Предлог за филм со кратка рецензија

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Изгледа правилата никој не ги чита... Стави белешка во прво мислење можи повеќе ќе забележуваат така.

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.560
Поени од реакции
2.524

13 Tzameti (2005)

Добар трилер, француски, црно-бел, од 2005.
У Холивуд дознаа и за овој филм па (и на овој) одма му снимија римејк, 13 (2010), у боја, кај и да е треба да искочи, од истиот грузијски режисер, со Мики Рурк, Џејсон Статам, 50 Сент, Реј Лиота,....
Не читајте за што се работи, поготово не у римејкот пошто све е објаснето и нема да ви биде интересен филмов до средина негде кога ќе дознаете за што се работи, тогаш станува предвидлив, али вреди да се гледа до крај, крајот е добар...
Ќе кажам само дека типот што е у главна улога (кој иначе му е брат на режисерот) ќе превземе туѓ идентитет без да размислува за последиците. Напната атмосфера од почеток до крај...

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.560
Поени од реакции
2.524

''The Hire'' (2001,2002)

...серијал мини-филмови, нарачани од БМВ, за да послужат као реклама. Клајв Овен е ''The Driver'', агент (изиграва Џемс Бонд, пошто не му ја дадоа улогата) и вози БМВ афкорс. Сите епизоди траат околу 7-8 мин. и се режирани од некој познат режисер. Пошто не смеам да ги поставам тука, ги има сите на YouTube. У секоја епизода има одлично изрежирани брканици со коли, али некои се издвојуваат и по содржината и вреди да се погледаат, како :

1. Beat the Devil (2002)
Режија - Тони Скот
Улоги - Клајв Овен, Гери Олдман, Дени Трехо, Џејмс Браун, Мерилин Менсон

Агентот (К.Овен) го вози на Џејмс Браун кај Ѓаволот за да потпише нов договор. Оваа епизода е must-see, доволно е да кажам дека Гери Олдман го игра Ѓаволот.

2. The Follow (2001)
Режија - Вонг Кар Ваи
Улоги - Клајв Овен, Форест Витејкер, Мики Рурк, Адриана Лима

Ликот кој го игра Мики Рурк се сомнева дека жена му (Лима) го изневерува, па ангажира агент (Овен) за да ја шпиунира.
Изостануваат брканиците во оваа епизода a akцентот е ставен на емоциите.

3. Ticker (2002)
Режија - Џо Карнахан
Улоги - Клајв Овен, Дон Чидл

Возбудлива епизода од почеток до крај, Агентот овојпат пренесува патник (Чидл) со мистериозен товар.

4. Powder Keg (2001)
Режија - Алехандро Г. Инариту (Amores perros, 21 Grams, Babel)

Емотивна мини воена драма, ОН праќаат агент (Овен) да извлече ранет фоторепортер (Стелан Скарсгард) кој снимил масакр.

5. Hostage (2002)
Режија - Џон Ву

Агентот заедно со ФБИ се обидува да дознае каде се наоѓа киднапирана жена и да ја спаси на време. Добра акција у Џон Ву стил.

Член од
26 јули 2009
Мислења
424
Поени од реакции
179
Contact

Како што кажува и насловот се работи за првиот контакт на луѓето со вонземјани. Џоди Фостер ја игра улогата на Ellie Arroway научник што целиот живот го посветува на истражување за тоа дали постои вонземјанска интелегенција. И конечно по долги години истражување контактот е воспоставен, таа открива порака која е всушност кодирана форма за изградба на машина(сликата десно) со која може да се патува и да се оствари таа долгоочекувана средба со ДРУГИТЕ. Почнува изградбата на машината, но почнуваат и игрите на забивање нож во грб и приграбување на славата за откритието. Дали Ellie ќе патува и дали човештвото е спремно за оваа средба...??? ќе мора да видите сами и нема да зажалите :helou:
Прекрасен филм, чиста 10-ка и планирам деновиве пак да го гледам

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
HARSH TIMES

Главна улога Кристијан Бејл..После филмов кој сосем случајно го најдов човекот ми стана еден од најомилените глумци,има неверојатен талент за трансформација...
Како и да е Бејл глуми истрауматизиран војник кој не може да се врати во нормала и има постојани испади на бес како резултат на стресот...неговиот најдобар пријател кој глуми дека бара работа а се моли да не ја најде :wink:го следи во секој чекор и му претставува еден вид на кочница да не направи уште некоја поголема глупост...Една авантура до Мексико која Бејл ќе ја искористи како шанса да пренесе дрога преку граница ќе направи големи проблеми во нивниот живот..итн(да не ви го расипам филмот)
На почеток филмот ми беше комплетно непознат и го потценив сега ми е еден од омилените и го имам гледано неколку пати:helou:
Оценка 9/10

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.642
Поени од реакции
34.057
^ да се надополнам со Кристијан Бејл.

El Maquinista (The Machinist) (2004)

Препоракава ми е од Џимеј пред гарант година време, уз пакет со Hard Candy, Memento и остали психо трилерчиња што вредат. Овој не го изгледав тогаш. Нема да пишувам за приказната да не откријам некое спојлерче ама филмот е лудило. Цело време се осеќа некоја тензија, нешто мистериозно but you just cant put a finger on it, прикажано на доста бавен и смирувачки начин. Морбидно, би било зборчето што би го искористил за атмосферата. Приказна 10. Глума 10. Филмов 10. Обожавам такви.

Едит: Еве нешто од imdb, за тие што не го погледнале (не верувам да има такви) да ги заинтересира.

"The Machinist" is a film about a man who hasn't slept in a year, and he starts thinking that he's losing his mind, when he starts seeing hallucinations, and his perception of reality becomes twisted. He's haunted by a co-worker that no one else can see, and keeps finding post-it notes with secret messages on his fridge..

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Додека сме кај Бејл, јас би ви го препорачал American Psycho. Филмов е адаптација на роман од Bret Easton Ellis.
Кристијан Бејл глуми навидум успешен бизнисмен, а во слободно време е психопат. Јако а? :)

Не очекувајте се да ви се разјаснат заплетите во филмов по неговиот крај, едноставно ова е филм кој треба да го завршите со вашата имагинација.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.437
Поени од реакции
6.085
"Band of Brothers" (2001)

Мини серијал од 10 епизоди во кој се опишува сторијата на одредот Easy од денот д до крајот на втората светска војна...други зборови се сувишни и би го упропастиле филингот

10/10

~BlueBerry~

*I love my dreams*
Член од
8 јануари 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
63
Тhe fourth kind

Филмов е многу добар, но на мене траума ми остави.
Трилер.Mистерија. повеќе документарец отколку обичен филм, според мене барем.
Филмот е половина реални снимки со реални ликови, половина сценарио по вистинската случка. Со Мила Јовович.
таа ноќ се препотив и се будев на секој саат и станав плачејќи.
не е некој хорор ама ми се врежа во подсвеста.

http://www.novamov.com/video/w7ghx6uakwmqp

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Браво Биг Хрт одличен филм! адаптација на новела на Стивен Кинг.

Да не спомињам што во него глуми Бил Пакстон.
Кој ти е овој филм жити се. Насловот не ти е ни македноснки ни англиски, а ни нешто измеѓу не е. Рецензијата такуѓаре.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.394
Поени од реакции
25.213

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Аха искапирав сеа. Ме збуни она Стивен Кинг земено дека му ја имам цела колекција филмови. Овај филм не е од негово дело праен.
Yep, Стивен Кинг го фалеше и имаше мало интервју во кое зборуваше за него како еден од филмовите кои многу му се допаднале, сега се сетив. Сум се помешал :)

Дефинитвно не е негово дело.

Kajgana Shop

На врв Bottom