Скопје во иднина

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Да постирам неколку мои мислења од друг форум за да одговорам на трогнатите Скопјани кои сметаат дека градот ќе бил унаказен со кич и невкус.

Уметноста е универзална и безвременска категорија што значи дека апсолутно нема никаква врска дали Скопје поминал низ барокниот период се додека тие градби и дела будат кај човекот емоции.
Не мора да сум јас виртоуз на виолина и да се разбирам од класична музика за да дадам 10 милиони евра за виолината Страдиварус.

Освен тримуфалната порта и барокниот стил не видов друг фалсификуван стил или позајмено дело од светските метрополи.
90% од објектите што ќе се наоѓаат на плоштадот и ќе гравитираат околу него се дел од Македонската историја сметате дека тие нема да ја говорат приказната за градот и државата?

Кога ќе дојде до наплив на туристи сигурен сум дека ќе заживее старата чаршија, Калето и многу други објекти со историска вредност со што ќе се генерираат нови 4,5 илјади нови работни места, а тогаш од вас ќе барам да се иселите од градов пошто очигледно не сте подобни да бидете негови жители.
Париз годишно го посетуваат најмалце 30 милиони туристи. а Скопје доволно е да го посетат 200 илјади (150 пати помалце од Париз) за да се врати инвестицијата во рок од 5 години под услов секој турист да троши по 200 евра.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Абе, у аватар те љубим, и во Дизниленд има туристи, и оставаат многу пари, ама пак е - кич! - но таму барем никој не (мора да) живее.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ние дискутираме како да денеска Скопје е со позната оригинална архитектура која има свој белег итн итн...
Скопје е експеримент на комуњарска банда која го направи најголема дупка во која се губат душите на луѓето.
Секој кој се обидува да внесе малку дух и традиција во таа руина е осуден од истите тие кои го урнисаа овој град.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Да не ве давам со пастирани слики овде имате доста слики од Скопје (од 1300 и некоја па наваму). Можеби некому ќе се интересни трансформациите на градот.

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
Oj vie velegragjani, koi ste dosle od nekoe Berovso selo vo Skopje pred 30-40 godini...(Berovsko e samo zemeno za primer) za so se bunite i samite neznajte....SHOPOVI edni...jas sum od Prilep ama so kef gledam na idejata Skopje da zalici na GRAD, na PRESTOLNINA kakva so i dolikuva na MOJATA TATKOVINA!!! Nastrana politika So e ubo, ubo e ...

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Само статуи ветар во магла, порано се знаело кој градел статуи, ке направел некој владател славен поход и правел некое импозатно дело статуа или градба. Во ред да заличи градот се средуваат фасадите се гради уште некој објект, ама сега ставија скулптури со некои современи теми , сега пак во иднина споменици на војсководци и војводи па Кирил и Методиј го имаме во Охрид , па и цар Самуил е карактеристичен за Охрид што мора толку споменици на едно место навистина не ми е јасно демек прајме по некој план ..искрено ова ми изгледа како период на Франција во 15 ,16 век се давало огромни суми на пари за уметност а од друга страна обичен народ по провинциите одвај го поминувал денот.. Мегутоа денес толку се чуствува тој тоталитаризам што изкажување на сопствено мислење изгледа како предавство, ако не сакаш статуи не ја сакаш Македонија и сето тоа веднаш се поврзува на некоја политичка основа...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
ако не сакаш статуи не ја сакаш Македонија и сето тоа веднаш се поврзува на некоја политичка основа...
Но, ако си за знамиња или некоја промена, одма си антички, члан партије и слични плуканици?? Од доста голем број медиуми проблематиката е вака поставена, назад тешко да има, делбата е сеприсутна, а без никаква реална основа.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Но, ако си за знамиња или некоја промена, одма си антички, члан партије и слични плуканици?? Од доста голем број медиуми проблематиката е вака поставена, назад тешко да има, делбата е сеприсутна, а без никаква реална основа.
Да се запрашаме која ја прави делбата..малку оффтопик.. она што сакам да го кажам е дека...
сакам да живеам во држава во која кога ке си го кажам моето мислење нејкам де ме осудуваат дека ја мразам сопствената земја, сакам да излезам и на протест ако е потребно без некој повторно да ме осуди дека тоа го правам од некој инает кон политиката на моменталната власт и дека веднаш застапувам нечии други претензии. Ми пречи зошто лугето не се искрени прва сум за уметност и архитектура за убавина и естетика мегутоа очигледно е дека има работи кои се многу поважни од тоа.. не сме период во кој државата гради фабрики но на толкава мала земја да не се овозможи добар стандард ми е смешно а јас тука гледам кој колку го сака македонскиот народ, не во градење лавови чиј проект е повторно уште една одлична можност на перење пари и така до недоглед..

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Најдов нешто бројки, ама немав време да пресметам па еве генерално некој збор.

Дискусијава ме потсети на една случка што ја имав пред година дена така нешто.. имавме работа нешто во Струмица и пријателот што беше со мене замоли да префрлиме некое типче до Штип, и типчево испадна хард кор СДС (нивна функционерска фамилија..со традиција) и возиме муабетиме по пат за нашава инфраструктура добра/лоша и сл и типчево поентира некаде после Велес..вика: недај боже, ова вмровциве изгледа и автопат ќе направат до Штип, и зачудено го гледаме и го прашуваме па што има тука лошо??? Он одговара Па не ќе можеме да ги бутнеме од власт уште еден мандат!!!!

Мислата ми беше за бројките.. буџетот на државава е тој .. имајќи ги предвид фактите што на пример за земјоделие сега се одвојува 15 пати повеќе отколку во 2006, има историски инвестиции во здравство, најавени огромни проекти во инфраструктура образование и слично.. Правото прашање за архибригадириве од СДС е не зошто се гради денес овде и онде туку каде оделе истите тие пари во нивно време???

П.С Јас одсекогаш сум подржувал било која намера со која нешто ќе се изгради.. еве и во Струмица Заев ќе им направи нов плоштад со речиси комплетно нов лик..Стевчо во Карпош исто.. таму најверојатно нема да ги видиме оние гротески да штрајкуваат ама барем нека му ја преслушаат изјавата неколку пати за неговото оправдување за инвестицијата и економските рефлексии и бенефити кои ги има економијата од вакви зафати.

П.П.С Не заборавајте народот е секогаш во право!

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
bez navreda ama tuka na forumov ima mnogu PROST svet
ne e koj e protiv koj e za ama ima mnogu sto treskate gluposti
kic ke bilo ili neubavo ke bilo
e sto vi e vas tolku ubavo vo skopje ili vo makedonija kazete eden objekt
kaj vikaat deka ke gradat i ke sredat da bide prekrasno
pak ne ve bendisuva
ccccccc eb*te narodot glup i nepismen
do vcera drzavata ni ja izdigaa sega pak se so niv protesti pravat

ja sum za proektot da se izgradi
nema totalno nisto vo skopje kako sto te treba
sega momentalno e krs seljacki grad

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
bez navreda ama tuka na forumov ima mnogu PROST svet
ne e koj e protiv koj e za ama ima mnogu sto treskate gluposti
kic ke bilo ili neubavo ke bilo
e sto vi e vas tolku ubavo vo skopje ili vo makedonija kazete eden objekt
kaj vikaat deka ke gradat i ke sredat da bide prekrasno
pak ne ve bendisuva
ccccccc eb*te narodot glup i nepismen
do vcera drzavata ni ja izdigaa sega pak se so niv protesti pravat

ja sum za proektot da se izgradi
nema totalno nisto vo skopje kako sto te treba
sega momentalno e krs seljacki grad

Апсолутно и јас истото го мислам моемнтално скопје личи на една паланка а не на метропола и сигурно ако се изгради се ова би било повпечатливо за било кој што ќе дојде од странство.

п.с. мене најмногу од ова презентација ми се допадна двата моста и зградите од другата страна на кејот.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Мислата ми беше за бројките.. буџетот на државава е тој .. имајќи ги предвид фактите што на пример за земјоделие сега се одвојува 15 пати повеќе отколку во 2006, има историски инвестиции во здравство, најавени огромни проекти во инфраструктура образование и слично.. Правото прашање за архибригадириве од СДС е не зошто се гради денес овде и онде туку каде оделе истите тие пари во нивно време???

Правото прашање е колку чини проектов? Без ментални гимнастики за широка маса,1% од ова,тоа е 15% од она,три од карти и слично.Конкретно и јасно прашуваме,колку пари чини проектов?

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Иако сум од центар тука од проектот 2014 30% само од стварите ми се допаѓаат. Да нивната цел е да го преставиме градот како метропола да привлечеме туристи и слично, но најпрво треба да се фокусираме на околините околу центарот на Скопје. За еден турист да дојде до центарот треба да пројде многу улици дали пеш дали со возило некакво. За тој пат што ќе види? Партизанска ај на некои места е добра сеуште држи асвалтот уште од времето кога е правена на други места од што проаѓале автобуси се прават бразди како бавча да е. Дупки па крпени целиот тротоар уништен поради тоа што се користи за паркинг. Почнувајќи од раскрсницата кај симпо па до центар се паркираат до влезовите на зградите со што треба се буткаме кога се разминуваме со луѓе или да се правиме херои по улица да идеме. Кога ќе им текне си градат само згради овие со куќиве на партизанска и после за инсталации парно вода струја ќе раскопаат тоа тротоарите и не ги затрупуваат. Ова беше само за Партизанска што е мал дел, а да не зборам за цело Скопје. За туристот да дојде ќе мора да ги помине тие улици освен ако не прават со авион или хеликоптер да пристигаат на плоштад па после да се враќаат и со истите. И ај од ваша перспектива што би рекле вие кога би виделе таква глетка. Луѓе амортизери си расипуваат на нашите "оф роуд" улици, други кал си бришат од трева поради тоа што се е со дупки и слично такво нешто. Можеби во другине држави го има истото ама како прво не е се натрупано во едно место, а и другите работи меѓу кои ја само наведов улици и тротоари им се средени, а има полно работи за Скопјево кои попрво треба да се средат.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
edno ne mi e jasno
zosto mislite za kradenjeto kako prvo
normalno e da se krade vo sekoja drzava se krade
politickata mafija sekade postoi
sto mislite vo edna germanija italija finska francija amerika ili bilo koja drzava da ja kazam vo svetov deka nema kradenje vo politikata
pa normalno e da se gradi i krade toa e sekojdnevno
kade sakaat da napravat nesto vas ne ve bendisuva
ako ne se gradi leleeeee zosto nikoj nisto ne pravi
ako gradi leleeee se krade
epa ili ima nekoj sto vi go pumpa mozokot so prazen laden vozduh da ne vi gree bojlerot
ili ne mozam da ve razberam
nikogas ne moze da se pogodi
svesni li ste kolku rabotni mesta ke se otvorat vo tie gradbi
dali znaete posle sto ke bide toa
ako se razbira nekoj od gradeznistvo a ne da straka na tastaturata
dali znaete kolku gradeznici ke rabotat tamu
kolku pomosnici kolku luge ke ima angazirano na ovoj proekt
svesen li e nekoj kakov proekt e ovoj
ovoa e bonbona proekt
vakvo nesto nema na balkanot
samo toa e toa koj kako go gleda i kako razmisluva
a posle toa ostanatoto vo skopje se ke se sredi