The Invention of Lying (2009)
Едно исклучително пријатно филмче за гледање. Прилично ме изненади, затоа што не сум голем фан на комедиите.
„Во светот во кој сите сите ја зборуваат вистината... овој тип знае да лаже“
Ми текнува сега на други два филма:
Idiocracy (2006), филм за свет во кој сите се глупави а еден е многу попаметен од нив, и
Liar Liar (1997), филм во кој сите се нормални (лажат до бесвест) а само еден мора да ја кажува вистината, значи обратно од овој филм. Но во никој случај Invention of Lying не треба да се меша со нив: првиот е идиотски филм а вториот е од комедиите кои се базираат на тоа колку голема будала може да направи Џим Кери од себе си (што на сите ни се допаѓа).
Како и да е, Invention е многу пријатно филмче како што кажав, не е урнебесно смешна комедија, нормална доза на хумор и необични ситуации. Ако ги заборавите (а морате) дупките во сценариото кои се нормални за вака невозможни филмови, тогаш ќе откриете дека филмот воопшто нема врска со лажењето или со вистината или пак со комедијата, туку е доста паметен филм кој ја отсликува реалноста во која живееме, и како ни се важни погрешни работи, како се однесуваме едни кон други, како носиме погрешни одлуки...
Што се однесува конкретно до содржината: дејството се случува во свет во кој не постои зборот лага ниту пак луѓето се свесни за концептот на лагата, едноставно ја кажуваат вистината. Многу досаден и монотон свет, иако многу искрен. На пример, рекламите се во стилот: „Пепси! Кога ќе ви снема Кока Кола!“
И се додека еден ден, Марк Белисон, човек кој добива отказ од работа и е на самото дно на својот живот, случајно не каже лага, т.е. не го открие концептот, кој му ги отвора сите врати во светот во кој живее. Марк Белисон набрзо ќе постане богат, успешен, ќе стане Мојсеј химселф! Иако ќе открие, дека не може се да се добие со лажење, дури ни во светот во кој што живее.
Ми се допаднаа и актерите,
Ricky Gervais, за кој првпат слушам, беше одличен за улогата (патем, тој е и режисер и сценарист, значи комплетно негово дело е филмот), а и
Jennifer Garner беше одлична. Саунд-тракот исто така многу добар.
Многу фино филмче за релаксирање, освен ако не му запнете да му барате мани во се
9/10, или гледам добри филмови во серија, или сум расположен за добри оцени.