Последен гледан филм со кратка рецензија

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
The Bucket List

Го гледав по препорака и очекував супер филм, со оглед на тоа дека во главните улоги играат Џек Николсон и Морган Фриман. Филм кој ќе ве научи дека најважно е да ја најдете радоста во својот живот, дека не треба да се откажувате пред никакви пречки. Филм за едно краткотрајно, но многу силно другарство, трагично, но поучно за сите нас што не знаеме да уживаме во убавините и можностите што ни ги нуди животот. Погледнете го. Оценка 9/10.

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28

Misery- Филмот (драма/трилер) е екранизација на истоимената новела од Стивен Кинг. Главни актери се Џејмс Кан (а.к.а Paul Sheldon) и Кети Бејтс (а.к.а. Annie Wilkes); режисер е Роб Реинер. Филмот започнува кога писателот Пол прави собраќајка. По кратко време го наоѓа неговата "најголема" обожавателка, Ени, која исто така има и биполарно нарушување. После неке време Пол сваќа всушност во која ситуација се наоѓа и дека е на милост или немилост на лабилната болничарка. Инаку мене филмот многу ми се допадна, па ако сте во некое помрачно расположение би бил совршен. Режијата и глумата беа одлични (Кети Бејтс има оскар земено за главна женска улога). Оценка 10/10.

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Види, не се повикувај на вкусови. Демек филмот не е за секого а ти имаш пософистициран вкус од нас другите? Сум гледал и англиски хумор кој го обожавам, и црн хумор, па дури и american pie bullshit productions. Ова не ме насмеа.

И не се повикувај на оцената, затоа што треба да знаеш дека има многу потценети и преценети филмови. Овој е од вторите. Бидејќу се повикуваш на критиките, еве ти 12 страни ужасни критики кои ги собрав за само 5 минути. Читај и уживај.

Прегледај го приврзокот 9676

Што да ти кажам друго за филм кој го нарекуваат "Burn before watching", "Destroy after reading" и "Forget after viewing"...
Па како да не се повикувам на вкусови, кога целава дискусија е доказ дека имаме различни вкусови? Имам доволно изграден вкус да кажам дека навистина квалитетните комедии се многу ретки.
Не ти го разбирам начинот на кој што сакаш да доловиш некаква поента, знам дека постојат лоши критики, но знам дека може да најдеш и најмалку 4 пати повеќе добри критики. Тоа е правило за секој филм, дури и за филм што универзално е прифатен за квалитетен, сигурно може да се најдат лоши критики.

Клуни,Пит,Малкович.

Фан бојс од овде,од онде,заљубени во нивните миленици.
Убаво нагласи Интериста,да не се овие,филмот нема ни да се погледне.
И нагласив,да покажува филмов некои аспекти кои се необработени,ама се базира на тврдењето дека не се сите луѓе паметни,односно vice-versa,дека имало глупи луѓе.
Па ај да направиме реално глупа комедија околу глупи луѓе,при што ќе ја изругаме ЦИА,ќе му дадеме на Клуни улога слична на Сиријана,ќе покажеме дека жена вара маж (невидено!) и притоа потенцијалот на трансформација на улоги на Пит ќе го оставиме нечепнат,и ќе му дадеме да глуми нешто што може било кој шесто-одделенец запишан во драмска секција.
И секако,ќе го оставиме Малкович да рецитира неброен број пати : Fuck fuck fuck,you FUCK,i'm gonna fuck you UP,FUCK off,they fuck,we fuck,he fucks.
Па теоријата за фан бојс може да се примени скоро на секој филм ако гледаме така. Fight club заради Бред Пит и Едвард Нортон ли е така оценет? Јас не сум фанбој на глумците од BAR, дури и имам ниско мислење за Џорџ Клуни. Да не се лажеме, Бред Пит и Џорџ Клуни се популарни заради нивниот изглед пред се, па после следуваат нивните актерски способности, но секако дека и тие имале блескави актерски моменти.

Let's put it to rest here, има и други филмови :vozbud:. Немам намера да ви го променам мислењето, само сакав да имате на ум дека има и други размислувања.

За последно...

Конечно го изгледав финалето на Extras, на кое му останав должен.

Одличен крај на една од најдобрите комедии што некогаш се појавиле. Бесполезно е да давам некаква рецензија за ова поради тоа што е крајот на серија, само ќе кажам серијата е must see, особено за тие што го сакаат англискиот хумор.

Загледав уште една серија која сигурно ќе влезе во top 10 за мене.
Arrested Development

Урнебесна комедија која е една од ретките која нема laugh track, што во случајот е голем плус.
Синот Мајкл Блут ја превзема семејната компанија откако ќе го затворат неговиот татко поради малверзации со компанијата. Нема ни најмалку да му биде лесно да излезе накрај со забеганите двајца браќа, сестра и мајка, кои не сакаат да го напуштат луксузниот живот. Особено не кога кај него ќе се вселат сестрата, откачениот never-nude зет и ќерка им во која синот на Мајкл има блага затресканост. Се случуваат надреални ситуации кои никого нема да го остават рамнодушен.
Лесна за гледање, епизодите траат по 20 минути, а по веќе 2 епизоди веќе сте заразени.
И уште нешто, го има највисокиот рејтинг за серија што некогаш сум го видел на IMDB.

Planet Terror, дел од заедничкиот проект на Quentin Tarantino и Robert Rodriguez наречен Grindhouse .

Одлична пародија на поранешните Grindhouse кина, кои биле специјализирани за филмови од Б продукција. Интересна идеја која одлично ја екранизирале, а користената музика, која потсеќа на некое техно од 70s-80s, уште повеќе го засилува ефектот.
Зомбиња, грозотии, крв, насилство, мислите некој хорор, трилер, но не, сето тоа е толку добро испародирано, што има ситуации во кои буквално ќе се газите од смеење. Да, дури и ќе разберете што има смешно во ампутација.
Не треба ни да спомнувам за забеганите дијалози и надреални ситуации во филмовите на Тарантино, овде уште еднаш го докажува својот талент.
Едно мало предупредување, најверојатно нема да сакате да јадете за време на филмов.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Па како да не се повикувам на вкусови, кога целава дискусија е доказ дека имаме различни вкусови? Имам доволно изграден вкус да кажам дека навистина квалитетните комедии се многу ретки.
Не ти го разбирам начинот на кој што сакаш да доловиш некаква поента, знам дека постојат лоши критики, но знам дека може да најдеш и најмалку 4 пати повеќе добри критики. Тоа е правило за секој филм, дури и за филм што универзално е прифатен за квалитетен, сигурно може да се најдат лоши критики.
Точно, сите имаме различни вкусови, тоа и мене ми е поентата.

Но ти ни рече дека не сме го разбирале хуморот во филмов, филмот не бил за нас, што му доаѓа, сме немале вкус. Затоа ти одговорив. Имаш доволно изграден вкус? ОК, ти верувам. Имам и јас, ама за мене ова не е хумор.

И за критиките уште нешто, а истото го напишав за American Beauty. Има некои филмови што се заштитени и имаат напумпани оцени. Ако ги отвориш овие два филма и нивните критики на ИМДБ, ќе видиш една до две страни критики од типот: Брилијантен филм, Чиста 10ка... и тие секогаш се отвараат први, односно стојат напред на сајтот. Зад нив има лавина од страници со негативни критики кои никогаш не излегуваат во преден план. Негативните коментари беа еден до друг (не ги пребирав) и ги има во недоглед.

Ова е за што повеќе гледачи кои се зависни од критиките, а не ги оценуваат филмовите сами, да му дадат повисока оцена дури и кога се разочарани од филмот, убедени дека штом другите викаат дека е супер, мора да е нешто до нив. И ваквата маса филмомани е секогаш поголема од онаа која критички размислува.

Овој филм според мене, а и според многу други, е од напумпаните и префорсираните филмови: не е смешен; нема ликови кои би ги засакале; нема содржина; нема емоции; нема ништо освен добра актерска екипа која е единствена причина за добриот рејтинг на филмот. Критиките и понатаму му се негативни во поголем процент.

Стави анкета за филмот на форумов или на било кој друг сајт и ќе ги видиш резултатите.

IronTrooper

The King of Cool
Член од
27 март 2007
Мислења
1.496
Поени од реакции
32
Hard Candy
Не го препорачувам на мажи (со јајца) :) и најискрено ве молам,
никогаш во животот немојте да бидете педофили убијци!
Инаку предобра глума на Ellen Page,
која глуми 14 годишно преинтелегентно девојче.
.

Го гледав и култниот Blue Velvet, но не би сакал да коментирам ништо додека не го изгледам барем уште еднаш.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Hard Candy
Не го препорачувам на мажи (со јајца) :) и најискрено ве молам,
никогаш во животот немојте да бидете педофили убијци!
Инаку предобра глума на Ellen Page,која глуми 14 годишно преинтелегентно девојче..
Тоа болдираното што беше затемнето не е спојлер во никој случај. Тоа што ти го затемнив, е спојлер. Извини што упаднав вака...

Филмот е одличен, нешто сосема поинакво од секојдневните Холивудски филмови. Кој сака да го гледа, пожелно е да не се распрашува за содржината.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Се потсетив вчера на The Edge. Ми се допаѓа во целост, но имам некои замерки кои не ми го прават одличен. Можеше да е позаплеткан со попресвртлив крај. Барем еден таков можам одма да кажам! :)
Сепак не е лош воопшто, а посебно не поради тоа што Ентони и Алек се прекрасни и докажани актери, на кои се гледа дека не им треба никој друг за да бидат интересни за гледање. Би му дала една 8-ка.
После погодив два филма со скоро иста постава од глумци, па ми беше ... што знам, неинтересно. Knocked Up и 40 Years Old Virgin. Како можев, не ми е јасно.:)
Значи две релаксирачки комедии, кои поминуваат. Не би знаела како да ги оценам, бидејќи глупаво ми е вакви едноставни остварувања да ги споредам со други поосмислени и повредни. Ајде нека бидат и двата со 6/10, само поради Пол. :kesa:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Прво
Madagascar: Escape 2 Africa

Интересно :) 7/10
Си се изнасмеавме со Маца убаво. Мада може првиот дел да е посмешен и поинтересен но сепак си ги сакам ликовиве.
И потсетува минимално филмов на Симба. Слична приказна али ај.
Крал лав и синот што треба да го наследи. Како што е Скар во Симба и тука има лош лав. Како што избега Симба така и ова лавче избега...

и потоа
Тhe passengers

8/10
Побогу каков фрик филм:)
Ама интересен сепак.
Сакам филмови со авионски несреќи. Овој воопшто неочекуван крај имаше. Почна сосема нормално филмов, за да заврши на сосема друг начин.
Мислам дека никој кој ќе го гледа филмов нема да помисли дека патниците се мртви. На крај сосема се изненадив. Малку језиво, но филм кој задржува до последна минута
Интересно и забегано:)

Ј

јовица11

Гостин

*Man on fire*
Преубав филм во која главна тема се жртвата и одмаздата.Филм кој дефинитивно тера на размислување,до каде сме способни да одиме за да ја одбраниме саканата личност?!Дензел Вошингтон-генијален како секогаш,во улогата на телесен стражар и страсен убиец,Дакота Фенинг прилично солидна (иако во глава сеуште ми е свежо сеќавањето на нејзината хистерчна улога од Војна на световите),Марк Ентони-патетичен како глумец...
8/10

E

`EsCaPe`

Гостин
Bangkok Dangerous

Значи, го обожавам Николас Кејџ. Во филмов глуми платен убиец, кој е во Бангкок и има за задача да изврши 4 убиства. Во меѓувреме, ќе најми едно момче да работи за него, како курир и ќе се спријателат, а и ќе се заљуби во една глувонема девојка..
Ќе убива без проблем, се до последната задача.
Ова е најкратко што можам, друго што и да пишам ќе биде спојлер.
И да, ако го гледате, гледајте го до крај..
Крајот е .. :icon_conf

9/10

Едит од џимеј: ова што го зацрнив е важно ако го немате гледано филмот

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728

Многу интересен филм со интересна приказна...Мислам дека е прв од овој вид...Овде се покажува вистинска љубов....
давам 10/10

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
*Man on fire*
Преубав филм во која главна тема се жртвата и одмаздата.Филм кој дефинитивно тера на размислување,до каде сме способни да одиме за да ја одбраниме саканата личност?!Дензел Вошингтон-генијален како секогаш,во улогата на телесен стражар и страсен убиец,Дакота Фенинг прилично солидна (иако во глава сеуште ми е свежо сеќавањето на нејзината хистерчна улога од Војна на световите),Марк Ентони-патетичен како глумец...
8/10
Сепак, твое е мислењето... ама 8ка за овој филм, ми е некако малоумна а кога веќе си кај Дакота првин види како по ред ги снимала филмовите па да расудуваш за хистерични и нехистерични улоги, и дај ми наслови на два филма кои се за 10ка според тебе. Те молам тоа да не бидат некои љубовни плачипичкосувачки драми, барам наслови на два трилери кои се за 10ка според тебе.

Инаку јас гo гледав Маденагаскара 2.... посрање филм освем оној Епик Муви пред некој ден немам видено... тотално го сјебале сценариото и претерано краделе од други филмови... бедна 2ка за филмов.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.394
Поени од реакции
25.213
Runaway Jury

Го имам пишано во Последен гледан филм (на минатата тема), го имам пишано и во Предлог за филм. Ама повторно да го пишам и овде.
Го даваа синоќа на тв и на среќа го начекав. Колку и да го гледам пати, толку повеќе уживам во филмов.

Трилеров не е само филм напукан со многу познати актери како Кјузак, Хофман, Хакман, Рејчел Вајз итн итн...

Ако сте фан на Кјузак, особено на Рејчел Вајз филмов сигурно ќе ви се свиѓа.
Правен е според книга, не сум ја прочитал искрено, сигурно е подобра од филмов.
Читав многу лоши критики и рецензии околу тоа колку филмов е лошо направен и слично.

Мене лично ми се допадна филмов и ми е од оние надпросечни филмови. Го сакам и ми е еден од омилените трилери.

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
The Hottie & the Nottie

Preубав филм.
Оцена 10/10

Едит, заборавив голема слика со изминат хостинг.

//Ионака никогаш нема да се погодиме во вкусовите... дај наместо да кажуваме оцени од 1-10, да се водиме според принципот на ротентомејтос. Или кај нас популарното црн/бел бумбар. Што заслужува внимание и вреди да се погледне бел, а што не-црн бумбар.

R

Razorblade Kiss

Гостин
Runaway Jury

Го имам пишано во Последен гледан филм (на минатата тема), го имам пишано и во Предлог за филм. Ама повторно да го пишам и овде.
Го даваа синоќа на тв и на среќа го начекав. Колку и да го гледам пати, толку повеќе уживам во филмов.

Трилеров не е само филм напукан со многу познати актери како Кјузак, Хофман, Хакман, Рејчел Вајз итн итн...

Ако сте фан на Кјузак, особено на Рејчел Вајз филмов сигурно ќе ви се свиѓа.
Правен е според книга, не сум ја прочитал искрено, сигурно е подобра од филмов.
Читав многу лоши критики и рецензии околу тоа колку филмов е лошо направен и слично.

Мене лично ми се допадна филмов и ми е од оние надпросечни филмови. Го сакам и ми е еден од омилените трилери.
И јас го гледав истиот филм,одличен трилер,супер што во последно време почнаа само филмчиња со Кјузак да даваат,бравоу телевижн :icon_lol:
Да,гледав и јас критики,велат дека бил здодевен и дека многу веројатно е негде на половина да го исклучиш.И мене дефинитивно ми се допадна но ќе му дадам 8/10 за некои мали пропусти околу кадарите,па и глумата еве,мислам дека можеше да биде подобра.

Kajgana Shop

На врв Bottom