Пандорум
Жанр: Сај-Фај/Трилер/Хорор
Режија: Кристијан Алварт
Улоги: Денис Квејд, Бен Фостер, Антје Трауе, Кунг Ле
Трејлер
Двајца астронаути - Пејтон и Бауер (Квејд и Фостер) се будат од пролонгирана хибернација со големи дупки во сеќавањето. Не знаат каде се, што точно била нивната мисија, не можат да влезат во контролната соба а нуклеарниот реактор кој го снабдува вселенскиот брод во кој се наоѓаат со енергија откажува.
Бауер, воден од Пејтон по радио врска, треба да успее да го стаса до реакторот пред да биде предоцна а по пат и да дознае зошто се навистина тука и каде е „тука“. Неколку „будни“ патници и членови на екипажот на кои ќе нелета по пат ќе бидат расположени да му помогнат (по малку убедување) а некои... не...
Филмот многу ми се допадна - оанка те држи да го гледаш (а не сум некој фан на сај-фај нити па филмаџија тежок), има доволно акција без да забега, доволно хорор без да претера и во таа насока, солидно глумење (барем според мене) и допира неколку морални прашања што се крајно интересни за размислување.
Ако споредувам нешто ала „Алеин“ на времето. Има торенти, го има и на phazeddl.com за симнување и на surfthechannel.com за директно гледање.
8.5/10 Од мене