Скопје во иднина

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.109
Поени од реакции
9.469
Дефинитивно не би било лошо да се потсреди Скопје али да не се запоставуваат другите градови од кои некои полека умираат.

Од каде пари за оволкави проекти исто многу ме интересира. Не ли би било подобро да се фатат попотребни работи:

На пример Маџир Мало не би било лошо да се потсреди дека сега изгледа како фавела во сред центар. Железничка би мошеле да ја подопраат за да барем личи на Централ Стејшн како во нормалните земји а не празните дупки за теретните лифтови да се користат како штали за коњи (а се користат).

Улиците исто така треба да се поправат од корен, дека нема една единствена шахта во Скопје што е нивелирана со улицата. На сред Рекорд има шахта што сите ја избегнуваме кога и да поминеме и така е со години.

Сообраќајниот хаос веке е спомнат.
Секогаш кога врне се прават езера низ градот.

За спомениците: Конечно Ацета ке има споменик и време беше, али не ми се допаѓа што околу него ке има уште 50 други споменици (војниците, Гоце, Даме...) кои подобро да се постават низ сите градови во Македониа и остатокот од Скопје за секој да има по нешто (а и нема да биде кич со се поставено на улица Македониа и на плоштад).

Можеби грешам али нели вакви проекти (значи убави али непродуктивни) се градат откако ке се среди државата, економијата и социјалните проблеми и кога се има пари за неопходните работи (школи, болници и здравство......) па со вишакот да се прослави со разубавување?

Ниту еден од овие проекти не произведува нешто, не отвара работни места и само ке троши за одржување. Значи пак куќата ја градиме од кровот.

Никој ли нема, барем еден советник да изиграва адвокат на ѓаволот? Сум читал дека некои премиери, претседатели, градоначалници, министри, генерали........итн во белиот свет секогаш имаат барем еден советник на кого му е задача константно да негира и да прашува за валидноста на плановите и секогаш да е контра без разлика што и да се планира. Адвокат на ѓаволот или nay say-er е за да не се случи кога шефот ке има фикс идеја сите да му зборат „така е шефе, браво ти си најпаметен“ а идејата нема врска.

Исто така ако идејата е добра али планот на изведба лош тука е човекот за да бара дупки кои се средуваат пред да се почне со изведбата.

Али јебига срвилноста е познат критеријум кај сите советници на „шефоците“ без разлика од кои овци се ВМРОвци или СДСМовци. Од шупелка кавал не бидуе.

П.С. Сега Скопје има околу милион луѓе преку ден. Некои живеат непријавени, некои само работат а патуваат секој ден од другите градови и се гради како мрднато (се од гипс картон) и ке дојде ред повеќе од пола Македонија да живее тука, затоа што помалите градови се запоставуваат и луѓето по парче леб доаѓаат тука за работа. Тоа дури ке биде катастрофа али нема везе важно центарот да се среди кој ги шиша потребите на луѓето.

H

^HITMAN^

Гостин
Може ли некако да се допре до документ односно финансиската слика на овој изглед?Чим е поминато низ совет,мора да се поминати и финансиите,каде се објавени?
Министерката изјави дека е 0,5 до 1% од буџет,чим она знае колку чини проектов,сакам и јас како граѓанин да знам,бидејќи од мои пари ќе се гради.Патем изјави и дека ова ќе донесе приход на домашни компании,сакам да и укажам дека лиењето на Аце го даде на Италија и таму им направи приход од стотици илјади евра,во време на притисок на денарот.И нека научи да зборува без да чита од лист и без грешки во изразување,не и личи на позицијата:smir:

Па кој има пристап до ваков документ,слободно нека ми го препрати на пп:back:
Wow, 0,5% од буџет за една година или 0.5% од буџет за 100 години. Ова би коштало 1 милијарда грубо пресметано, со сите нови фасади со сите нови здради и споменици, капии, собрание,музеи, административни згради... За 0.5% да биде 1 милијарда тогаш нашиот буџет треба да изнесува 200 милијарди.Не сум знаел дека нашиот буџет изнесува 200 милијарди евра. Јас пак мислев дека е 2,7 милијарди.:tapp:

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Nikogas ova nema da se izgradi sto e videno na prezentacijata ubavo zamisleno ama neizvodlivo prv problem se albancite gledajte sto ce se slucuva vo narednite denovi

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Можеби грешам али нели вакви проекти (значи убави али непродуктивни) се градат откако ке се среди државата, економијата и социјалните проблеми и кога се има пари за неопходните работи (школи, болници и здравство......) па со вишакот да се прослави со разубавување?
Мислам дека баш вакви проекти и ваква промена е потребна во кризни времиња.
После р`мбање по 12 часа кога ќе минуваш низ центар, глетката да ти изнуди убаво расположение, па целиот полн со елан да отидеш дома да си ја гушнеш фамилијата и се одмориш и спремиш за следниот работен ден.
Подигнувањето на националниот дух, на она дека припаѓаат некаде, дека има некој со кого ќе се идентификуваат, некој од кого потекнуваат, на чии рамена можат да стојат е за поголемиот дел од луѓето прилично важна компонента во средувањето на личноста.
Затоа е потребна мала импозантност, среденост, промена за да се извади од сивилото на мислите нашата нација.
Конкретно за предлогов, премногу е добро за да биде вистинито.
Ко што напишаа и претходно и половина да се направи од предвиденото, ама асолно, не фушерајски, да е со квалитетен материјал, од стручни лица, тогаш ова ќе биде една неверојатна трансформација која ќе им се бендиса на сите.
п.с. Предвидени се хотели, тие ќе прават профит, Мериот, плус повеќето зданија ќе имаат функционална административна улога и префрлање на чиновници од другите објекти кои ќе станат слободни за почнување на бизниси.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.802
Поени од реакции
12.292
Може ли некако да се допре до документ односно финансиската слика на овој изглед?Чим е поминато низ совет,мора да се поминати и финансиите,каде се објавени?
Министерката изјави дека е 0,5 до 1% од буџет,чим она знае колку чини проектов,сакам и јас како граѓанин да знам,бидејќи од мои пари ќе се гради.Патем изјави и дека ова ќе донесе приход на домашни компании,сакам да и укажам дека лиењето на Аце го даде на Италија и таму им направи приход од стотици илјади евра,во време на притисок на денарот.И нека научи да зборува без да чита од лист и без грешки во изразување,не и личи на позицијата:smir:

Па кој има пристап до ваков документ,слободно нека ми го препрати на пп:back:
Не знам дали е ова она на што мислеше Леандра и дали и колку ќе помогне, од "Време" . Инаку, сајтот на министерството за финансии не ми го отвора па било какви податоци се...сци-фи за наоѓање.

Во проценти звучи поевтино

Општина Центар преку проценти од буџетот на државата, односно од БДП одговори на прашањето колку чини целиот проект „Скопје 2014“.
- Средствата што се искористени во проектите за изградба на објекти и на споменици во центарот на Скопје изнесуваат 0,037 проценти од Буџетот на РМ за 2007 година или 0,01 процент од домашниот бруто-производ за таа година. Потоа 0, 27 од државниот Буџет за 2008 година или 0,09 од БДП. Минатата година се потрошени 0,58 проценти од буџетските пари, односно 0,2 проценти од БДП. Годинава е предвидено да се потрошат 0,5 проценти од буџетот, а сличен обем на средства ќе се инвестираат и во наредните години за доизградба на државните објекти во центарот – велат во Општина Центар.
Кога процентите ќе се преточат во конкретни суми се добива дека во 2007 година биле одвоени околу 700.000 евра, во 2008 година повеќе од пет милиони евра, а во 2009 година околу 14,5 милиони евра. Во 2010 година ќе се потрошат 12,5 милиони евра.
Севкупната сума до 2014 година би се искачила до 90 милиони евра, под услов и во наредните години буџетот да биде ист и да се издвојуваат по 0,5 проценти од него.
Интересно е да се прочита и другиот дел од текстот, а посебно некои "ситни" нешта кои на прв поглед не се забележуваат, како ова.

Шчо напраифте?

Споменикот на Крсте Петков Мисирков, кој се наоѓа на плоштадот „Пела“, го нема во тридимензионалната анимација што ја нарача општина Центар. На прашањето зошто споменикот не е вклучен во видеото и дали е во план тој да се отстрани, во општината не одговорија директно.
- За дислокација на спомен-обележје решава советот на општината, а таква одлука не е донесена – е одговорот што го добивме од одделението за односи со јавност на општината.
Многу п. многу еуфорија, желба за убавини, но...ај да видиме што ќе биде од сето ова, дали и кога.

Ме разбуди, ме раздрма меѓувреме и реченицата на некој што размислува (нека ми извини госпоѓата форумџика Б-Е што и "крадам" мисла од друга слична тема).
И де нек погледнат малку пошироко... Скопје не е само плоштадот.
Фино е да се поднови, изгради центарот, даде свежина на бреговите на Вардар..., но дали ќе остане нешто за другите делови на Скопје (па и пошироко од Скопје-држава :wink:).

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.109
Поени од реакции
9.469
Мислам дека баш вакви проекти и ваква промена е потребна во кризни времиња.
После р`мбање по 12 часа кога ќе минуваш низ центар, глетката да ти изнуди убаво расположение, па целиот полн со елан да отидеш дома да си ја гушнеш фамилијата и се одмориш и спремиш за следниот работен ден.
Точно, али повеке ке се напунам со елан ако ми се дуплира платата и ако не се секирам дали ке има лекови на рецепт, дали може со плави картони да ме прегледаат, дали нема да ја искршам колата (ако ја имам) по улиците.

Подигнувањето на националниот дух, на она дека припаѓаат некаде, дека има некој со кого ќе се идентификуваат, некој од кого потекнуваат, на чии рамена можат да стојат е за поголемиот дел од луѓето прилично важна компонента во средувањето на личноста.
Се слагам и стварни ми е мило за спомениците на нашите историски личности, али не мора сите на плоштад во Скопје. Аце е доста за плоштад, Гоце стај го на друго место, Даме на трето, Самоил што знам на кале на пример.....вака е кич парада.

Затоа е потребна мала импозантност, среденост, промена за да се извади од сивилото на мислите нашата нација.
Повторно ако сме невработени, без здравствено, без пари исто ми се фаќа. Или бездомникот во Њујорк е посреќен од мене што сум вработен?

Конкретно за предлогов, премногу е добро за да биде вистинито.
Ко што напишаа и претходно и половина да се направи од предвиденото, ама асолно, не фушерајски, да е со квалитетен материјал, од стручни лица, тогаш ова ќе биде една неверојатна трансформација која ќе им се бендиса на сите.
Точно, ке ми се бендиса и на мене али да не искочи да патиме после заради парите фрлени на украси.

п.с. Предвидени се хотели, тие ќе прават профит, Мериот, плус повеќето зданија ќе имаат функционална административна улога и префрлање на чиновници од другите објекти кои ќе станат слободни за почнување на бизниси.
Хотелите во Македонија за да прават пари треба да има туристи. Еве копи/пејст од друг пост моето мислење зошто нема да има туристи:
Пред се до Македонија е тешко и скапо да се стигне. Треба минимум преку 3 аеродроми да се лета освен ако не се лета до Приштина која е најевтина али како понатаму до да кажеме Маврово, Охрид или Кокино? Мора значи да ги чека автобус или комбе.

Ај тоа ке се среди и некако ке дојдат во Македонија. И? Да земат рент-а-кар кој е поскап него во Европа и по патиштата да фатат. Малку се уништени али се вози. Нема сообраќајни табли, ај нека го најде Кокино да го видам. Или било кое друго место ако сака сам да се шета низ Македонија (нема ваљда секое семејство да земе водич со себе).

Ако не е рент-а-кар мора со меѓуградски автобус кој да ве потсетам нема клима и на Македонското лето е повеќе како подвижна печка одколку превозно средство.

Значи, во одсуство на чартер летови, евтин превоз кој е удобен (има удобен али не е евтин), нормални патишта со обележани места кои вреди да се видат, малку повеќе јавни ВЦ-ња и слични мали ситници, ова ке биде онака „тресла се гора, родио се миш“.

Овие работи дур не се средат (пред се евтин авио превоз до и од МК, како и нормален меѓуградски превоз) ништо.

И бај д веј, летово на Палма де Мајорка кафето на плажа беше 1-1,5 ЕУР а пивото 2 ЕУР. А за хотелите да не збориме, отворете интернет и видете дека хотелите кај нас се поскапи него во поголем дел од европските градови. Нема ол инклузив (споредете ги цените за АИ во Турција) што е огромна грешка според мене.

Јас сум работел во туристичка агенција и тврдам дека уште доооооолго време во МК нема да има туристи во број доволен да правиме пари т.е. да заработуваме од нив.

А чиновниците ако не ги бива за работе нема да ги бива и во убавите згради. Ова се прави кога ке се срдат егзистенцијалните проблеми и ке напредне економијата или треба да ги правиме овие работи затоа што сме горди, сме ја победиле кризата, економијата ни е супер, невработеноста мала, образованието и здравството ни се супер и тогаш од среќа/гордост/свест да го изградиме ова а не да го градиме ова со надеж дека лудо фрлените пари ке ни ја дигнат свеста па ке престане да има корупција и одговорните ке се фатат за работа да средуваат она за што се избрани да го средат.

Сега за сега мислам дека се ова е само да се лапне провизија и тендери.

но дали ќе остане нешто за другите делови на Скопје (па и пошироко од Скопје-држава :wink:).
Браво, сосема точно.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Се слагам и стварни ми е мило за спомениците на нашите историски личности, али не мора сите на плоштад во Скопје. Аце е доста за плоштад, Гоце стај го на друго место, Даме на трето, Самоил што знам на кале на пример.....вака е кич парада.
Вистина е дека не мора. Но одлучиле дека треба да е така. Нека се среди центарот, нека е тука сега за сега се, никој не го спречува Стевчо да дигне посебна статуа на Карпош, во Карпош. Зошто сеуште нема ваква статуа иако му е втор мандат?
Или зошто нема црква на толкава христијанска општина?

Повторно ако сме невработени, без здравствено, без пари исто ми се фаќа. Или бездомникот во Њујорк е посреќен од мене што сум вработен?
Епа не сме Америка. Тука кај нас и невработените се осигурани.

Точно, ке ми се бендиса и на мене али да не искочи да патиме после заради парите фрлени на украси.
Не пати ко патика ми велеше професорката во средно. Страдај:)
Ние страдаме од други причини и парите дадени за ова ќе се незначителни во однос на она кое сме го имале а се украло, или ќе го имаме а ќе се украде или би можело да го има ама не сме успеале да го добиеме.
Хотелите во Македонија за да прават пари треба да има туристи. Еве копи/пејст од друг пост моето мислење зошто нема да има туристи:
Тие ќе се бизнис хотели. Туристи не одат да преспиваат во центар на градот во 300+евра ноќевање.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ама овие со процентиве изгледа се заебаваат со нас?
Од 2007 0,03% плус 2008 1% минус 2009 помножено со 2010 плус три од карти...мижи Мујо да ти баам.
Неможе да почне да градат без да знаат колку сето тоа чини,нека кажат со цифри,нека не се прават улави.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.109
Поени од реакции
9.469
Вистина е дека не мора. Но одлучиле дека треба да е така. Нека се среди центарот, нека е тука сега за сега се, никој не го спречува Стевчо да дигне посебна статуа на Карпош, во Карпош. Зошто сеуште нема ваква статуа иако му е втор мандат?
Или зошто нема црква на толкава христијанска општина?
И не само Карпош, и Аеродром има едно црквиче само, али државата не би требало да дига религиски објекти пошто сме (сеуште) секуларна држава.

Епа не сме Америка. Тука кај нас и невработените се осигурани.
Али здравството е во катастрофална ситуација.

Не пати ко патика ми велеше професорката во средно. Страдај:)
Хе,хе. Добро е ова.

Ние страдаме од други причини и парите дадени за ова ќе се незначителни во однос на она кое сме го имале а се украло, или ќе го имаме а ќе се украде или би можело да го има ама не сме успеале да го добиеме.
Овде незначителни, па онде незначителни и кога ке се собере.....стануваат значителни. Али јас мислам дека нема незначителни пари, секој денар значи.

Тие ќе се бизнис хотели. Туристи не одат да преспиваат во центар на градот во 300+евра ноќевање.
Пак немаме хотели за туристи со нормални цени и услуги, бизнисмени мнооооогу малку доаѓаат во МК и тој хотел пак празен ке биде.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
И не само Карпош, и Аеродром има едно црквиче само, али државата не би требало да дига религиски објекти пошто сме (сеуште) секуларна држава.
Но може да одговори позитивно на граѓанска иницијатива или да и дозволи на МПЦ да си спроведе што има да спроведе кај Партизан салата.
Да не забегувам од темава.

Али здравството е во катастрофална ситуација.
Да го приватизираме ко во Америка? Јас сум за.

Овде незначителни, па онде незначителни и кога ке се собере.....стануваат значителни. Али јас мислам дека нема незначителни пари, секој денар значи.
После првиот милион и не им значи до толку на политичарите.

Пак немаме хотели за туристи со нормални цени и услуги, бизнисмени мнооооогу малку доаѓаат во МК и тој хотел пак празен ке биде.
Тоа е тема за друг муабет. Развитокот на туризмот во Македонија.
Инаку, убава работа ако не се очекуваат странски бизнисмени и нови инвестиции.
Тука е оптимизмот, кој сега е само на хартија, овај анимација, но и делумно започнат, дека иднината ќе биде поубава, поплодна(виде фонтаните во Вардар како ејакулираат?), која е со надеж дека ќе ни донесе подобра иднина.
Инаку целото видео, ако го нема на претходните страни, без новинари и слично.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.109
Поени од реакции
9.469
Но може да одговори позитивно на граѓанска иницијатива или да и дозволи на МПЦ да си спроведе што има да спроведе кај Партизан салата.
Да не забегувам од темава.
Ова ти е добра идеја.

Да го приватизираме ко во Америка? Јас сум за.
Може, али нема да е лоше да биде мааалку поефикасно, по углед на Европските држави.

После првиот милион и не им значи до толку на политичарите.
Мафијаши се тоа, не политичари и треба да се стрлаат и Бранко и Љубчо и Никола и....и сите.

Тоа е тема за друг муабет. Развитокот на туризмот во Македонија.
Инаку, убава работа ако не се очекуваат странски бизнисмени и нови инвестиции.
Дај боже, дај боже да има инвестиции. Само да не биде успешно како Сведмилк.

Тука е оптимизмот, кој сега е само на хартија, овај анимација, но и делумно започнат, дека иднината ќе биде поубава, поплодна(виде фонтаните во Вардар како ејакулираат?), која е со надеж дека ќе ни донесе подобра иднина.
Да сме живи и здрави па да видиме.

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Јас само би поддржал некој ситни ствари.На пример некоја фонтана да се направи нема да ми смета и реновирање на фасадите е ок.Ама сега толкави споменици да ми ставаат и капии не ги поддржувам.

Член од
26 октомври 2009
Мислења
273
Поени од реакции
33
Не ми е јасно на кој дроги се овие.Забегале со проектов до максимум.Иако некој ствари изгледаат убаво,џабе е кога ке биде се натуткано на мал простор.
А споменици...милион...наводно целата историја на македонија ќе ја има на плоштад:Историја се учи во книги...а не да го претвара плоштадот во музеј.
КАКО ШТО ТРГНАЛЕ СО СПОМЕНИЦИВЕ ИМАМ ЕДЕН ПРЕДЛОГ ЗА ВЛАДАТА:
ПОЗАДИ СПОМЕНИКОТ НА САМОИЛ НЕКА НАПРАВАТ 10000 СТАТУИ ОД ОСЛЕПЕНАТА САМОИЛОВА ВОЈСКА И НЕКА ГИ РАСПРЕДЕЛИ ДО СТАРА ЖЕЛЕЗНИЧКА.Ваљда тогаш ке се заситат од тоа спомениците грди...да им е**м простаците неписмени!

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Не може ли темава да се премести на друго место, или направи важна бидејќи е важна и повеќе луѓе да коментираат?
Сепак е Скопје и се коренити промени.

Kajgana Shop

На врв Bottom