Последен гледан филм со кратка рецензија

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.708
Поени од реакции
13.389
Brokeback mountain
Конечно! Со месеци ми стои симнат и никако да се решам да ги гледам педерчињава :) Заслужени оскари, заслужена висока оценка на имдб, фантастична улога (јес да на моменти гадно :)), приказна сосема реална какви што има и после 50 години случаи. Колку само има вакви прикриени врски.

S.W.A.T.
Перфектен. Втор пат го гледам, али сега целосно. Одличен филм и треба повисочка оценка да има.

Remember me
Бљак. Очекував многу не добив ништо од филмов. Целта на филмов? Секој може да умре ненадејно и ајде да се сеќаваме на него. Глупости се нанервирав за филмов,
мразам кога ќе умре главниот лик
. Безвезе, не трошете 2 саати на глуп филм со Патинсон.
Искрено, филмов е сосема ок. Нормално не е нешто јак во стилот на романтични но сепак појавува чувства. Ќе се земам малце за слобода па да споредам со Филмовите на Спаркс (исклучок The notebook и A walk to remember)Тука (во Remember me) ако не, има далеку повеќе реалност. Спаркс во задње време све више ме разочарува, затоа што воведува повеќе празни места - ова го забележав од Nights in Rodanthe па навака. Предолги му се, премногу навлегува во „емоциите“ кои во книгите се далеку поубаво и подлабоко опишани. Да бидам искрен A walk to remember е можеби едиствен филм што е бољи од книгата но разликата не е многу голема. За Remeber me ќе кажам пак, има поголема жичка реалност и повеќе пополнети места. Пример, девојката после убиството на својата мајка, не помислуваше да стапне во метро. Но тоа нели може да се смени, ако веруваме дека сепак само стравот е тука да ни` го расипе животот. Поентата ми е - можеш да се возиш во авион цел живот па ништо да не ти се деси, а можеш и пред зграда да се шеташ и да те акне саксија по глава. Пораката е јасна: Live your life, don`t be obsessed with your death.

Но сепак се работи за вкусови нели?:)

Ај ојдов офтопик па да кажам нешо шо изгледав деновиве.

The Legend of 1900

Главна улога : Tim Roth
Работена според книгата на Алесандро Барико - Новеченто. Што да кажам за филмот... Одличен е, склопен е во вид на „потоа“ и „пред“. Типот е еден музичар (свирач на труба) и раскажува за животот еден ексцентричен пијанист кој не го нашуштил своето родно место - бродот Вирџинија. Тој брод повеќе пати стапнал на обата континента (Америка и Европа) нудејќи му на 1900 (името на пијанистот) живот каков што може да посака за тогашните популарни џез музичари.
Но стравот од вклопување во поголема средина постојано е тука. Дури и по цена на животот на овој извонреден пијанист.
Животна приказна за тоа колку луѓето всушност се плашат од промените, новиот свет, истражувањето на места каде никогаш не допрело нивното чувство за љубов.
Моја лична оценка 9.5/10

Препорака за оние кои ја читале книгата обавезно да го гледаат.

The Last Song
Работена според истоименото дело на Nicholas Sparks.
Прво ми е читана книгата. За филмов ќе кажам, не е лош. Но очекував далеку повеќе. Почетокот е сосема слаб бидејќи во книгата поопширно го опишува животот на Ronnie (Miley Cyrus - Nick you could pick better than her) Но... Интересен ми беше ликот на таткото. Повеќе беше заживеан во филмот. Приказната не ја опишувам оти е нешто веќе видено. Како и да е, убаво е за опуштање, има убави моменти од животот на оваа 17-8 годишна девојка.
Би го додал и фактот дека сепак не останува човек рамнодушен на крајот.
Лична оценка (7.5/10)

Книгата е пофилмски направена. Кој знае англиски нека ја купи.

Член од
30 јануари 2008
Мислења
13.908
Поени од реакции
23.321
The Guitar

Една цура за еден саат ќе дознае дека боледува од рак и дека и остануваат 2 месеца живот, добива отказ од раота и дечкото ја напушта!
Но место да падне од депресија она ја зема целата своја заштеда, зема еден од најдобрите апартмани и си го живи животот 200, ги прави сите работи што сакала а не ги правела до тогаш.
Купува гитара која ја сакала како малечка и си свири дома, кога ќе и заврши изворот на пари, ќе почне да си ги продава работите од станот да може да преживи, и кога ќе и остане само станот празен и гитарата излегува на улиците во Њу Јорк и почнува да свири додека еден бенд не ја открие !

Одличен филм, со добар крај и со добра приказна и порака пред се. Маст си категорија !

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Misery
Интересен филм, јесда немаше некоја мистерија па ваљда не би го глеала пак. Ми се свиѓаше критиката врз оние што навидум изгледаат прељубезни, а уствари се злобни (нешто што ме потсети на World's greatest dad), ми се свиѓаше и критиката врз оние што носат ланче-крст и велат "God told me...", и тоа им е изговор за правење на лоши работи, секташки луѓе. Одлично ги избрале актерите, James Caan и Kathy Bates(глеам она добила оскар за најбољи актерка у главна улога!). А и оној стариот полицаец е типот од The straight story, грижливо старче. Филмов ми се свиѓаше у секој случај, реален, соживувачки со главниот лик, со поента. Do stuff for own your sake folks!

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Requium for a dream
Прегледај го приврзокот 32266

Знам, знам дека има веќе десетина пати рецензирано на темава. Но и покрај воодушевувачките рецензии и позитивните критики на нет, не си дозволив сето ова време да потрошам 700Мб на овој филм. Сега случајно го фатив на алфа и го изгледав. Речиси го изгледав. При крајот преспав. Па ова е бул-шит! Како може некој толку да пофали ваков филм. Да, да, секако дека има поука, но поука денес има и на кутија цигари, па е подобро предадена. Воопшто не ми се допадна филмот, ниту палк глумата на ликовите. Преку глава ми е од ваквите нискобуџетни филмови до небо исфорсирани( Paranormal activity, Blair witch project, Requim for a dream……)![/CENTER]
Сеа само што го догледав филмов, оценка 100000000000/10. Еден член имаше напишано „ ова треба по школите да го пуштаат“. Без зборови мн добар филм. Музиката исто. Очигледно незнаеш да проценеш филм ице хендрикс ова не може да го споредиш со снимки од видов на паранормал активити.... Им го препорачувам филмов на сите.

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Епа неделава ова си гледав:

The Others 2001

Никол Кидман целосно ја доловува сликата на строга мајка , која откако го загубила својот маж во војната, се затвора во вилата и се грижи за своите деца на кои им смета сончевата светлина.
Низ целиот филм владее мрачна атмосфера во вилата,која сама по себе делува страшно, а да не ги заборавам и навлечените завеси и запалените ламби, па уште и маглата околу неа.... Али кога го покажаа албумот со сликите-е тогаш ме полазија морници....

The interview with the vampire 1994

Ќе излажам ако кажам дека само пет пати го имам гледано:)
Одлична актерска екипа и прекрасна приказна. Круз одлично покажува како всушност изгледа еден вампир, Лестат е бесчуствителен и постојано жеден за крв, без почит кон луѓето. Луи (Пит) е спротивното. Човечното во него не се изгубило, иако е вампир. За да ја заштити Клаудија, се свртува дури и против својот креатор. Данст е импресивна како Клаудија, вампирка вечно заробена во детското тело која гневна што никогаш нема да порасне.

Taken 2008

Ајде малку екшн трилер.
Да, 90% од филмот е акција, али какви чувства во мене разбуди... Значи родителот е спремен на се‘, спремен да се жртвува и да иде до крај само за да му помогне на своето чедо. Ми се свиѓа тоа што ништо не го ништи и што може да иде сам против цела група луѓе, ама ако, таткото е таков во моите очи :)
Лиам Нисон одлично го портретира агентот на ЦИА кој се повлекува за да може повеќе време да проведува со 17годишната ќерка. По долго размислување и дава дозвола на ќерка си за патување во Париз. Кога девојчињата ќе стигнат таму, таткото добива повик од ќерка си дека во станот има киднапери....

Salt 2010

И уште малку акција...
Анџелина Џоли е најголемата акциона хероина и во филмов е повеќе од перфектна! Па ни маж не би бил толку убедлив како неа! Како само ги сје*а лошите батиња...
Е сега...Малку беше предвидлив за мој вкус, речиси се‘ што кажав се оствари, па бев обвинета дека по втор пат го гледам, а си немаше врска. Политика вмешана малку и то.
Малку околу приказната-Енџи е Евелин Солт , агент на ЦИА , и откако ќе биде обвинета дека е руски шпион почнува да бега. Навидум е бесчувствителна, али кога ќе и‘ го киднапираат мажот, си ја покажува емотивната страна.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Repo Men (2010)

poster_repo-men.jpg

Интересно филмче кое откако ќе го изгледате ќе сфатите дека има и скриена порака во него. „Синдикатот“ (The Union) е голема корпорација која се бави со производство на вештачки органи. Секој може да си набави орган, ама не и секој може да го исплати... Е тогаш доаѓаат на сцена „Одземувачите“ (Repo Men) кои буквално ти го одземаат тоа што не можеш да го исплатиш.
Не ви кажувам повеќе, ама верувајте има ептен откачени сцени. Воедно ме изненади како Холивуд почна пореално да ги прави сите тие тепачки каде на сите страни лета крв.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
The Joneses

TheJoneses2009LIMITED720pBluRayx264MACHD.jpg

Филмов го најдов случајно додека листав низ торенти :)
Станува збор за едно лажно семејство чија главна цел е добриот маркетинг.
Семејството Џоунс се доселува во едно мало пријатно место каде треба да претстави една совршена фамилијарна слика на тој начин што ќе вршат индиректно рекламирање на производите на фирмата од која се најмени.
За да не биде се по планот на фирмата :))) Стив и Кејт (лажниот брачен пар) ќе се заљубат еден во друг.
Но по една непријатна случка со еден од соседите, Стив ќе ја открие целата приказна која се крие зад нив. Во тој момент Кејт заедно со Џен (ќерката) и Мик (синот) бегаат од соседството по што им е понудена друга работа.
Некое време потоа, Стив ќе се појави во новосоздадената фамилијарна слика на Кејт, Џен и Мик за да разјасни што чувствува.
Тука следи и крајот на филмот кој секако мора да го погледнете:)

п.с.
Кејт ќе ја напушти работата за да отиде со него:)

ЕДИТ од модераторот: тотално ми го уништи филмов. Ја ставаш последната реченица во спојлер а цел текст ти е спојлер. Рецензија е едно, раскажување е сосема друго. Не дека не знаеш...

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
Step up 3D (2010)

Конечно! :)
Иако уживав најмногу во второто продолжение, филмчево е предвидливо и лесно, но прави мерак за љубителите на уличен танц.
Ако не сте го чуле името претходно, станува збор за 3тото продолжение на првично насловениот Step Up, овојпат во 3D.

Дејствието се одвива во Њујорк, каде секојдневно се оддржуваат натпревари по улично (хип хоп) танцување.
Постојат две екипи кои се најдобри во градот (House of Pirates vs. House of Samurai), а воедно и најголеми ривали. Целиот филм е проследен со нивни воодушевувачки натпревари и тренинзи низ кои согледуваме колкава улога има и што претставува танцувањето за нив. Има сцени во студиото за вежбање.. не верувам дека постои некој што не би посакал такво! :cheeky2:
Luke, Natalie и Moose се соединуваат во Куќата на пиратите и со заеднички моќи се обидуваат да ги надминат своите ривали за конечно да ги остварат своите соништа, но настанува пресврт каде во меѓувреме го губат студиото за танцување и остануваат на улица..

"Have no regrets, unless it's a fatal mistake".

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
THE EXPERIMENT

Интересно филмче у секој случај(барем мене) и интересен избор на глумци.На кратко би изгледало овака...у весник се дава оглас кој сака да се пријаве за експеримент добива по 1000 долара дневно и трае 2 недели.Експерименто е уствари 2 недели у услови на државен затвор да се надгледува понашањето на кандидатите и нормално работите тргат наопако.Да не ја тегавам отприлика тоа е доволно за да знаете за шо станува збор.8/10

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Ај еден апел до сите „раскажувачи“, тоа што ќе го зацрните текстот не го прави недостапен за читање, пак го заебувате филмот. И пишете асална рецензија, а не ќе умре овој, ќе умре оној. Да ти се одмили темава. :tapp:

Koko Roko

Oh Mr. Topper!!!!!!
Член од
21 јуни 2010
Мислења
623
Поени од реакции
563

Ninja Bachelor Party
Low-budget филм {и тоа стварно low: Budget $5,000 (estimated)} со Bill Hicks, Kevin Booth и David Johndrow.
Филмот е пародија на филмовите со боречки вештини снимен во 1991 режиран и напишан од Bill Hicks.
Се работи за младич по име Clarence Mumford кој сонува да стане нинџа, но татко му не му дозволува бидејќи меѓу другото индексните поени на нинџите паднале за 20%. Во меѓувреме девојка му излегува со други типци, а Clarence јаде ќотек од првичниот учител, но на сон добива повик да оди за Кореа. Таму првиот дел од тренингот му е физички, а останатиот магични печурки. Го завршува тренингот, се враќа дома и започнуваат ќотеци:).
Филмот трае 30 минути и e достапен на youtube.

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
THE EXPERIMENT

Интересно филмче у секој случај(барем мене) и интересен избор на глумци.На кратко би изгледало овака...у весник се дава оглас кој сака да се пријаве за експеримент добива по 1000 долара дневно и трае 2 недели.Експерименто е уствари 2 недели у услови на државен затвор да се надгледува понашањето на кандидатите и нормално работите тргат наопако.Да не ја тегавам отприлика тоа е доволно за да знаете за шо станува збор.8/10
Погледај го оригиналот (германски филм од кој е направен римејков): http://www.imdb.com/title/tt0250258/... многу добро филмче! Плус и засновано на витинит настан!

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Robin Hood

Сите ја знаеме приказната за Робин Худ. Е сега у најнова верзија се губи шармот на Робин Худ приказни. Врска нема филмот. Боље да го крстеле “The Beginning of Robin Hood".
Филмот завршува баш кога треба да почне. 5/10 за глумци, саундтрак, костимографија, сценографија, и горе доле некој добар говор, мада сум гледал и подобри говори.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Robin Hood

Сите ја знаеме приказната за Робин Худ. Е сега у најнова верзија се губи шармот на Робин Худ приказни. Врска нема филмот. Боље да го крстеле “The Beginning of Robin Hood".
Филмот завршува баш кога треба да почне. 5/10 за глумци, саундтрак, костимографија, сценографија, и горе доле некој добар говор, мада сум гледал и подобри говори.
Ќе си дозволам да те надополнам. Мене баш ми се допадна филмот. Да, се сложувам дека требале да го крстат „The Beginning of Robin Hood“, ама верзијава им дава смисла на сите досегашни филмови за Робин Худ и мислам дека намерно е направена така. Воедно, би го предложил на сите да го гледаат, а особено тие што ги интересира англиската историја. ;)

Член од
3 ноември 2008
Мислења
431
Поени од реакции
90

The A-Team (2010)

Четири американски војници по неколкугодишна соработка и голем број успешни мисии се испратени во Ирак да грабнат плочки за печатење на пари, а со тоа и да го спречат нелегалното производство на милиони долари. Меѓутоа не оди се според планот и...

Акцијата постојано е на ниво, но и хуморот не е запоставен.
Тоа најмногу ми се допадна кај филмов.
Препорака за гледање на сите оние кои сакаат да се релаксираат со двочасовен филм.

Оцена: 8/10

Kajgana Shop

На врв Bottom