Македонеро
Домаќин
- Член од
- 15 декември 2008
- Мислења
- 3.485
- Поени од реакции
- 1.854
Изгледа на Дарди и Пуно не им е јасно дека со правата следуваат и обврски.
Немакедонски заедници поготово албански кои бројат повеќе од 20%.... епа добро бе дардан ако броите повеќе од 20% зашто бојкотирате попис? нели сте и повеќе од 20% што не дозволивте да се напраи попис - и онака ке одеше во ваша корист така? е арно ама неможе некој да се попишува у македонија преку сакајп шо е моментално у швајцарија или германија или каде и да е..Но ако Македонија по устав е држава со мултиетничко општество , каде во некои општини има и федеративни елементи ... тогаш тие државни симболи треба да ја отсликуваат реалноста , во тоа знаме , химна и грб , треба да се претставуваат и немакедонските заедници , кои веќе бројат 40% од населението , особено албанците како заедница над 20% , со посебни права.
Химната не само што не ги претставува албанците , туку таа не ги претставува ни македонците.
Гоце Делчев, Питу Гули,Даме Груев, Сандански!
Тука ги нема сите македонски револуционери , оваа химна го нема ни човекот кој последните 10 години прерасна во икона на македонскиот народ , а тоа е Александар велики.
Го нема Филип , го нема Тодор Александров , Ченто ...
Нација која вели дека има вековно минато , со многу историја , а сепак сите спомнати личности се од пред 100 години.
Ако македонецот вели дека не се откажува од својот идентитет и дека ќе продолжи и понатаму да опствојува храбро на овој дел од Европа , спремен за нови борби за екзистенција .... тогаш подобро е оваа химна да се промени , пошто не се само Гоце и Питу дел од историјата на македонците .... во иднина можат да се појават нови револуционери , поголеми од овие четворица.
Конклузија : Оваа химна не ги претставува ни албанците ни македонците.
- Треба нова државна химна.
Таа државна химна ќе ги вклучи и албанците. Ќе се дозволи на свеченостите , организаторот да одлучи освен новата државна химна дали ќе интонира и химна на националностите. Македонците можат денешната химна да ја задржат како национална химна ( а јас би им препорачал да изберат нова , без конкретни имиња или пак да го изберат само Александар , како најсјајна личност на нацијата , да речеме)
Исто така албанците освен интонирањето на новата државна химна , ќе можат да ја интонираат и химната на албанското знаме.
Но првин треба државната химна.
Исто така државното знаме кое веќе е сменато , и тоа на поразителен начин , под принуда од соседот... би било убаво да се смени и заедно со албанците со договор да донесат ново државно знаме.
како пошла работата очекувај дека и на државни празници најразлични манифестации и било кој друг настан каде што ке се пее македонската химна ке оди и албанската. па друи некаде и само албанската ( како што и веќе гледате )Иначе пред малце ме обавестија дека на Полициска Академија денеска, после државната химна одела и Албанската..
DezinformacijaИначе пред малце ме обавестија дека на Полициска Академија денеска, после државната химна одела и Албанската..
Каква дезинформација, женска ми студира таму, денеска прв ден и беше. Не гледам причина да ме лаже..Dezinformacija
Иам еден куп другари таму, сигурно би дознал ако се десило нешто такво. А и на вести би имало, гледаш за ова како се крена прашина. Девојка ти може ги помешала мелодиитеКаква дезинформација, женска ми студира таму, денеска прв ден и беше. Не гледам причина да ме лаже..
Вака дефинитивно работите не стојат. Тука е нашиот проблем, што цело време пробуваме да се убедиме самите себеси дека работите така стојат.вака стојат работите:
на секој кој не му се бендисува да живее во македонија слободно нека ја напушти и нека оди кај сака вит нека фати нека не не малтретира нас граѓаните на рм со химни имиња од овај онај нека си оди албанија косово кај сака швајцарија авганистан се разбираме.тој што ќе остани овде во МАКЕДОНИЈА има да го почитува уставот и законите на РМ толку е лесно.
Добар федерален концепт. Може да стане и реалност, еве гледаме и Филе рече дека го чекориме тој европски пат, а Грујо и Али се договориле дека треба да го чекориме. Глупо е да ти се спори, затоа јас само ќе го довршам. После 5-10 години живеење во таква држава Албанците ќе распишат референдум и ќе се одлучат за отцепување, па твоето форумско име ќе стане име на нова балканска држава. Остатокот ќе има некое редефинирано име (ко на пример, Северозападна Македонија без Дарданија или Вардарска бановина без Дарданија), народ кој никој во светот (сем самиот тој) нема да го нарекува македонски, култура која никој нема да ја нарекува македонска и историја на која сите ќе се смејат.
Дарди колку да те разочарам Македонија се уште не е бинационална држава. Барем не сеуште.
Ајде јас ке се потрудам да ти одговорам.Ajde edno prasanje do vas site ovde posebno do Dardi Sto ke se sluci so albancite koga USA ke si zamine od balkanot i bonstil ke stane fudbalski trening centar t.e ke nema nitu kursum vo nego ostanato ?