскреснување (на исти ден како Исус - кога сонцето е на највисокото место) Митрас ќе ги казни злобниците и тие што не се крстени, мртвите ќе се вратат во живот и сите ќе живеат среќно со Митрас покрај нив, Исус се жртвувал исто како што се жртвувал светиот бик во Митраизмот и други пагански култури за да можеме ние да се просветлиме преку неговата крв итн. Моја поента е дека Исус не е единствена личност карактеризирана со тие способности.

trilobite напиша:
Проблемот е што целата човечка раса е грешна и што го одбиваат(го мразат е правиот збор)она што веќе им е објавено како познавање за Бог(во самите себе и во природата),а наместо тоа,одлучуваат да обожаваат "бог"што сами себе си го стокмиле.Ракотворен или незнам ти каков,некаков субјект од природата,животно или било што...
Целата човечка раса не е грешна. Пред да се појават патријахални Богови (машки богови на војната), никој не бил грешен одма при раѓање. Тоа се вовело откако Боговите на Војната т.е. „Богови на Сонцето“ како Јахве, Алах, Зевс, Осирис, Хорус, Ра итн се појавиле со пробивот на војната како машко „хоби“ и имале потреба да ја потчинат жената и нејзината религија. Како е најдобар начин да се направи тоа? Ајде ќе им го переме паметот дека жената била грешна и дека самото раѓање деца е прљаво и затоа сме сите грешни (симболички). Никој не разбира дека мажот и жената треба да бидат како едно - на исто ниво и никој на никого да не му потчинет за да можат да функционираат во приридата. И тоа обожавање на животни и нивно претварање во Богови не е во баш буквална смисла, него се верувало дека све што е живо - луѓе, флора и фауна се дел од оваа природа и дел од нејзиниот животен циклус и треба да се почитуваат.

Тука зависи што подразбираш под поимот фанатик или Христијанин.
Не секој што се декларира себе за Христијанин е стварно следбеник на Христос.
Фанатици се сите оние што зборат по телевизијава (како оној телеванѓелист у САД што јадеше гомна за хомосексуалците и после се откри дека и он е хомосексуалец) и што ствараат нивни одранки, дури и оние нормални луѓе што не знаат да кренат глава од Библијата или Коранот се фанатици. Сите веруваат буквално у она што пишува и многу од нив ради тоа си ствараат оправдувања за одредени ствари што ги прават у животот.

T

trilobite

Гостин
short1 напиша:
Не, не, не кажав дека и Буда тоа го зборел. Он е единствениот од организираните патријахални религии што не принудувал никогаш никого да се приклучи кон Будизамот, што не е случај со Исламот и Христијанството. Мухамед може и не рекол дека преку него е спасение, али сигурно муслиманите велат дека треба да го прифатиш Мухамед за да можеш да одиш у Рајот.
Toa што он ја ширел така својата филозофија не значи и дека автоматски е правилна.Денес имаме еден куп религии и секти кои на мирољубив начин пробуваат да врбуваат свои приврзаници,дури и доста се кријат под псевдонимот"христијански"но пасивноста не е никаков показател на исправност на еден поглед на свет.
Она што го правела Шпанско-Португалска колонизаторска политика во Јужна Америка и Африка никако не може да се нарече ширење на "Радосната Вест"(Евангелие).
Христијаните имаат заповед ја шират оваа порака директно од Исус.
Затоа што тоа е порака за спасение на души.
Нормално и логично е личност која се грижи и сака друга личност(група,народ,човештво)да заповеда оваа порака да стигне до "секое создание"(Марко 16:17)поготово ако се работи за најсуштинскотот прашање.
Тие што го навестуваат ова спротивно од начинот на кој Исус и апостолите со личен пример го вршеа,се знае каков дух ги терал да го прават она што го правеле.Со крв и оган.Познато ни е на сите.
short1 напиша:
Богот Митрас (персиски, а после прифатен од Римјаните) правел исти чуда, имал 12 ”апостоли”, роденден му било на 25 Декември, јаделе леб и пиеле вино у негова чест, се верувало дека после неговото воскреснување (на исти ден како Исус - кога сонцето е на највисокото место) Митрас ќе ги казни злобниците и тие што не се крстени, мртвите ќе се вратат во живот и сите ќе живеат среќно со Митрас покрај нив, Исус се жртвувал исто како што се жртвувал светиот бик во Митраизмот и други пагански култури за да можеме ние да се просветлиме преку неговата крв итн. Моја поента е дека Исус не е единствена личност карактеризирана со тие способности.
Твојата поента ми укажува дека не си доволно информирана околу почетоците на Јудео-Христијанската објава на Бога.
Првиот објава на Бога во човештвото е во самата мугра на создавањето на првите луѓе,а со самото тоа и почетокот на прва"религија"иако овој термин е тотално погрешен.Христијанствотото и неговата порака не започнува пред 2000 г.Тоа е само кулминацијата на пораката на спасение,која е документирана во 14000 ракописи и преписи на Новиот завет од тоа време и во многу секуларни мемоари и патеписи на негови современици.(како следбеници така и душмани)
А ова што ти го наведе не е ништо повеќе од приказни(митови)кои многу веројатно дека настанале во здодевните долги,топли ноќи во Блискиот исток на некој чичко со многу бујна фантазија.
short1 напиша:
Целата човечка раса не е грешна. Пред да се појават патријахални Богови (машки богови на војната), никој не бил грешен одма при раѓање. Тоа се вовело откако Боговите на Војната т.е. „Богови на Сонцето” како Јахве, Алах, Зевс, Осирис, Хорус, Ра итн се појавиле со пробивот на војната како машко „хоби” и имале потреба да ја потчинат жената и нејзината религија. Како е најдобар начин да се направи тоа? Ајде ќе им го переме паметот дека жената била грешна и дека самото раѓање деца е прљаво и затоа сме сите грешни (симболички). Никој не разбира дека мажот и жената треба да бидат како едно - на исто ниво и никој на никого да не му потчинет за да можат да функционираат во приридата.
Јас разбирам дека мажот и жената треба да дишат со"еден здив"во брачна заедница(ако е тоа можно,а сигурно е изводливо)но ќе мора да се помириш со фактот дека има битна разлика во машкож-женската природа,психологија,свест и жената не може да ја игра улогата на маж а притоа бракот,општеството да функционира нормално.
Иако се коси тоа со твоите про-феминистички идеи ќе мора да признаеш дека две глави во еден организам(брак,не општо) не можат да функционираат нормално,здраво правилно.
Комбинацијатата шија+глава е многу по практична:wink:
short1 напиша:
И тоа обожавање на животни и нивно претварање во Богови не е во баш буквална смисла, него се верувало дека све што е живо - луѓе, флора и фауна се дел од оваа природа и дел од нејзиниот животен циклус и треба да се почитуваат.
Баш во буквална.Египетските гробници и катакомбите во Ј.Америка(Маи,Инки,Ацтеки) се преполни со кипови,статуи во форма на гмизавци и други пернати створења кои биле предмет на обожување.И им биле верни до смрт.Сети се само на оние принесувања жртви на олтарите за умилостивување на "богот тој и тој" и донесување на добри плодови и приноси...
short1 напиша:
Фанатици се сите оние што зборат по телевизијава (како оној телеванѓелист у САД што јадеше гомна за хомосексуалците и после се откри дека и он е хомосексуалец) и што ствараат нивни одранки, дури и оние нормални луѓе што не знаат да кренат глава од Библијата или Коранот се фанатици. Сите веруваат буквално у она што пишува и многу од нив ради тоа си ствараат оправдувања за одредени ствари што ги прават у животот.
За изроди како во примерот погоре нејќам воопшто да дискутирам.
Ја не знам што подразбираш ти под нормален,ама не "фанатик".?!
Фанатично ли е тоа што некој учи"Љуби го ближниот свој како што се сакаш себе си","почитувај ги мајка си и татка си","кога ве прогонуваат,благословувајте","молете се за вашите непријатели","Прави го(однесувај се) она што сакаш и тебе да ти го прават"и сл...мислам ,не гледам што има тука фанатично и дрско во буквалното толкување на овие заповеди?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
trilobite напиша:
Toa што он ја ширел така својата филозофија не значи и дека автоматски е правилна.Денес имаме еден куп религии и секти кои на мирољубив начин пробуваат да врбуваат свои приврзаници,дури и доста се кријат под псевдонимот"христијански"но пасивноста не е никаков показател на исправност на еден поглед на свет.
Она што го правела Шпанско-Португалска колонизаторска политика во Јужна Америка и Африка никако не може да се нарече ширење на "Радосната Вест"(Евангелие).
Христијаните имаат заповед ја шират оваа порака директно од Исус.
Затоа што тоа е порака за спасение на души.
Нормално и логично е личност која се грижи и сака друга личност(група,народ,човештво)да заповеда оваа порака да стигне до "секое создание"(Марко 16:17)поготово ако се работи за најсуштинскотот прашање.
Тие што го навестуваат ова спротивно од начинот на кој Исус и апостолите со личен пример го вршеа,се знае каков дух ги терал да го прават она што го правеле.Со крв и оган.Познато ни е на сите.
Ја не велам кој е праведен, а кој не е. Гледам од историска и културна точка.

trilobite напиша:
Твојата поента ми укажува дека не си доволно информирана околу почетоците на Јудео-Христијанската објава на Бога.
Првиот објава на Бога во човештвото е во самата мугра на создавањето на првите луѓе,а со самото тоа и почетокот на прва"религија"иако овој термин е тотално погрешен.Христијанствотото и неговата порака не започнува пред 2000 г.Тоа е само кулминацијата на пораката на спасение,која е документирана во 14000 ракописи и преписи на Новиот завет од тоа време и во многу секуларни мемоари и патеписи на негови современици.(како следбеници така и душмани)
А ова што ти го наведе не е ништо повеќе од приказни(митови)кои многу веројатно дека настанале во здодевните долги,топли ноќи во Блискиот исток на некој чичко со многу бујна фантазија.
Затоа што вистински сум доста запознаета со како се развил „религиозниот” ум, затоа и го напишав тоа што го напишав. Првата религија е религијата на Божицата (не го пишувам ова од феминистичка гледна точка, далеку сум од тоа) која е со многу лица. Од неа дошол синот нејзин, а потоа тој станал Бог на Војна, и на крај со појава на металургија и на организирана војна, организирано општество и хиерархија он станал Универзален Бог (кој по правило е олицетворение на доброто, па морало да се стави Ѓаволот во улога за да се држат масите под страв), со пишани правила и прописи и со „прирачник” за свети војни.

Секој мит има основа у историја. Трој беше мит, нели? Го откопаа, нели?

Факт е дека Битие е копија (или пишувана in response to) од Енума Елиш, што е напишана околу 2000 г. пред н.е. (кога Израелитите не ни биле дефинирани како народ), а Стариот Тестамент е пишуван измеѓу 900 пне и 300 пне. И факт е дека атрибутите на Митрас се скоро идентични со тие на Исус. Ја не велам дека Исус е измислен, далеку од тоа. Само дека тие 4 апостоли малку морале да го модифицираат неговиот имиџ за да може да го надмине моменталниот култ на Митрас што имал многу следбеници. Све ова од политички причини на Константин.

trilobite напиша:
Јас разбирам дека мажот и жената треба да дишат со"еден здив"во брачна заедница(ако е тоа можно,а сигурно е изводливо)но ќе мора да се помириш со фактот дека има битна разлика во машкож-женската природа,психологија,свест и жената не може да ја игра улогата на маж а притоа бракот,општеството да функционира нормално.
Иако се коси тоа со твоите про-феминистички идеи ќе мора да признаеш дека две глави во еден организам(брак,не општо) не можат да функционираат нормално,здраво правилно.
Комбинацијатата шија+глава е многу по практична:wink:
Не сум феминист. Да бев, не ќе бев мажена и не ќе седев дома да чувам деца. Нормално е дека има разлики, али нема потреба да за тој однос кон женскиот пол као неспособен. Затоа што за тие ствари што ние сме способни, мажите не се. Затоа сме си потребни да живееме у хармонија и да се надополнуваме, а не да се гледа кон нас како на објект што е нечија сопственост.

trilobite напиша:
Баш во буквална.Египетските гробници и катакомбите во Ј.Америка(Маи,Инки,Ацтеки) се преполни со кипови,статуи во форма на гмизавци и други пернати створења кои биле предмет на обожување.И им биле верни до смрт.Сети се само на оние принесувања жртви на олтарите за умилостивување на "богот тој и тој" и донесување на добри плодови и приноси...
Не е во буквална смисла. Секое животно си има свој симбол. Змијата е симбол на мудрост. Птицата на небесата. Дрвото е тоа што ги спојува. Змијата обвиткана околу дрвото (со гранки во земја и на небо) што симболизира интелектуален и спиритуален пат за да се стигне до небесата т.е. птицата. Тие луѓе верувале дека они ја искористувале оваа Планета, па пошто веруваат дека све е во циклус - сметале дека нешто мора да и се врати и затоа жртвувале животни и земјоделски производи. Тоа што се зело, треба да се врати за биде кругот комплетиран.
Многу малку не учеа за религиите и животите пред Христијанството, па овде конечно најдов материјал за да се запознаам повише на таа тема. :)

trilobite напиша:
За изроди како во примерот погоре нејќам воопшто да дискутирам.
Ја не знам што подразбираш ти под нормален,ама не "фанатик".?!
Фанатично ли е тоа што некој учи"Љуби го ближниот свој како што се сакаш себе си","почитувај ги мајка си и татка си","кога ве прогонуваат,благословувајте","молете се за вашите непријатели","Прави го(однесувај се) она што сакаш и тебе да ти го прават"и сл...мислам ,не гледам што има тука фанатично и дрско во буквалното толкување на овие заповеди?
Не зборам за луѓе со отворени очи, со отворен ум што се запознаени со други верувања и пак продолжуваат да си веруваат во својата вера. Тогаш тоа е избор. Мислев на луѓе што се тотално заглавено со носот во книгата и не ги ни интересира да видат во што друго некои народи на планетава веруваат, нити пак да читнат нешто појше за тоа - а брзи се да ги осудуваат.

Handsome

Love me or Blow me !!!!
Член од
21 јануари 2006
Мислења
852
Поени од реакции
1
А сте се запрашале некогаш каде одат сите оние кој ќе умрат...мислам ако одамЕ веќе во некојси пекол или рај таму колку треба да има 9887454697454848 луѓе.мислам...

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.857
Поени од реакции
50.259
pa da bi trebalo da e guzva tamu ama sepak na sekoj covek (i na mene) mu e polesno da veruva deka ke ide vo raj nego deka za nekoe vreme ke go jadat crvi.

Член од
16 март 2007
Мислења
317
Поени од реакции
20
Drugite religii se izmisleni od nas lugeto, a sosto Bog ni dal slobodna volja i pravo na izbor (seti se na Adam i Eva) barem denes sekoj eden covek moze da stigne do Biblija da ja procita i da odluci dali ke go prifati Isus ili Buda, na pr. Biblija ima na recisi site jazici i sekoj moze da ja dobie. Jas licno znam primeri koga muslimani stanale hristijani, a i vo samiot Kur`an pisuva deka celata vistina e vo Stariot Zavet.
Taka da ne moze da se kaze deka Bog ne e praveden.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
241
Поени од реакции
3
Абе Бог е единствен, тој е духот на универзумот. А само пророците се различни.И како што имало почеток на светот, ќе има и крај(судниот ден), кога Бог ќе дојде на земјата за да наплати за гревовите. Тогаш ќе бидат судени живите и ќе бидат воскреснати и мртвите за да бидат судени. Еднаш се смилувал, па на земјата дошол во телото на Исус и не извадил од гревовите....

S

Sith_Lord

Гостин
Не сум крстен. Не верувам во ниедно Божество. Следам сопствен морален код.

Досега, верувам дека не сум работел за свесно да му наштетам на некого, а кога сум наштетувал, сум се трудел да ги исправам своите грешки. Ако вашиот Бог смета дека и покрај тоа што не ги кршам Десетте Негови Заповеди, живеам горе-доле "исправен" живот, се трудам да направам нешто што ќе биде од корист на оние околу мене, и општо гледам каде газам за случајно некого да не нагазам, ако и покрај тоа треба да одам во Пеколот, океј. Можда сум промашил некое правило... Ќе ме просветли некој?

Sith

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Marina_21 напиша:
Drugite religii se izmisleni od nas lugeto, a sosto Bog ni dal slobodna volja i pravo na izbor (seti se na Adam i Eva) barem denes sekoj eden covek moze da stigne do Biblija da ja procita i da odluci dali ke go prifati Isus ili Buda, na pr. Biblija ima na recisi site jazici i sekoj moze da ja dobie. Jas licno znam primeri koga muslimani stanale hristijani, a i vo samiot Kur`an pisuva deka celata vistina e vo Stariot Zavet.
A ja znam primeri koga hristijani stanuvaat ili budisti ili pagani ili ateisti. Mnogu poveke nego li muslimani sto stanuvaat hristijani.

Inaku, prasanjeto mi bese ova (a ne toa verglanje na isto pa isto sto go teras ti):

Мое прашање е ова -

Ако тоа е буквално точно, зошто тогаш Господ/Алах дозволува деца да се раѓаат окружени со некоја друга религија? Кај би завршиле Будистите или Индијанците или Ескимите итн? Не би било фер по мое мислење, пример, Будистите да бидат осудени у Пеколот затоа што не ги прифатиле нити Исус нити Мухамед. Тие се едни од ретките луѓе што не се религиозни фанатици какви што наоѓаме измеѓу Христијаните и Муслиманите

T

trilobite

Гостин
Sith_Lord напиша:
Не сум крстен. Не верувам во ниедно Божество. Следам сопствен морален код.

Досега, верувам дека не сум работел за свесно да му наштетам на некого, а кога сум наштетувал, сум се трудел да ги исправам своите грешки. Ако вашиот Бог смета дека и покрај тоа што не ги кршам Десетте Негови Заповеди, живеам горе-доле "исправен" живот, се трудам да направам нешто што ќе биде од корист на оние околу мене, и општо гледам каде газам за случајно некого да не нагазам, ако и покрај тоа треба да одам во Пеколот, океј. Можда сум промашил некое правило... Ќе ме просветли некој?

Sith
Држењето на 10 те заповеди не е можно во целост,ниту пак со тоа човек може да си ја откупи грешноста наследена од раѓањето.
Имено,принципот на 10 заповеди се состои(ќе ти го опишам сликовито)како синџир на кој се држи верникот(пример,ако верува) и ако макар еднаш погреши во една од тие заповеди(се кине едната алка)и се руши целата низа,и така се оди во понор...
НО,замислата во 10 заповеди не е за да да човек преку нив се спаси или се откупи и оправда,туку да ја согледа својата грешност и немоќност и да ја потенцира Божјата светост без која нема влез во негово присуство...
Тие заповеди служат како огледало во кое ја гледаме сопствената духовна и морална немоќ и очај.
Тоа е суштината на тие заповеди.
Полагањето на доверба во Бога,дека Тој ќе ги среди работите место нас,тоа е тоа што се бара од нас.Вера.
А тое и испланиарано едино ако некој место нас ги "среди"ги исполни овие заповеди,та преку неговиот труд или жртва) да се избавиме од бељата што ни виси на плеќи.
А за тоа е потребен некој совршен,безгрешен...таков нема.
И затоа Бог решава самиот тој да го среди проблемот место нас,отелотворувајќи се во Исус.
Бог прави се место нас,ги средува сите работи место тебе и само ти подава рака,да се качиш горе на површина..сликовито малце..
Најсулудо и безумно е човек да сврти глава и да рече"не,мене не ми треба некој тука да ми помага ја сам ќе лизгам по ѕидов,ќе претам..."
Бидејќи си искрен со горенапишаното,..тогаш се прашувам(ако стварно се чуствуваш толку задоволно од својата етичка дисциплинираност)зошто би ти претставувало проблем само да го усовршиш патот по кој си тргнал(пошто глеам дека имаш желба,се трудиш да живееш ок живот,со секаква позитивна намера)... но токму тоа Христијанството(Христос) и го учи.
Не ме сваќај погрешно,немам намера да ти натурам да веруваш или да прифатиш нешто што веќе можеби си решил никогаш да немаш контакт со него...само сакав малце посликовито да ти го доближам она што е како наслов на тема.
Најверојатно се работи за некои предрасуди или за примери од денешницава кои носат срам на црквата(ради лошо поведение на т.н. следбеници на Исус,(сепак се само луѓе со слабости),и верувај не си едини што има став на одбивност спрема Христијанството.
Но одблизу кога би видел(од изворот,мислам од Библијата,како тоа било уствари замислено),се менува целата слика и мислење за верата Христијанска.

S

Sith_Lord

Гостин
Види Триле, и покрај моето спорадично мрчење на форумов, кое верувај ми дека не е ништо повеќе од ментална гимнастика, имам почит кон корените и основните начела на Христијанството како религија.
Сметам дека е неправедно да се осудува една фундаментално исправна филозофија заради нејзиното институционализирање и грешките кои ги има направено таа институција.
За верба... не знам дали сум спремен. Засега ми е полесно да не верувам. За понатаму ќе видиме. :)

Sith

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Ne sum krstena i se custvuvam mnogu ispolneto poradi toa.
Me fascinira veruvanjeto vo pekol i raj kako aspekt na coveckata psiha, no gledano od nekoj moj agol, da go proucuvam i da me inspirira, da razvivam moi prikazni i emocii povrzani so toa, da gi spodelam i kombiniram so svetot. Tolku.
Vo drugi priliki ic ne se zamaram so pekleto i rajeto osven koga treba metaforicno i onaka slatko da gi upotrebam, a ziveam spored pravilata na dvete, se dodeka ne gi preminam granicite sto sama sum gi postavila a za koi velam samo deka nema da dozvolat da nastetam nekomu premnogu ;).

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
In heaven all the interesting people are missing. Friedrich Nietzsche

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Marina_21 напиша:
Citam, citam, citam vo posledno vreme i samo citam i dosadno mi e da kucam, poshto samo citam, i koga citam sigurno ke procitam neshto shto mi se dopagja ili ne mi se dopagja... Najinteresno e koga covek ke naide na nekogo koj ne znae nishto, a si misli deka znae neshto. Gledam kako ti devojko apologetski si raspolozena celo vreme i neshto drvish muda Bog ova Bog ona, naokolu kazuesh i toa shto e i toa shto ne e, a najlosho e toa shto gi snabduvash ljugevo so pogreshni informacii, taka da jas pocustvuvav griza na sovest i sekako griza za toa kako ti bi vlijaela vrz mnogu mladi ljugje zemajki vo predvid deka forumov e prepoln so pubertetlii.
Bi sakal da mi gi kazesh tie primeri, tie ljuge koi se preobratile od Islam vo Hristijanstvo, a prethodno 5 pati denot da klanjale(da se molele), da postele za svetiot mesec Ramazan, da kazuvale Shehadet(deka Bog e eden, a Muhamed e negov prorok), da davale pari na siromasi, i da odele na Hadz(sekako ovie dve poslednite spored finansiski moznosti), ili podobro kazano da gi ispolnuvaat tie 5 stubovi na Islamot.
Denes mnogu ljuge shto se "Muslimani" se Hristijani, isto taka i mnogu Hristijani ne se Hristijani. Nemoj da bidesh vo zabluda da rokash gluposti na forumov. Izgleda vo pravo bil Garfield koga kaza deka si detulence, ja so ova sakam da ti pomozam i da ti smenam neshto, ili da smenam neshto vo tebe, da ne bidesh detulence, ke moze vaka? Aj potrudise.
Ushte edna informacija, golem e brojot na tie Hristijani koi se preobratile vo Islam, iako prethodno procitale Biblija (Nov i star Zavet).

Peace and Love, and don't be affraid is it all true:)

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Marina_21 напиша:
Free will bullshit. Ако е семоќен зашто не направи сите да му се клањаат него, и покрај тоа што имаат слободна воља? Каква е таа слободна воља кога уште од мал некој те тера да следиш некои наметнати идеали и принципи? Некој ги прашува бебињата дали сакаат да се крстат или не? (го имаше кажано некој погоре) Зашто се раѓаат грешни? За да има оправдување цел живот да носи зејтин у црква?
Можеби се започнало како убава идеја да се натераат луѓето да не бидат лоши, и било некој примитивен начин на внесување на морални кодови, но денеска има зафатено преголеми размери. А се тоа се базира на една книга... Подобро ќе гледам Star Wars и би ја прифатил Силата како религија зашто барем не пробува да направи будали од луѓето... Иако не се сложувам со филозофијата на џедаите, ама тоа на друго место.

Kajgana Shop

На врв Bottom