Тема со погрешен наслов , видов како почна да се развие во првите неколку страни , не сакав да се мешам пошто ништо не се решава , секој останува на својот став , но сега гледам стигната е на 14-та страница.
Кога веќе сте загреани за дискутирање , ај и јас едно мислење да кажам :
- Нити го осудувам нити го подржувам случувањето во Тетово , но ги разбирам македонците , исто како што ги разбирам и албанците.
Македонците се фрурстрирани поради пеењето на химната на албанското знаме во државен универзитет , во присутство на министри , декани и ректор.
Како и заради игнорирањето на државната химна. (не е пуштена нели?)
Иако заменик министерот Незири вели дека ова не е никаков проблем ... тоа сепак е проблем , сериозен проблем.
Ако Македонија е независна држава со свој грб , химна и знаме , пропишани во устав ... тогаш тие државни симболи треба да се почитуваат , и тука македонците се во право.
Но ако Македонија по устав е држава со мултиетничко општество , каде во некои општини има и федеративни елементи ... тогаш тие државни симболи треба да ја отсликуваат реалноста , во тоа знаме , химна и грб , треба да се претставуваат и немакедонските заедници , кои веќе бројат 40% од населението , особено албанците како заедница над 20% , со посебни права.
Химната не само што не ги претставува албанците , туку таа не ги претставува ни македонците.
Гоце Делчев, Питу Гули,Даме Груев, Сандански!
Тука ги нема сите македонски револуционери , оваа химна го нема ни човекот кој последните 10 години прерасна во икона на македонскиот народ , а тоа е Александар велики.
Го нема Филип , го нема Тодор Александров , Ченто ...
Оваа химна е погрешна химна , мене уметнички ми изгледа како кинеските батерии СЌМУ ... лоша изведба, лоша замисла...
Нација која вели дека има вековно минато , со многу историја , а сепак сите спомнати личности се од пред 100 години.
Ако македонецот вели дека не се откажува од својот идентитет и дека ќе продолжи и понатаму да опствојува храбро на овој дел од Европа , спремен за нови борби за екзистенција .... тогаш подобро е оваа химна да се промени , пошто не се само Гоце и Питу дел од историјата на македонците .... во иднина можат да се појават нови револуционери , поголеми од овие четворица.
Конклузија : Оваа химна не ги претставува ни албанците ни македонците.
- Треба нова државна химна.
Таа државна химна ќе ги вклучи и албанците. Ќе се дозволи на свеченостите , организаторот да одлучи освен новата државна химна дали ќе интонира и химна на националностите. Македонците можат денешната химна да ја задржат како национална химна ( а јас би им препорачал да изберат нова , без конкретни имиња или пак да го изберат само Александар , како најсјајна личност на нацијата , да речеме)
Исто така албанците освен интонирањето на новата државна химна , ќе можат да ја интонираат и химната на албанското знаме.
Но првин треба државната химна.
Исто така државното знаме кое веќе е сменато , и тоа на поразителен начин , под принуда од соседот... би било убаво да се смени и заедно со албанците со договор да донесат ново државно знаме.
А македонците ќе го употребат Сонцето на Вергина како национално знаме.
=
Инаку овие денови , провокациите што се случуваат од двете страни , се дел од политичката борба за власт , вакви настани највише палат кога има економска криза , а ние токму во таква сме.
Мислењето за промена на химната и знамето се лични мои , и не сакам да ми реплицирате како да сум јас Претседател на Македонија , и како да сум јас тој што одлучува , само лаеме на форум , не дека не прашува некој , даваме идеи од наше убедување.
Поздрав