Bolt е од лани. Имаше дури и номинација за оскар. Помина.
Знам негде поназад спомна номинации за оскар во рецензијава на цртаниве. Веројатно и листава ја поврзуваш со номинациите за Оскари. Тие номинациите за анимиран филм зе зафрканти.
Најдобар избор имаа во 2003 (избираа филмови од 2002) кога имаше дури 5 номинирани цртани, од кои еден јапонски, од Мијазаки. И анимето го зеде оскарот. Од тогаш, се по 3 номинации, и сите американски цртани. И досега од 8 избори за анимиран долгометражен, Пиксар добива 4 пати. Нешто не како што треба.
Од оваа година,
Up и
Coralaine се подобри. Овај
Meatballs мислам дека гледав едно трејлерче, не ми се допадна многу, ама ај ќе го изгледам некој ден.
А
Monsters vs. Aliens (и овај не сум го гледал) e Dreamworks продукција. А тие, освен Shrek 1 немаат ништо поасално направено. Ќе го изгледаш филмот еднаш два пати, ќе се насмееш троа и толку.
А за
Bolt, веќе имам кажано, влегува по серијата Chicken Little, Meet the Robinsons и Bolt (последни цртани на Дизни) кои и не се толку добри споредено со постари цртани од Дизни.
Дизни има повеќе филмови со кучиња (моментално се сеќавам на 3 - 101 Dalmatins, Lady and the Tramp, Oliver), нормално секој со своја соржина. Во Болт некако не ми иди мисла дека е оригинален. Како да мешале, или рециклирале од сите 3 и уште од некој друг, па ставиле нешто ново и ете го. И стигнаа до номинација.
Оти не беше номиниран
Ponyo на Мијазаки. Оти англиската верзија излезе дури 2009та.
А не се само цртаните на Мијазаки толку добри, има секакви чуда (а има и глупости).
Не сум некој голем гледач на овој жанр, малку имам гледано ама од тоа што имам, имам видено нешто што заслужува и еврпски и американски награди.