Прозни искри

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Додека на запад сонцето догоруваше, и последните сенки од денот изумираа...
... се видов себе си како итам кон истокот каде сеуште радиоактивниот бран потешко доаѓа од Македонските планини. Нуклеарната војна веќе го претвори светот во средновековна ситуација каде борбата се води со лакови и стрели бидејќи властите успеаа да конфискуваат ама буквално се` што се нарекува модерно оружје. Сепак можело кога се сака.
Жена ми и децата починаа во минатомесечните демонстрации кога нашиот автомобил беше превртен од мостот директно во морето. Обидувајќи се да се спасиме еден со друг, се удавија сите тројца.
Сега се надевам дека добро сум ги научил лекциите по географија, па се ориентирам правилно по месечината и ѕвездите. Претпоставувам некои педесетина километри по некогашната граница со Бугарија ме пресретна група комити. Барем така се нарекуваа себе си, модерни комити кои ја бранат новата граница, иако фактички граници веќе не постоеја, само големите градови имаа воена заштита од самите луѓе комплетно да не се доуништат.
Имав опција да останам со нив, но повеќе ми се допадна идејата да продлжам на исток, каде сонцето повторно распламтува, а се надевав дека и од сенката повеќе нема да бегам.

С

Сатори

Гостин
~*~

Да се обидам да пишувам, да создавам, можеби за мене нема утре, нема да остане време и во меѓувреме ќе го изгубам талентот или знаењето, емоциите ќе ми бидат избришани од некоја мермерна плоча а воздухот нема да биде пролетен, дождот, така лесен.
Секогаш сум ги сакала височините, лизгавите, стрмни игли заглавени таму некаде на земјата, крваво забодени во нејзините гради.Таму се кријам од светот и скришно ја погледнувам рефлексијата на светлата од спротивната страна кога сум го завртила грбот.
Така се е млечно распрскано на мазна површина, убаво е.
Не, ова нема да биде прозна искра, ќе биде само уште една исповед кога мојата душа има потреба од верифицирање, а разумот потреба од анализирање.Уште едно поглавје во книгата.
Го сакам и дождот, повеќе од се на светот, мој е ... во секоја можна смисла на зборот, потполно е мој, а сепак ме изневерува со секоја душа под небото, но го љубам дождот, толку силно, што денес сум болна од него.Ако, така сакам, кога ќе ме врзе за постелата каде сонувам.
Молчалив убиец на мојата младост.
Го чувствувам, така полека, како хидроксилен дериват на ароматичен јаглеводород, без фисија на моето јадро, мојот бензенов прстен, мојот дух што плови над Велес.
Се будам сама, никогаш не ми сметало тоа, напротив, обожавам да бидам сама додека ги отварам очите, тоа што ми смета е што сама заспивам, дури и кога не треба.Мирисот на моите детски години се шири низ постелата во која што умирам и се регенерирам, жена заробена во тело на девојка.
Каде е ... пролетниот дожд, кога ми треба?

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Мало камче на крајот од патот.Бело.Обично.Најобична форма на постоење.Без никакви додатоци.Без желба,без болка,без срека...само обична стагнација во текот на неговиот долг животен век,се додека не се срони.А толку приказни во него.Толку видени стории,кои вреди да се раскажат,само кога би имало уста.Сепак,не е камчето единствено кое може да ги раскаже.Ха,секој може...само треба да го погледне.Не со очите.Не со срцето,тоа ти е веке клише потег од шпанска серија.Не.Треба да го погледне со фантазијата.Само да ја пушти.Да заборави на кочниците поставени од животот.Да ги отфрли.Се е возможно,се е дозволено.Само замисли.Без никаква концентрација...не смее да има ништо наметнато.Се мора да дојде спонтано,хаотично...да преплави имагинацијата.Ке дојде сама,само треба да се верува во неа.И на крај,да му се докаже на камчето дека сакаш да му помогнеш.Да ја раскажеш неговата приказна.Да направиш да осети дека си на негова страна.Да направиш комплетен парадокс во универзимот,бран кој ке се осети во галаксија оддалечена милијарди светлосни години...да возможно е.Колку и да се чини умоболно.Енергијата е една,нели.Не се создава,не се уништува.Само кружи.А каменот нема енергија во него.Но,со тоа што ке направиш тој почувствува,тој добива енергија...од каде?Дали му ја даваш твојата?Или сепак,дали е тоа нова енергија?Но,правилото е дека неможе да биде создадена нова енергија.Па од каде сега ова?Па од каде тоа правило?Донесено од човек.Обичен,од крв и месо.Несовршен,полн со грешки...кого ке му веруваш?На твоето чувство,дека си создал нешто,дека си им го одзел...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Патриотштина на македонски начин!

Едночинка - мала сцена.
На сцената две момчиња на околу 25-30 години и еден постар човек со засукани мустаќи.
Момчињата се туркаат и расправаат. Им се приближува човекот.
Ги прекинува во расправијата.

Човекот - Зошто се расправате, не чини така, не е ли поубаво да поразговарате, отколку да викате, да се тепате и да се карате? А за што се расправате?
Трпе- Се караме кој е поголем патриот. (Трајко молчи и гледа во човекот како да го познава, ама не може да се сети кој е)

Човекот - Како те викаат сине??
Трпе - Ме викаат Трпе!
Човекот - а тебе дете?
Трајко - мене ме викаат Трајко!

Човекот - А бе вие македонци сте биле!
Обајцата- Од каде знаеш, бе чиче?

Човекот - Еее, деца, деца, само вие македонците имате имиња како Трпе и Трајко, само вие трпите и траете додека ве газат.
Трајко - не бе чиче, ние сме многу јаки, особено позади компјутер, ние водиме војна со секого и сме најјаки!

Човекот - Да бе дечња, ама битките ги биете од Табановце до Богородица, преку компјутер, а на улица каде сте?
Трпе - Е да, да, така е, ама мора така.

Човекот - Е зошто да мора?
Трајко - Чиче, па ако се побуниме може да не истепаат, нели ни закачија Вето за НАТО. Вака полесно е. Ќе потрпиме, ќе потраеме, има кој да ни ги бие битките.
Трпе - Америка, Америка ке ни помогне.

Човекот - Америка ке ви помогне? Како ќе ви помогне? Не ми се чини дека нешто многу ќе ви помогне. Да не ви помогне како Бугарија на времето? Или Србија, Франција? Не ја бива така.
Обајцата – Како да не, ти знаеш. Зошто не ја бива така?

Човекот - Треба самите, оти никој не ви се вистински пријател и нема да ви помогне ако претходно самите не си помогнете. Досега не научивте ли?
Трајко - Хмммм.....ама Трпе е за ВМРО, а јас сум за СДСМ. Како да се договориме. Нема шанси.
Трпе - Ти си некоја комуњара, чиче, како оваа гнасава, Трајче да му ебам мајче, изрод.

Почнуваат да се кошкаат и да се туркаат. Човекот ги разделува.

Човекот - Де, де, не мора да се расправате и тепате, секој нека верува во што сака, ама најмногу во Македонија, нели. Нели сте патриоти?
Заедно, Трпе и Трајко, викаат (не се знае кој кого ќе надвика ) – Јас сум патриот, најголем!

Човекот - А има некој кој не е ни за ВМРО, а ни за СДСМ?
Истовремено и Трпе и Трајко - Нема шанси, ако не за моите, предавник е, мора да е за другите. А ти од каде си? И кој си ти да ни солиш памет. Сигурно и ти си некој предавник. Како те викаат?

Човекот (полека ја ниша главата вчудоневиден на гневот од обајцата, се насмевнува, ги сука мустаките и полека мрморејќи, како сам со себе, заминува) - Мене? Ме викаат Гоце, Гоце Делчев!
Еее, Македонијо моја мајко, сестро и невесто....тешко и горко на тебе.

Трпе и Трајко се чешкаат за глава, како да не можат да се сетат на нешто важно.
Одеднаш Трпе му се врти на Трајко.

Трпе - Трајче, ајде бе на пиво пред кооперација, батали го, не гледаш дека е некој предавник, намерно пуштен да провоцира.
Нашол некојси Гоце па уште и Делчев да ни кажува нам како треба да се бориме за Македонија. Провокаторче некое, гледај какви му се мустаќите, пих. Предавник.

Трајко - А бе познат ми е од некаде, ама не можам да се сетам. Некој предавник со гаранција, го имам видено некаде на слика. Ај, не можам да се сетам, нека крши глава.
Туку, добра идеја за пивото, ама ти частиш, ти имаш повеке пари, ти си сега на власт.

Трпе (му удира на Трајко една тупаница по плеки) - Како не бе, а кој крадеше 15 години? Србоман комуњарски!

Трајко (му враќа по стомак) – Бугарашиште едно, предавник.

Почнуваат да се тепаат.

Завеса.
Крај

Мој мал придонес за реален приказ на премрежијата, на траурите, на црнилата и прокобите кои ја мачат Македонија.

Од сопствена глава страдаме.

Од наша исцибреност и немоќ да се справиме со самите себе и со личните фрустрации.
Не е попусто речено: Македонија, клета земја библиска, клета Македонија, полна народ, а преполна клетија и проклетија.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Во овој момент почнуваш да читаш расказ мило, најверојатно. Да го наречам тоа збирштина од започнати како општи, но подоцна оформени и прецизни ставови во врска со една или повеќе теми на комплицирање, кои сами а и со моја енергија ќе тежнеат кон смисла. А не сум шарнала букви во прозна рамка одамна, па ќе биде чудно.
Како и да е, и покрај очигледното обработување на проблематика а не цепкање на шарени приказни, нема да се осудам ова да го наречам есеј, бидејќи есеите звучат екстра сериозно, со призвук кој го користиш кога сакаш да оставиш зрел впечаток на способен човек.
Човек. Ете како навистина несвесно се доведов до мојата клучна и појдовна мисла.
Секој почеток има свој почетен збор, нешто од каде што почнуваш да плетеш, и тој збор знае да претставува голема мака и фрустрација, оти тешко е да изградиш нешто од ништо дури и кога ја имаш целата зграда во глава.
Значи, многу јасно го запознавам твоето око со мојот збор.
Човек.
Човечко човече.
Она едноставното, битието кое всушност се гледа.
Човекот стои пред тебе и незабележливо но шумно го дише својот човечки воздух. Составен е од човечки анатомски елементи, градејќи ги врз основата од која се никнати сите тие човечки човечиња, на чии тела и горе-долу универзален калап на свест сме навикнати. Тоа е човечкото секојдневие. Навикнато и секојдневно само на себе.
Секојдневно е да го гледаш само површинскиот одраз на мекото суштество, не сеќавајќи се што стои зад него и што стои зад тебе; крвавите корени, машината за перење алишта и пеглата кои му помогнале да изгледа како ова што стои денес пред тебе, 3те тони пудра на Max Factor, 3те турски кафиња шмукнати од сабајле.
Дури кога ќе го разделиш на делчиња, на сите светликави многуаголници, ти текнува како е направена сложувалката која ја гледаме во моментот и привидно мислиме дека така склопена и целосна се движи низ целиот свој престој на слатката планета.
А ти текнува бидејќи и сам си таква материја расшлепана на коцкички, топки и лисја, минути пред огледалото и депилирани влакна во канализацијата, една слика што виси пред светот а милијарди раце ја бутнале за да стаса до својот моментален клинец.
Па низ аплауз, неколку пати дневно ова го сфаќаме сите ние. Колку е обичен и безопасен, ова човеков! Нема потреба од страв, малкумина се големи радијантни луѓе, има огромни шанси ретко да ги сретнеш во овој животен век, што значи дека можеш да почнеш да му ја мислиш како ќе се справиш со својата детска завист или идолопоклонство кон нив дури кога ќе ги сретнеш.
Зборат. Зборат сите тие човечки битанги.
Секојдневно се дерат и горат сечии увца со пламените зборови за добрината што ја поседуваат, длабоко или плитко, таа наводно отсекогаш била таму, племенита како старински креденец на член од длабочините на фамилијарното стебло.
Не верувам во претерани вредности. Ми сметаат, ми го иритираат грлото, и веднаш ги плукам. Добрината што некој гордо би ја носел на чело денес нема никаква врска со онаа средовековна чесна племенитост, логично бидејќи нивните зла споредени со нашите се безмирисни прашинки. И апсурдно е да се верува дека злата имале прогрес, но вредностите кои се ценат го задржале својот стандард?
Нормално, неполудено човечко суштество кое во себе носи искрена и непоколеблива добрина, која е слепа за газење, кастрење и здрав реален ќотек, не постои и точка. Не е можно да поседуваш предвидени дози на емоции за еден современ човек, кој и физички и психички живее во денешниот свет, и да останеш она кршливо што најтајно се сеќаваш дека си бил, или искрено посакуваш да бидеш. Па затоа, слободно би им јадела гомна на Бескрајните добротворци до сто и една и назад.
Ете, јас признавам дека моето познавање на бројките не е бескрајно, и иако е бесмислено и по идиотска тврдоглавост рамно на локал патриотизам, ептен сум горда на истото!

С

Сатори

Гостин
~*~

Неизмено многу ми е жал што ќе морам да ги потрошам овие букви, да ја извалкам оваа страница со моите тешки зборови, би сакала да можев поинаку, но навистина, не можам.
Тонам, пропаѓам во прекрасните ливчиња на љубовта и кога тој е тука, до мене, светот е убав, боите се светли и можам да го облечам зеленото без да мислам дека лажам за моето расположение, но не е така, не е, нема ниту трошка вистина во мојата насмевка, детскиот полет и светлите очи.
Реалноста е посурова, тажна сум, лута и извалкана, оставена на патот кој што не сакам да го одам, а Бог ми е сведок дека морам.А кога плачам, ниту солзите ми се вистински.
Ја презирав пластиката повеќе од се, а сега јас сум пластична, испразнета, шуплива, стара.
Да, јас сум толку многу стара што ми е страв да се погледнам во огледало наутро без шминката, без коректорот за подочњаци и црвениот кармин кој што може да им даде боја на усните што се сиви.
Тешко е, не можам повеќе да лажам, тешко е.
Никогаш не ја прежалив смртта на Ивана, првиот удар во мојот живот, имав само 13 кога умре, а бев дете и ја сакав.Кога некој ќе земе нешто толку невино, нешто толку добро и мило, како да веруваш во Бог?
Никогаш не го прежалив и Дарко и лузната од 5 конци на мојата лева рака, вечерта кога ќе искрварев до смрт.Си оставив печат на сама себе кој што, секој ден кога ќе го погледнам ме враќа назад во вртлогот на минатото што ме боли.
Влатко, како да го заборавам Влатко?
Кога сеуште секој атом во мене се прашува зошто заминав, зошто замина, зошто преживеав, кога ниту еден закон не можеше да ме спречи да бидам вистински среќна и полна со живот.Никогаш нема да им простам што ми го земаа тогаш, сега веќе нема вредност, сега е стар, исто како мене.
Тоа што моите се разведоа и ме третираат како орудие за манипулација во годините кога требаше да бидам млада, тоа што завршив со моето детство кога требаше да уживам во него.
Како сега да имам 17, како?
Додека ме бодат трња под нозеве, а сите сакаат дел од мене што не можам да им го дадам.Додека солзите ме печат, а очите ми се затвараат од премногу креон и маскара.
Сакам да се разбудам од сонот на мојата старост и да бидам дете, девојката што беше невина и примерна, но не можам, не сум веќе тоа што бев и никогаш повеќе нема да бидам.
Нема воздух што сега може да ми ги наполни градиве, освен, можеби неговиот, не знам.
Премногу ми е да бидам возрасна на моите години, премногу ми е да бидам мртва кога треба да бидам жива, но секако, ќе ги затворам очите и ќе продолжам да газам преку незакопаните тела и ровки гробови.Грешев повеќе од сите, повредував, и да молам за прошка, џабе е.
Завршив исплеткана во мои и туѓи гревови, но сега, љубам за да можам да си ги чувствувам солзите.
Никогаш нема да си простам што паднав толку многу и што имаше време кога бев качена така високо.Сега веќе не ми треба ништо освен мирисот на јоргован во мојата соба која наскоро ќе ја напуштам.
Вечерва признавам, проклето многу ме боли и ми треба само љубов за да можам да простам, од него, од нив, најмногу, од сама себе.
Редно е да ги тргнам слоевите алуминиум од себе!

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Обид за убиство, дури после долго мечтаење...прв сјебан документ на сферната поетска клавијатура, немалку да си го гризнам прстот на левата нога...хе, хе...
Дали е доволно тоа што не сакам да бидам секогаш на вистинската локација, за потоа да сватам дека сум требала одамна да бидам таму? И зборот сватам се пишува со ф или в? Мачкиве мјаукаат. Јас морам да си одам.
И повторно обид. Ама поинаков, не знам ни сама за што ќе стане збор. Треба да учам, ама не сакам. А штракањево само ме смирува, иако не ги владеам баш како што треба проклетиве копчиња. Која е радоста да знаеш дека се е во ред, кога времето немилосрдно ти ги гази мислите? Дури и оние позитивните? Така да, џабе ми е супер мислата, џабе ми се сите работи што сакам да ги направам, кога знам дека немам време! Никој никогаш нема време. Сите се жалат дека им е совршен животот... кои будалетинки...
[FONT=&quot]
[/FONT]

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Догоруваше фосфорот во ламбата која се нишаше од ветерот низ зидовите.Си го зема моливот и седна до листовите кои лебдеа околу нејзината коса.Сакаше да ги сопре со погледот,сакаше да бидат покорни пред нејзе,за да и ја каже магијата,но беше залудно.
Имаше многу раце во собата кои лакомо се грабаа по листовите,толку неми погледи во зборовите што одскокнуваа од листовите...но залудно ,се беше напишано на јазик кој никој неможе да го разбере,сите кодови беа замрзнати во минатото и таму останаа...

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Родена сум во просек опкружена со музика, малку цинизам малку иронија и ич запирки. Во глобала, ме заморува ова, но немате ли и вие што да правите, освен да ја читате книгава, која сакам да ја совлада онаа бариера на ступидно четиво кое по некои си репери, е лошо затоа што го пишува младинка без амбиции да направи лек за болест, ами лек за да си го исчисти домашното чергиче без да крене многу прашина. Сега сум во транзиција меѓу некоја си изместена слика на реалноста. Ми требаат: кеш, а со тоа и нов градник, празни цд-а, трајна фризура, да завршам некои морално комплексни обврски, и така. Да објаснам зошто сакам да бидам ѕвезда-затоа што е полесно да напишеш книга, отколку да останеш жива рокенрол ѕвезда. И можеш да се замислуваш дека се е одлично , дека имаш батлери дома, дека си легнуваш облечен во дијамантска правлива пижама, дека појадуваш кавијар и лепчиња направени по мерката на твојата дланка, пиеш само шампањ, ако не си љубител на алкохол, тогаш пиеш свеж сок од манго, или вода од исландски глечери! А, јас имам само грижи и пот под мишка. И плус овие размислувања, т.е. ставови. Одам на факултет, и имам многу познаници кои ќе ми ја честитаат книгата како обид за докажување на образовниот образ,т.е исполнување на факултетските ветувања, а тоа е да станам паметен или барем буден, свесен човек. И најверојатно ќе сакам да се погледнам во огледало без да ми надојдат фрустрирачки мисли. Ја слушам најдобрата песна што ме потсетува на сонце кога го гледаш низ вода, да речеме, низ завеса од водопад, или кога го гледаш низ нечија долга коса што се ниша во ритам на летна музика... И го заборавив името. Нејсе.

Почетна скала: работам на себе: купувам соништа, а знам дека не е легално да се продадат истите.

С

Сатори

Гостин
Девојката со стаклените очи

Беше млада кога почна да пишува за својот и туѓиот живот, ги крадеше своите приказни за да ги замени со туѓите вредности и пари на слободниот пазар.Вечераше со перото и со својата изгубена женственост од премногу појаси врз бујните гради.
Пропаста на старата ера во која што се обидуваше да создава како маж за животот на блудниците и кралиците.
Луцидна лудост е да се љуби во тој свет на крадци и војни, така и велеше нејзината љубовница, млада, прекрасна девојка која што ја изневеруваше својата идеологија спиејќи со маж-жена секогаш кога ќе се укажеше вистинската прилика.Ја обвинуваше за блудништво кога нејзината рака се лигзаше до венериниот брег, кога бараше поезија од неа, да пишува и да создава за неа.
Грешка.
Се заљуби во брадата и црните очи, во фактот дека воздухот беше мирисно благ и дека навистина не беше премногу повисок од неа, напротив ... хорор од најстрашните кошмари на политички реномиран писател.Жена скриена во тешките алишта на мозаичниот општествен поредок.
Кога ја соблече кошулата пред него и се појави таква каква што се појавуваше пред неа ... заврши со исечени прсти и стаклени очи.
Да, и го земаа перото, и ги земаа очите за да и ја украдат инспирацијата, да ја спречат да пишува.

Штета е што не и го исекоа јазикот, зарем заборавија дека таа може и да зборува?
Но, зарем некој слуша што може да каже една жена?

Се откажувам.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Куп работи, материјални добра - фиктивни богатства, стојат на масата не наоѓајќи го своето место во хаотичноста на собата на мрзливиот. Тој секако дека би станал, би се потрудил, ако не беше во долг сон. Сон за телепортацијата преку кој се претвора во светски патник на кој му се задоволени сетилата и душевната исполнетост им дава енергија на нозете да изминат километри до бескрајот и назад. Човекот е од крв и месо, а сепак толку задоволувачки го доживува апстрактното. Љубовта е апстрактна, сексот е конкретен; моќта е апстрактна, парите се конкретни...
Човекот сам по себе е господар и на четвртата димензија, ако ме прашуваш мене. Се` додека ја има меморијата да памети се враќа во минатото и се` додека има храброст да фантазира ја планира иднината. Сепак, сегашноста е сега и овде, помалку или повеќе тоа е она конкретното, тоа го глеаш слушаш, допираш и доживуваш најреално. Сегашноста не е попатна станица, таа е рефлексија на минатото и огледало од кое се рефлектира иднината...
Never mind, да не навлегувам во философии, само да кажам дека сега се` што ми е потребно е малку изолација, рокната музика и боксерска вреќа, а веќе утре би била расположена да ти ги дадам моиве усни како подарок од моето патување низ Европа.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Бурата е олицетворение на несигурноста?Бурата доаѓа од големиот облак кој никогаш не е видлив?
Неверник.
Зошто кога се насмевнуваш не веруваш дека тоа сум јас што те цврсто држи до себе,зошто позади таа насмевка гледам прозирност со желба прашината да ја фрлиш врз мене,зошто ме прашуваш работи кои знаеш дека нема место веќе во мојата книга да ги напишам,веќе се имам кажано за тебе,се имам направено за тебе а ти само одмавнуваш со праменот од косата која нема повеќе сјај за мене.
Зошто кога ме држиш за рака ,ме држиш а знаеш дека нема да биде за долго,дека маслото од прстите ќе ти ја подлизне раката и ќе ме оставиш покрај толку разбеснати лисја.
Не треба да биде вака.
Неверник.
Јас сум неверник.Се плашам бурата да не не однесе далеку,каде што може да не не пронајдат,се плашам дека компасот за враќање го имаме изгубено.
Не сум поет,не сум муза,јас сум девојка која сака да се врати жарот во твоите очи...се додека има надеж за тој блесок во твоите очи,се додека усните твои ми го склопуваат најубавиот венец од зборови,ќе Те сакам.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Perfect day

Кој филинг е да ги отвориш очите во 09:12 наутро...Ебано добар филинг, ако имаш шо да прајш толку рано, се разбира. Ако не, ќе го запомниш бројот на личната карта на моментот на будење можеби од иста причина како мене: го зедов мобилниот да проверам дали има квадратче што наликува на писменце на него; пропратно, бројката сама ми падна во очи. Дисплејот не ми покажа никакво писменце. 091220042008 оди засекогаш во историјата, а јас не изгледам презагрижен поради тоа. Нека оди по ѓаволите ако сака. Благата нервоза која потоа се појави ја препишав на недостатокот од квалитетен сон(треба да си купам перница од Топ Шоп. Или, боксерска вреќа - заб.авт.)Дури сега се сетив дека се разбудив без вообичаената сабајлечка куродрвка... Види шта ми је урадила од киту, мама.- помислив ко најдолен мекушан на свет. 1:0 за крвните садови таму долу. Ашколсун, денов почна со kick-start.

Вешто го прескокнав ритуалот на утринска забомивка + соочување со матниот гурелкасто-забраден јети во развој пред огледалото и се укотвив пред 22-инчниот монитор, таа ебана грамада од пиксели на која многу често фин декор и даваше (повторно) едно мало квадратче (знам дека го тупам со квадративе, кои уствари се правоаголници... тука прекинувам со нив, обеќавам) во долниот дел на екранот, кое обично затрепкуваше во портокалево-сина боја веднаш откако ИП протоколот, мрежниот кабел, патот до вселена и назад за секунда и еден клик од раката која мириса на кокосово млеко ќе ми пријавеа дека не сонувам, а јас ќе ја проследев информацијата до утрото дека може релаксирано да си го тера денот како што сака. Но, денеска немаше портокалево трепкање. Го немаше нити после 30 минути. Нити после 2 и кусур саати. Утрото замина, му прекурчи да чека сигнал од мене. Јас бев незаинтересиран за димензијата време, чекав поинаков сигнал. Вонвременски, еднаш мислев.

Блиц расказ на остатокот од утрото, пладнето, попладнето и денот: Не дека ми здосади да чекам, но се сетив дека е крајно време да претрчам до факс, на 1 саат; успеав да завршам се што треба за 58 минути. Со тоа добив две минути плус за мантрање пред монитор. Се однесував ноншалантно, галантно кога во еден миг забележав дека си ја попримила сајбер аурата во светлечка форма како Џим Кавизел на последниот ден од Пешн Оф Крист. Сепак, не одлучи да ми се јавиш са неба пладнето. Со големо трпение, поголема мрза и најголема навика за лепење на дебелиов ми гз на меката фотеља пред храмот на Св. Јас-и-ти одлучно и храбро буљев во монитор уште некои добри многу саати. Попусти беа обидите на коментаторот на Сител да ми шибне доза на шпански тестостерон во инекција од фудбалски неповрзан говор, Ведрана на канал 5 повторно ја погреши временската прогноза за денес, утре и за наредните 10 ебани денови а на Hallmark, Леси сеуште се не беше вратила дома - колку што забележав, а тоа е со сето можно внимание кое може да го посвети човек кој со око-и-пол внимава на точно одбрани координати на Асусовиот монитор, а со преостанатата половина трепна еднаш за тоа многусатие забележувајќи дека полната месечина со својата темна страна веќе му се натопорила над глава и се спрема да го јавне во поход кон островот на Роберт Луис Стивенсон, обиколен со тиквешка есенција.

Ама јок. Не беше вечерта за пловидба капетане, по тие океани со навидум длабоко дно. Знам дека е чудно, ебате. Ама на многу илјадници секунди после дванаесеттото отчукување на минутарникот во вториот квартал на денот - веќе не ми ни беше грижа за глупавата промена на рутина, изоставање на фотофинишот кој знаеше да украси ваков ден, ден на испотени бутини, отрпнати прсти, подочњаци (милениум едишн) и куп пикавци - по еден за секој различно поминат ден од овој. Океј, не беа еден куп. Да, јас сум мизерен лажливец во телото на она лимено срање од филмски лик од Волшебникот од Оз (кому само му текнало да го убаци таму?! ).

Шорткат<неколку десетици минути подоцна> до моментот на паѓање врз тастатура. Го забележав најсодржајниот сплет на писмени знаци кои (ако непратен меил на позната адреса може да се смета за свет - а може, верувај ми) ги изопштив со светот дента: оуадхсипхсаип34и208у99-дасу. Сосема на кратко, размислував кој симбол сум го закачил со нос а кој со мојата крива долна лева двојка. Веднаш потоа, во благо отрезнување колку да стигнам до кревет, задоволен од успешното бдеење и непокорливост пред суровиот информатички медиум кој дента се испречи меѓу мене и тебе како терасата на Капулети пред Ромел и Џули, се спружив на кревет во манир на италијански напаѓач во шеснаесетник - само без крикот. Освен ако хрчењето не може да се нарече крик.

Епа браво, честитам: You made me forget myself. Ама скроз, тоталка.
А не си ни блиску до мене.

Oh,
such
a
perfect day.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Сега сме во кафе.
- Како е Даниел?
- Не е лошо. Не се жалам.
- Како школија?
- Се тера.
- Те нема во клубче.
- Ме нема бе, срам ли е, мрза ли е, невоља ли е - ме нема.
- Абе зашо, финта беше ептен.
- Беше.
- Те нема у овие покретиве локални нешто. По ридови.
- Знаеш, декаденција, ова политички активизам по ридови не е мој фазон.
- Журка скриена зад пацифизам секад пали. Види го Вудсток. Научно докажан успех за максимална искористеност на ЛСД на минимум површина.
- Хаха.... Плус далеку беше ридот, а и да се чури скара до топилница е лоша среќа.
- Ијааа
- Аха.
Пауза.
- Ај да одиме кафана некад.
- Не не.
- Зашо?
- Не пијам веќе.
- АУ, здравствени причини?
- Па и тоа ама и штедам.
- За шо штедиш?
- Кола. Сакам со јак систем со даљинско да можам да си го прчам на задно седиште. Кој е ко мене!
- Марко ко да имаше нешо такво. Топ!
- Топ-нетоп, и тоа е некаковплан.
- Хула како е? Се имате слушнато
- Се раздалечивме. Не ја копчав или нешто. Не би знаел да ти кажам како е. Прво ме забоде у грб ради мода, а после и од напред за секој случај.
- Како бе така?
- Епа тоа што сум капирал не било така, друго требало да се капира, демек ситниците и деталите али како да гледаш детали кога Хула е детал. Ситен детал. ...Абе знаците за лоша генетска структура беа тука, од внатре и од надвор, али комунизмот остаи траги на необични места и различни суеверија околу природата на човекот. И ја паднав на таа финта.
- И сега?
- Демек живеам со нови погледи.
- А онаа другана, Билјана, што и кидна еднаш од клубче кога те бараше?
- Пак се спрема за смрт. Некои лоши вести од лекарот. Што да кажам не е доволно. Да беше поинаку, ќе испаднеше поинаква и немаше да ја знам. А вака е прекрасна иако е во агонија.
- Ах. А ти се дига на некоја малечка? (пауза) Знаеш на што мислам.
- Како не. Сега веќе нема на што не ми се дига.
- Конечно се среди.
- Веројатно.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Пред кафич.
- И уште нешто кажи ми Дани. Зошто по ѓаволите не си поучтив со луѓето?
- Фин сум со тебе, бе.
- Мене? За мене не е проблем и да ми се дереш.
- Е добро, ама сум пак фин.
- Не со сите. Ти викам биди поучтив.
- Ќе се обидам. Да се смешкам ко трговски патник у рецесија?
- Како знаеш, смени фазон. И среди ја себореата.
- Ах, докторот рече на нервна база дека ми е. Ко рак е, нема лек тоа.
- Може треба да пишуваш за тоа.
- За тоа како се чешам и ронам?
- За се. И пишувај повеќе како да ти значат луѓето во расказите. Доста со лошите метафори со пајаци.
- Еј тој не беше уопште лош расказ.
- Како да не! Не се дрзнувај да се лажеш и да ме лажеш. Не биди пизда.
- Епа што да праам?
- Пишувај за нешто што ти значи, визиите што ги гледаш, идеите што ти доаѓаат. ШТо сакаш највеќе?
- Не знам.
- Пишувај за тоа.
- Како не знам?
- Како не знаеш.
- Тоа е веќе видено.
- Се е веќе видено.
- Хм. Може ќе пишувам за тоа како сум новото божјо откритие.
- Ете. Ти тргна.
- Последното светско чудо.
- И...
- И како ќе глодам ситни души додека не умрам само затоа што ми се може.
- Гледаш, ти текнуваат и такви работи.
- Да се пишам како пајак?
- Не, ќе си ставиш само две нозе и нема да живееш во радијатор.
- Ќе биде празно со само еден лик.
- Да, стави го Оливер Рид. Вилхелм Рајх. И други закон луѓе.
- Мртви се, а и не сум ги знаел.
- Токму затоа ништо не те спречува да ги запознаеш.
- А овие другиве?
- Што со нив? Сам кажа дека се детали.
- Да. Детали се.

Kajgana Shop

На врв Bottom