?
..........
Гостин
Албанска химна во албански универзитет со 90% албанци.. нема ништо лошо во тоа, требало и македонци да присуствуват и да запеат по неко стих, во име на соживот...
Ај кажи што загубила Македонија материјално со пуштање на албанска химна??????????Јас немам ништо против албанската химна.Дома и на собир на ДУИ/ДПА и на ваши албански празници пуштајте ја колку што ви е ќеиф,но во државни институции нема место за нејзе,ниту за која било друга химна освен Денес над Македонија.
Не е работата само во економијата и во добивање ефтини политички поени со овие работи.Вакви слични чинови на непочитување се случуваат десетици секоја години низ Македонија и сум бил сведок на слични настани.Во официјална иснтитуција на РМ се пушта химна од друга држава.Не е ова од денес измислено пуштањево химна,тоа се случува цело време и се руга на државата.
Исто и со знамињата.......класични чинови на непочитување на државата се тоа.Оваа држава ви го почитува правото да бидете албанци,да веете и ваши знамиња во општини каде што имате значаен процент,ви го почитува правото да се образувате на мјачин јазик од забавиште па до постдипломски студии и ви ги признава тие дипломи.Оваа држава ви обезбедува работни места во институциите само поради вашата националност,има двојазичност во многу места во државава каде што ве има во поглем процент....Државата ви ги почитува,дава и гарантира сите права што ги имате,а за возврат бар малку да покажевте почит кон симболите на оваа држава не ви текнува,така ?Сакаш да зимаш,но не и да дадеш.....е нема никаде така.
Во средена земја на секого му е гајле чиво знаме се крива и чија химна се пушта,сам што во средена земја за ваква работа некој одговара. Во средена земја,да ќе си добиеш права,али нема никогаш да ти се дозволат вакви чинови.
После колку студенти да се пријавуваат ????????? четворица????????
leandra даде одговор.Реално како можеш да дадеш универзитет на 5-6 000 луѓе ?
Иначе за школите не сум сигурен дека има настава по македонски,ако памтам проблеми им правеа нешто.
Кај нас носеа деца со комбиња од околните села за да може законски да формираат повеќе албански паралелки. Позната стара стратегија.Па и у Велес направија албанска паралелка за двајца????
А што ќе загубите вие ако слушате и пеете македонска химна додека знамето на Македонија се виори на јарбол?Ај кажи што загубила Македонија материјално со пуштање на албанска химна??????????
Во Прилеп тоа се вика вака:
Сакате да се е*ете, не сакате да ви влези.
најверојатно се шегуваш................leandra даде одговор.
Што да праиме ние сите неписмени, среќа ве имаме вас во државава сите писмени, паметни, убави, лични, намирисани....А параноја колку сакаш, де сте неписмени, де ќе ја отцепите Македонија, де не ја почитувате државата, де сте глупи, де сте неевулуирани..........
па нормално и јас во ЈУЕС би ја интонирал химната на ЈУЕС..........Тоа е повреда на суверенитетот. Македонските албанци се македонски државјани а не албански(дури и да имаат албанско државјанство, со самиот факт што имаат и македонско државјансто истите се сметаат исклучиво за македонски граѓани во Македонија. Дали Црнците во ЈУЕС ја интонираат химната на Нигерија или Американската?
реципроцитет бе брату....ти имаш право на се, таму немаат на ништо....Ако навистина Албанија е мултиетничка......или западен производ на неволји....заедно со новородениве косовари.најверојатно се шегуваш................
Добро ти го прочита мојот пост? Зошто ми реплицираш безпредметно...па нормално и јас во ЈУЕС би ја интонирал химната на ЈУЕС..........
А статусот на албанците да го изедначиш со црнците во америка треба да биде на ниво на шега....
Нема .............. ниту едно ............ а има Македонци и тоа во не така мал број !Колку што знам во Албанија има училишта на македонски јазик.....или грешам???
У Велес никогаш немало албанци, во самиот град никогаш. Дури еден грев се кандидираше за градоначалник на Велес од дуи, кој знае дали имаше 4то одделение, проста проширена реченица незнаеше да поврзе, го вртеа на клипови долго време, грев.Кај нас носеа деца со комбиња од околните села за да може законски да формираат повеќе албански паралелки. Позната стара стратегија.
А во Македонија ја интонираш на Албанија? Значи во Америка би играл стап, овде не игра. Или за да ја почитуваш државата треба да јадиш ќотек ко вол.па нормално и јас во ЈУЕС би ја интонирал химната на ЈУЕС..........
читав негде дека и таму сте биле староседелци.А статусот на албанците да го изедначиш со црнците во америка треба да биде на ниво на шега....