Што читате во моментов? (со краток коментар)

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Од досада го почнав Твајлајт серијалот и по 4 пат :toe:

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
How to become a instant millionaire with sports betting ...

Се си бива ..:pipi:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Jamaica Inn - Dapne de Maurier...
Опушта,релаксира и лоботомира во исто време...:back:

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
Kaрлс Зафон - Играта на ангелот

--- надополнето ---

:eek:ftopic: Мразам што треба да пишувам оф топик, ама не побарав за посоодветна тема од оваа.....
Ме интересира дали има да препорача некој книги слични со ,,Странецот‘‘ - Албер Ками, ,,Процес‘‘ - Франц Кафка, ,,Демјан’’, или ,,Игра во ‘ржта‘‘ - Џ. Селинџер(иако неверувам дека некој може да направи нешто барем малку блиску на делото на Селинџер)! Би ви бил благодарен на секој совет....

Член од
25 октомври 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
Pocituvan,
dokolku sakas da citas fantasy, najtoplo ti gi preporacuvam pisatelite Robbin Hobb (The assasin trilogy), i Raymond E. Feist (The rifwar saga). Mozat da se najdat vo Angliski Centar (Do bivso OU Lenin - Skopje), a ima i prevodi na srpski po drugi knizarnici. Knigite na Feist se vrvno literaturno ostvaruvanje vo poleto na epskata fantastika (fantasy), i cinam najbliski po kvalitet do delata na Tolkien. Robin Hobb raskazuva mnogu slikovito, i so malku fantazija ke se najdes na mestoto na nastanite. Pozdrav

--- надополнето ---

Probajte so "The tenth man" od Graham Greene
Kaрлс Зафон - Играта на ангелот

--- надополнето ---

:eek:ftopic: Мразам што треба да пишувам оф топик, ама не побарав за посоодветна тема од оваа.....
Ме интересира дали има да препорача некој книги слични со ,,Странецот‘‘ - Албер Ками, ,,Процес‘‘ - Франц Кафка, ,,Демјан’’, или ,,Игра во ‘ржта‘‘ - Џ. Селинџер(иако неверувам дека некој може да направи нешто барем малку блиску на делото на Селинџер)! Би ви бил благодарен на секој совет....

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.169
Поени од реакции
25.902
Негде сум помеѓу Фактотум на Буковски, Преобразба и расказите на Кафка и Чистилиштето на Данте.
И крајно време е да се свртам кон Паоло Коелјо и други 'не бој се сине купиче ти тата трактор' автори оти вака не бива.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.271
Поени од реакции
2.271
`Македонски јазик и литература за матуранти` од Билјана Богданоска!

Супер е книгата. Многу приказни се вмешуваат некако, многу ликови, секој со своја приказна. Некако и чуствата на ликовите се испреплетуваат, понекогаш се чуствувам како да читам книга пишувана неколку илјади години - почнувајќи од стара Грција, па средовековието, хуманизам и ренесанса, романтизам, модернизам. Се опфатено во книгата.

А воводот е малку така потежот, психолошки во книгата. Треба да се прочита едно добри 3 пати за да се разбере.

Се на се склопено, добра книга. Не ја препорачувам на оние кои не се матуранти.:smir:

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
освен што се спремам за матурските испити кога сум послободен ја читкам наполеон последната песна на заминување од макс гало

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
399 - Фредерик Бегбеде
Сурова несоџвакана, исплукана реалноста за маркетинг - бизнисот, кој не е ништо друго освен бизнис.

„Се викам Октав и се облекувам во АПЦ. Правам реклами: да, јас го загадувам универзумот. Јас сум оној тип што ви продава гомна. Оној што ве тера да сонувате за работите кои никогаш нема да ги имате. Секогаш сино небо, никогаш грди женски, совршена среќа, ретуширана во Фотошоп. Слики над кои човек се лигави, со музика во заднината. А кога со грижливо штедење ќе успеете да си го купите автомобилот од соништата, оној што го снимав во последната кампања, за мене тој веќе ќе биде демодиран. Јас одам три чекори напред и се трудам да ве фрустрирам. Ве дрогирам со новоста, а предноста на новоста е тоа што веќе никогаш не останува нова. Секогаш има некоја нова новост поради која претходната станува стара.

Животот го поминувам лажејќи ве, и богато сум награден за тоа. Хедонизмот не е хуманизам, туку cash flow. Што е неговата девиза? „Трошам, значи постојам“. Но за да се создадат потреби, треба да се поттикнат љубомората болката, незадоволството, тоа е мојата муниција, а вие сте мојата цел. “

P

PoisonLady

Гостин
Последната кашмирска роза од Барбара Клеверли.
До сега имам прочитано само една третина од книгата но до сега ветува.Дејствието се одвива во Индија каде "случајно" умираат сопругите на неколку познати англиски офицери и секоја од нив умира во месец март.
Затоа еден детектив ќе покрене истрага со која сака да докаже дека не станува збор за обична смрт или самоубиство туку за одлично испланирани убиства.
Вреди да се прочита.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
„Тесла- портрет меѓу маските“- Владимир Пиштало

Навистина извонредна биографија за модерниот Прометеј. Авторот наведува една генијална реченица во која заслужено го величи научникот: „Светот помалку се измени од Платон до раѓањето на Тесла, отколку од раѓањето на Тесла до неговата смрт“.
Имам читано повеќе биографии за Тесла, но оваа ми остави најсилен впечаток бидејќи колку е претставена неговата големина и исклучителна интелигенција толку е претставена и неговата обичност и кревкост. Пиштало како да сака да му покаже на читателот дека Тесла е сепак човек од крв и месо кој знае да заплаче невино и безпомошно како мало дете.
Перфектен контаст на големината и едноставноста проткаена со низа философски мислења и двоумења низ главата на измислителот на 20-от и 21-от век.

Член од
19 април 2010
Мислења
100
Поени од реакции
20
Neverwhere- Neil Gaiman и Love u to Death- Meg Cabot и двете се фантазија...Во Првата се раскажува за човек кој ке се најде во долен Лондон (тоа нес као алтернативен Лондон), а другата е за некое девојче кое духовите на лугето ги испраќа во рајот или пеколот во зависност од нивните гревови.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
"Плачат оние планини за мене" од Петар Ширилов. Приказната е за Деспот и Деспа, Македонци протерани од родниот крај, планинското село Северјани, Егејска Македонија во екот на Граѓанската војна во Грција (1946-1949). Тие се населуваат во Војводина, Југославија, каде што се обидуваат да започнат еден нов живот, на една туѓа, а сепак гостопримлива земја.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Браќа Карамазови во моментот ја читам по препорака на еден член од форумов. За книгате дафинитивно треба да се одвои доста време не само што има многу страници туку има и многу личности многу заплети многу пораки и не е лесно се да се прогота, но секој што ќе ја прочита сигурно ќе му стане една од топ 5 книги што ги прочитал во животот.

Kajgana Shop

На врв Bottom