85 издание на Оскарите

За кого навивате во категоријата за најдобар филм?

• Amour (2012)

Гласови: 10 10,9%
  • Argo (2012)

Гласови: 6 6,5%
  • Beasts of the Southern Wild (2012)

Гласови: 0 0,0%
  • Django Unchained (2012)

Гласови: 31 33,7%
  • Les Misérables (2012)

Гласови: 18 19,6%
  • Life of Pi (2012)

Гласови: 7 7,6%
  • Lincoln (2012)

Гласови: 13 14,1%
  • Silver Linings Playbook (2012)

Гласови: 5 5,4%
  • Zero Dark Thirty (2012)

Гласови: 2 2,2%

• Вкупно гласачи
    92
  • Гласањето е завршено на .
Колку бавен и во друга ситуација досаден филм, Арго, а толку бргу ми помина времето.. Џанго на моменти ми здосади, а као требаше да биде забавен. Арго има континуитет, тензија, исчекување и емоции. А тоа за мене е доволно за номинација, далеку, мнооогу далеку од другиве номинирани би прифатил. Големи имиња и само пофални ревјуа искачаат. Па и вкус карта би дозволил овде, нели за кого како, ама квалитетен филм и не мрднав. Афлек на пола да глумеше од што е режисер, голем човек ќе беше. Инаку што врска има Клуни со Арго?

9DGY3A5.jpg

lA0ikKk.jpg

PkEVAso.jpg

i74fc58.jpg

tADTamJ.jpg

O5zeHGL.jpg

1KTICQI.jpg

bwAnaJT.jpg

Ако си прочитал во весник тогаш ова е една од потешките дезинформации во нашиов медиумски простор :)

Академијата е составена од скоро 6000 членови кои побарале и добиле членство врз основ на постигнувања во својата област. Секој гласа во својата категорија (актери гласаат за актери, оние кои се бават со ефекти гласаат за ефекти итн...). Единствено за најдобар филм гласаат сите. Процесот на гласање е долг и минува неколку фази. За номинирање најдобар филм на пример, секој гласа за 5 филмови. Подоцна во нов круг на гласање се одредуваат победниците, при што секој гласа за еден филм.

Кои актери се во Академијата?

Еве линк за составот на комисијата која ги одбира оскарите: http://on.net.mk/zabava/film/oskarite-koj-e-glaven
Мал извадок за тие што ги мрзи да отворат :

Жирито е составено од 6.404 членови, од кои најголемиот дел живеат во Лос Анџелес, а останатите се во северна Калифорнија, Њујок и Лондон. Со мала предност, мнозинстовото се мажи, а просечната возраст им е 57 години. Еден од нив е Руперт Мердок, друг е Алмодовар, трет е Саша Барон Коен. Џорџ Лукас, Вуди Ален и Двејн "Рок" Џонсон, не се на списокот.
Членството во Академијата е исклучително со покана, но задолжителна е поддршка од најмалку двајца постојни членови. Кога еднаш ќе станеш член на Академијата таа фукција ти трае до крајот на животот. Токму ова е и една од најголемите забелешки на критичарите на Академијата кои организациајта ја прикажуваат како збир на старци и пензионери кои врзани за нивните боци со кислород ги избираат победниците за Оскар.

Значи просечна возраст на комисијата е 57 години :)

Добро, како може комисија да има 1200 членови? :)
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 13:19 ---
Да појаснам: комисија ти е тело што заседава, дискутира, одлучува... овде нема ништо такво, се гласа, исто како на избори само во неколку фази и покомплицирано. Членството доживотно но има две работи тука: прво, секоја година влегуваат нови луѓе, и второ, не гласа секој кој им членство, на некои им е здосадено, некои не знаат да работат на компјутер. Вуди Ален уште пишува на машина за пишување па добро е што нема да се замара со ова :)

Инаку оваа година воведуваат интернет гласање и многу поплаки имало околу номинациите, затоа што на многу луѓе поканите им завршиле во "Junk Mail" и не ги ни виделе, а добар дел од оние кои пробале да гласаат не можеле да се снајдат во системот...

The Impossible >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Beasts of The Southern Wild

Место да форсираат тукушто проодени црнкички за да направат мерак на ѓупската популација во америка , би било убаво да им посветат внимание на вистинските млади таленти . Дечково ( Лукас во филмот) е баш тоа. Растури . Оддамна немам гледано млад актер толку добро да прикаже емоции во филм. Огромен талент.

Одлична глума и на другите двајца млади актери , а да не зборам за Мекгрегор и номинираната Наоми Вотс :cuc:

Одличен филм . Не измислија топла вода , но одлични емотивни сцени изглумени на највисоко ниво .

^ This. Детето од The Impossible и детето кое го глумеше Гаврош во Les Miserables се милион пати подобри од девојчето со ѕверовите, чија глума се состоеше од трчање и правење глупи фаци.

Што убаво си отспав на филмов "Beasts of the southern wild" последниот пола саат. Уште кога разгледував кои се номинирани не ми обрна внимание ама откако му удрија едно фалење на фејсбук седнав да го изгледам. Си мислев нешто до мене е ама гледам тука дека и другите не го доживеале ништо посебно. Единствено што ми остави впечаток е саундтракот.
По Линколн и овој ми треба некој добар филм, за промена.
Утре на листа: Life of Pi.

Дали некоја наша телевизија ќе ги пренесува Оскарите? Лани на Сител гледавме
На Миланка време и е да се подготвува за да коментира

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom