Скопје во иднина

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
оф
Корка прав поет си,уште рима да има на крајот поефективно ќе делуваше постов :icon_lol:

он

Колку убаво звучи ова,ќе се вработат луѓе,ќе се подига домашната економија со проектов,па зејишта ќе се продаваат,па странски инвестиции...а самиот проект започнува со давање милиони на Италијанска фирма,не на домашна,нашиве незнаат Ацета да го излијат :))Каков старт,а каква приказна во позадина.
За изгледот нека кажат стручни лица,јас секако ќе живеам во Скопје,изгледало вака или онака.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
оф
Корка прав поет си,уште рима да има на крајот поефективно ќе делуваше постов :icon_lol:

он

Колку убаво звучи ова,ќе се вработат луѓе,ќе се подига домашната економија со проектов,па зејишта ќе се продаваат,па странски инвестиции...а самиот проект започнува со давање милиони на Италијанска фирма,не на домашна,нашиве незнаат Ацета да го излијат :))Каков старт,а каква приказна во позадина.
За изгледот нека кажат стручни лица,јас секако ќе живеам во Скопје,изгледало вака или онака.
kako koce sum(koco racin)
me biva neli:baeh:
taka jas mislam
samo sto vakov proekt ne se zavrsuva do 2014 godina

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
.

Добро е што почна во Македонија да се гради нешто македонско конкретно во Скопје, нормално е ова да е трн во очите на оние кои се против историјата- македонската историја. Против македонскиот идентитет јазик и др. Конечно Скопје ќе се одбележи како македонска престолинина обележана со историјата на оваа земја. Жал ми за оние грчки пиони и платеници и новинари од а1 телма и други продадени новинари како геровски кои цело време плачат да се смени името. Не сакаат да се гради црква на плоштад и им пречи се што е македонско. Па треба на сите да им биде јасно оваа земја е Македонија не е албанија па да се градат џамиии, нека си градат џамии во косово и албанија а не тука.
Оваа земја е МАКЕДОНИЈА

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Искрено малку повеќе претерале со споменициве:kesa:многу ги има споменик на овој,на оној...
Поарно нека стават нешто футуристичко,нешто интересно,некоја интересна скулптура-уметничка,нешто што ке личи,не мора да е споменик:tapp:

А мостовите убаво изгледаат и некои други ситници ама многу споменици бре...

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Жал ми е што на продадените македонци им пречат спомениците на Гоце Делчев, Александар Македонски. Самоил, и др.
И секогаш ќе бараат некоја рачка само да нема македонски одбележија
цркви и слично.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Чудно како досега некој не го спомна Чомовски и неговата гостинка вчера.

@Леандра. Чомо спомна дека според „неговите пресметки„ 150-200 милиони евра. Претпоставувам дека нешто е напумпана бројката ама нејсе.. нека биде 200 мил. тоа е отприлике 10 пати помалку отколку што ќе биде вложено во големите инфраструктурни проекти истиот период до 2014.
Сега и ми текна.. актуелни беа пресметките колку губеле кафанџиите со новиот закон за пушењето.. јас не бев мн вичен за тие пресметки.. може ли некој од сметачите да ми каже колку повеќе ќе заработуваат истите кафанџии откако ова ќе биде реализирано??? :)

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156

@Леандра. Чомо спомна дека според „неговите пресметки„ 150-200 милиони евра. Претпоставувам дека нешто е напумпана бројката ама нејсе.. нека биде 200 мил. тоа е отприлике 10 пати помалку отколку што ќе биде вложено во големите инфраструктурни проекти истиот период до 2014.
Сега и ми текна.. актуелни беа пресметките колку губеле кафанџиите со новиот закон за пушењето.. јас не бев мн вичен за тие пресметки.. може ли некој од сметачите да ми каже колку повеќе ќе заработуваат истите кафанџии откако ова ќе биде реализирано??? :)
Mene pa me interesira kako toa kafandziite ke zarabotat povekje otkako ke se realizira ovoj projekt?

p.s. jas barem eden sto prasav, 70% mu e namalen profitot radi zakonot za pusenje. :toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Ако се 200 милиони засметани вкупно како издвојувања од 2007 до 2014 не се многу пари.Ама мене лично оваа бројка ми е мала,од проста причина што само Аце,Гоце,Даме и остала екипа досега поминаа 20 милиони,односно 10% од предвидената сума.Мислам 20 милиони ги дадовме во Фиренца да не сфати некој дека ја подигаме домашната економија со проектов:) Мостовите ако може некој да каже одприлика колку ќе не чинат за да не се надмине оваа сума од 200 експресно.
Вака 200 милиони да ги даваа продуктивно низ годиниве,а не за шминкање ќе се меревме со Кина сега.
Зарем веруваш дека проектов ќе го зголеми туризмот во Скопје?Јас лично не сум убедена во тоа.
Ми се допаѓаат мостовите и градбите,не ми се допаѓаат спомениците,црквата и гужвата на плоштад,освен фонтаната.(како лаик да искометирам)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
70% mu e namalen profitot radi zakonot za pusenje. :toe:
Ќе се нивелира. 70 намален ради непушење, тука негде (ваљда??? кизнај-проекциите ни се јака страна) зголемен од "прилив" на туристи...танте за :)

Туристите се тие во Македонија (додуша нешто се намалени последнава година), ја ги податоците
http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=14.02&rbs=1
али за нив треба бааги работа...да се задржат и зголеми бројот. Главно од Албанија, Грција, Бугарија и Србија, чат пат проекти и мисии. Највише се интересираат за старата чаршија, безистенот, црквите, даут пашин амам...комплетна програма, водичи, патокази...има тука работа бааги.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Ќе се нивелира. 70 намален ради непушење, тука негде (ваљда??? кизнај-проекциите ни се јака страна) зголемен од "прилив" на туристи...танте за :)
Lokalot ne mu se naogja vo podracjeto zafateno so projektov za gradenje, taka da, turisti jok, ne se nadeva na toa covekot.. kako i da e ova e vekje off...:)

Туристите се тие во Македонија (додуша нешто се намалени последнава година), ја ги податоците
http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=14.02&rbs=1
али за нив треба бааги работа...да се задржат и зголеми бројот. Главно од Албанија, Грција, Бугарија и Србија, чат пат проекти и мисии. Највише се интересираат за старата чаршија, безистенот, црквите, даут пашин амам...комплетна програма, водичи, патокази...има тука работа бааги.
Iskreno, sto se odnesuva do turizmot, cisto sumljam deka gradbite koi se planiraat ke povlijaat na toa da ima pogolem priliv na turisti.

Imas pravo, turistite se interesiraat za starata carsija i site objekti vo nea... ama neka ide nekoj da frli oko vo kakva sostojba se naogjaat tie. Ja slusam vcera ministerkata blada nesto za nekakva inicijativa i projekt za revitalizacoja na carsijata... zimi dzimi, neka soli pamet na nekoj drug, carsijata e pobedna od koga i da i bilo i nikoj nisto ne pravi za da ja promeni taa sostojba, tuku bas naprotiv.... :toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Lokalot ne mu se naogja vo podracjeto zafateno so projektov za gradenje, taka da, turisti jok, ne se nadeva na toa covekot.. kako i da e ova e vekje off...:)

Iskreno, sto se odnesuva do turizmot, cisto sumljam deka gradbite koi se planiraat ke povlijaat na toa da ima pogolem priliv na turisti.

Imas pravo, turistite se interesiraat za starata carsija i site objekti vo nea... ama neka ide nekoj da frli oko vo kakva sostojba se naogjaat tie. Ja slusam vcera ministerkata blada nesto za nekakva inicijativa i projekt za revitalizacoja na carsijata... zimi dzimi, neka soli pamet na nekoj drug, carsijata e pobedna od koga i da i bilo i nikoj nisto ne pravi za da ja promeni taa sostojba, tuku bas naprotiv.... :toe:
Туристи поради новите градби,приказни за мали деца:)
Туку убаво што ја потегна темата за старата чаршија,верувам дека и таму треба да се вложат 100 милиони бидејќи е најубав дел од Скопје:почит:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Старата чаршија, рај за душа, а мека за туристите. Првите години од меѓународните проекти, странците не пропуштаа посета да не прашаат како се стигнува до чаршијата (сега веќе научија). А прашуваа затоа што немаше мапи, немаше патокази, табли...веќе кажано. Друга работа што чаршијата еден дел е доста запуштен (како пример од влезот од Камен мост према џамијата кон Кале), калдрмата е исто некако оставена на времето...да не набројувам. Но има и градби кои се реновирани али не според стариот изглед па некако одудараат од околината.
Ќе треба Леандра, можеби ќе требаше дел пари да се даде таму, да се реставрираат фасадите и крововите, да се задржат некако (а како???) занаетите кои се посебно интересни за странците (посебно од ЕУ). Бааги се остави сама на себе (освен портата од кај битпазар друго не ми е познато дали е подобрено).

А споменикот на Скендербег мислам дека добро се вклопи во почетокот на чаршијата, не боде очи воопшто...напротив.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Е ќе треба да се вложат,ама тоа ќе биде проект Скопје 2018,знаеш на 4 години се прават овие планови :)

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333

Како сакаш да се санира старата чаршија кога нема туристи?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Како сакаш да се санира старата чаршија кога нема туристи?
Види овде, ова е за 2006
http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=2622&stID=44447
Од први јануари до август Скопје го посетиле 62.300 лица и биле остварени 115.683 ноќевања.
Неколку работи во градов се интересни за нив. Пред се, Старата чаршија и објектите во неа. Црквата "Свети Спас" со прекрасниот иконостас е ремек-дело, кое ги воодушевува посетителите. Јас би рекла дека тој е заштитен знак на Скопје. Туристите ги посетуваат и Камениот мост, Калето, Мустафа-пашината џамија, Даут-пашиниот амам, Музејот на Македонија, црквата "Свети Пантелејмон", со светски познатата фреска "Оплакување", и повеќето средновековни манастири во околината на Скопје. Ова се само дел од знаменитостите што може да ги задржат посетителите во метрополата најмалку два дена. Но постојат неколку проблеми. При разгледувањето на убавините на Скопје нема каде да се паркираат автобусите со туристи, а тие нема каде да одат во тоалет. Мал е изборот на сувенири што можат да ги купат за дома. Ако се индивидуалци, тешко се снаоѓаат зашто нема туристичка сигнализација. Многупати таксистите се јавуваат во улога на водичи.
За 2009 во ноември 28000 од кои 15500 странски. Од овие 15500, 57% се во Скопје или 8850. Број на ноќевања на овие странски туристи во Скопје 17600 (нецели два по особа, као викенд туризам).

Но условите за нив се повеќе од лоши (последниот пастиран пасус). Некој и да се излаже еднаш, двапати сигурно нема.

Kajgana Shop

На врв Bottom